>

Πρόγραμμα αντίστοιχο του «Εξοικονομώ», το οποίο όμως θα αφορά την επιδότηση ηλιακών θερμοσιφώνων, επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος μετά από σειρά σχετικών αιτημάτων που έχουν τεθεί προς διαβούλευση.

Η κυβέρνηση, έχοντας μπροστά της έναν δύσκολο χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των τιμών, εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να βοηθήσουν περαιτέρω τους πολίτες. Επικρατέστερο, μέχρι στιγμής, φαίνεται πως είναι η επιδότηση αντικατάστασης παλαιών θερμοσιφώνων με ηλιακούς (περισσότερα από 3,5 εκατ. νοικοκυριά στη χώρα δεν έχουν), δεδομένου ότι το μέσο κόστος αγοράς τους κυμαίνεται στα 800 – 1.000 ευρώ, ενώ ετήσια μια 4μελής οικογένεια θα εξοικονομήσει το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει.

Η αλλαγή ενός θερμοσίφωνα σε ηλιακό θα έχει 5πλάσιο όφελος για τα νοικοκυριά, καθώς καίει περίπου το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο τραπέζι έχει πέσει ακόμα και το σενάριο να επιδοτηθούν οι αντλίες θερμότητας, δεδομένου όμως ότι το κόστος εγκατάστασής τους είναι ιδιαίτερα υψηλό (περί τις 10.000), πιθανότατα να μπει τελικά στο συρτάρι.