Μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για άνεργους και ανασφάλιστους

άνεργοι

Μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για άνεργους και ανασφάλιστους

Mon, 20/04/2015 - 11:52 -- prosongr

Από τον Ιούνιο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Το σχέδιο που θα προβλέπει διαβάθμιση της συμμετοχής ανάλογα με το εισόδημα αναμένεται να κινείται σε δύο άξονες: Πρώτον να θεσπιστεί μηδενική συμμετοχή καταρχήν για τους ανασφάλιστους και τους δηλωθέντες ανέργους και πιθανότατα και για όσους ασφαλισμένους βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Δεύτερον να υπάρξει μικρότερη επιβάρυνση στη συμμετοχή για όσους ασφαλισμένους επιλέγουν γενόσημα φάρμακα έναντι των πρωτοτύπων, με “προβάδισμα” στα σκευάσματα που παράγονται από την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, με στόχο τη διείσδυσή τους στην ελληνική αγορά.

Στον αντίποδα, οι ασφαλισμένοι με μεγαλύτερο εισόδημα θα καλούνται σύμφωνα με το ρεπορτάζ να πληρώνουν μεγαλύτερη συμμετοχή με βάση το νέο κλιμακούμενο μοντέλο, δεδομένου πως, όπως διατείνεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα πρέπει να υπάρξει δικαιότερος καταμερισμός της επιβάρυνσης για το φάρμακο. Η συμμετοχή μάλιστα ενδέχεται να ξεπερνά κατά πολύ το 25% που είναι το σημερινό ανώτερο όριο για κάθε σκεύασμα, καθώς θα πρέπει να εξισορροπηθούν οι απώλειες που θα προκληθούν από τη μη καταβολή συμμετοχής από τις ευπαθείς ομάδες. Ζητούμενο παραμένει φυσικά να μην σημειωθούν υπερβάσεις στο ετήσιο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη.

Αυτή τη στιγμή μηδενική συμμετοχή καταβάλλουν οι  χρόνια πάσχοντες (μεταξύ άλλων όσοι πάσχουν από νεοπλάσματα όλων των συστημάτων και λευχαιμιών, σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, μεσογειακή αναιμία, αιμορροφιλία, σκλήρυνση κατά πλάκας και οι ασθενείς με AIDS για τα αντιρετροϊκά φάρμακα). Από την άλλη με συμμετοχή 10% στα φάρμακα επιβαρύνονται όσοι πάσχουν από τη νόσο του parkinson, συγγενείς καρδιοπάθειες, άνοια, σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, επιληψία κ.ά., καθώς και οι συνταξιούχοι που δικαιούνται του επιδόματος ΕΚΑΣ (για όσο χρόνο το δικαιούνται) και τα μέλη της οικογένειάς τους. Οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι καταβάλλουν κανονικά συμμετοχή 25%. Δεν έχει διευκρινιστεί εντούτοις ακόμη αν οι παραπάνω συμμετοχές θα παραμείνουν ως έχουν για τους χρόνια πάσχοντες, ειδικά για τα σκευάσματα με συμμετοχή 10% ή θα ισχύσει και εκεί η κλίμακα του εισοδήματος.

Προς το παρόν μένουν και άλλα εμπόδια να ξεπεραστούν, κυρίως τεχνικής φύσεως. Το βασικότερο έχει να κάνει με τη σημερινή αδυναμία του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης να επεξεργαστεί φορολογικά δεδομένα, ενώ την ίδια ώρα θα πρέπει να δοθεί το πράσινο φως για επέκταση της επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων.

Σήμερα οι ασφαλισμένοι σε περίπτωση που επιλέξουν πρωτότυπα φάρμακα αντί για το γενόσημό τος ή ακριβότερο γενόσημο από αυτό που αναφέρεται στη συνταγή, πρέπει να πληρώνουν- πέρα από την προβλεπόμενη συμμετοχή τους- εξ ολοκλήρου τη διαφορά μεταξύ της λιανικής τιμής των φαρμάκων και της τιμής που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Μεσοσταθμικά λοιπόν η συμμετοχή των ασθενών υπολογίζεται σήμερα σε 32% περίπου, όταν πριν από τέσσερα χρόνια κυμαινόταν μεταξύ 10-12%.

ΠΗΓΗ:Capital

Το Βρήκες ενδιαφέρον; Μοιράσου το!