>

Νέα αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να «φέρει» ο νέος χρόνος, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από τον υπουργό Εργασίας, κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Υπενθυμίζεται πως έχουν ανακοινώσει αυξήσεις μισθών μεγάλες επιχειρήσεις, κυρίως από τον τουριστικό κλάδο, την πληροφορική και το λιανεμπόριο.

Αυτή τη στιγμή ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 713 ευρώ μικτά, δηλαδή περίπου στα 612 ευρώ καθαρά. Εάν ο μικτός μισθός ανέβει στα 751 ευρώ, δηλαδή μόλις 38 ευρώ «επάνω», τότε οι καθαρές αποδοχές θα αυξηθούν μόλις στα 644 ευρώ.

Στον «πάγο» οι τριετίες και το 2023

Στον «πάγο» αναμένεται να παραμείνουν για ακόμη μία χρονιά οι αμοιβές όσων λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, αλλά είχαν ήδη κατοχυρώσει προϋπηρεσία τουλάχιστον τριών ετών κατά τον Φεβρουάριο του 2012, καθώς η διατήρηση της ανεργίας σε διψήφιο ποσοστό δεν ενεργοποιεί τη σχετική διάταξη νόμου για τις τριετίες.

Έτσι, και ενώ οι μισθωτοί φαίνεται πως είναι αυτοί που πληρώνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό την αύξηση του κόστους ζωής, αφού η ενεργειακή κρίση έχει άμεση επίδραση στην αγοραστική τους δύναμη και αρνητικές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, η «μάχη των μισθών» το 2023 αναμένεται να περιοριστεί στο πεδίο του κατώτατου μισθού, με τον στόχο να παραμένει στα 751 ευρώ, ήτοι στα επίπεδα προ δημοσιονομικής κρίσης.

Υπάρχει βέβαια πάντα, όπως επισημαίνουν και οι ειδικοί, η δυνατότητα σύναψης κλαδικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας για την αύξηση των μισθών που είναι πάνω από τα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα ο κατώτατος μισθός, ήτοι τα 713 ευρώ μεικτά, όμως οι προβλέψεις για σημαντικά υψηλό ποσοστό πληθωρισμού και το νέο έτος δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για πραγματικές αυξήσεις στο εισόδημα.

Αυτό περιγράφεται και στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το νέο έτος, καθώς οι προβλέψεις είναι σαφείς: ο δείκτης τιμών καταναλωτή το 2023 εκτιμάται σε 5% (από 9,9% το 2022) και το ποσοστό ανεργίας δεν εκτιμάται ότι θα πέσει κατά μέσον όρο κάτω από 12,7% (από 12,6% φέτος).