Τα επαγγέλματα με μέλλον στην Ελλάδα έως το 2020 - Πίνακες

Τα επαγγέλματα με μέλλον στην Ελλάδα έως το 2020 - Πίνακες

Mon, 21/03/2016 - 11:07 -- prosongr

Κατασκευές, εστίαση, γεωτεχνολογία, υγεία, μεταφορές, Αυτοί οι κλάδοι που αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη ανάκαμψη έως το 2010, προσφέροντας θέσεις εργασίας. Βέβαια, για να ανταποκριθούν στο διεθνοποιημένο τοπίο της αγοράς εργασίας, οι νέοι πρέπει να αναπτύξουν βασικές δεξιότητες σε επιστήμες διαφορετικές αυτής που έχουν σπουδάσει.

Παράλληλα, όπως αναφέρει σημερινό άρθρο της εφημερίδας «Καθημερινή»,  η ελληνική οικονομία θέλει εξειδικευμένους τεχνίτες, καταδεικνύοντας την ανάγκη για στροφή προς την κατάρτιση, την ίδια στιγμή που η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας χωρίς στρατηγική προκρίνει χαμηλής ζήτησης και δαπανηρής λειτουργίας τμήματα ΤΕΙ.

Ειδικότερα, με βάση έρευνα του καθηγητή του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Παν. Αθηνών Πετράκης και της ομάδας του (http://indeepanalysis.gr/prooptikes-apasxolishs-sthn-ellhnikh-oikonomia-mexri-to-2020), σχετικά με τις προοπτικές των κλάδων και των επαγγελμάτων της ελληνικής αγοράς εργασίας έως το 2020, όπως προκύπτουν από το βιβλίο «The Rebirth of the Greek labor market Building Toward 2020 After the Global Financial Meltdown», τη μεγαλύτερη ανάκαμψη στην απασχόληση αναμένεται να έχουν οι τομείς των κατασκευών, της εστίασης, της φυτικής-ζωικής παραγωγής, της υγείας καθώς και των μεταφορών. Στον αντίποδα, οι κλάδοι που θα σημειώσουν κάμψη μέχρι το 2020 σε όρους απασχόληση είναι το εμπόριο, ενώ ακολουθούν η δημόσια διοίκηση και η άμυνα, η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ενδυμασίας και δερμάτινων ειδών και οι νομικές και λογιστικές δραστηριότητες.

Αύξηση θα καταγραφεί και για ειδικευμένους τεχνίτες στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, την υγεία και την παροχή ατομικής φροντίδας, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Στην άλλη πλευρά, η έρευνα (παρουσιάστηκε σε ημερίδα του E-Learning του ΕΚΠΑ και του In Deep Analysis) δείχνει ότι η μεγαλύτερη κάμψη της απασχόλησης αναμένεται στην κατηγορία των πωλητών, ενώ ακολουθούν οι τεχνίτες επεξεργασίας ξύλου και ένδυσης και οι απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών προστασίας.

Παράλληλα, επαγγέλματα κλάδων όπως η εκπαίδευση , ο πολιτισμός, το περιβάλλον και η πληροφορική, προβλέπεται να έχουν θετικές προοπτικές. Πρόκειται για κλάδους οι οποίοι πέρα από το γεγονός ότι απασχολούν σημαντικό αριθμός εργαζομένων, αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον αφού είναι νευραλγικοί για την ελληνική οικονομία. 

Το Βρήκες ενδιαφέρον; Μοιράσου το!