Breaking news

Απεργία
A

Την προκήρυξη εικοσιτετράωρης πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023, ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Όπως αναφέρει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της, απαιτεί την απόσυρσή του και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10.30 π.μ.

Ψηφίσθηκε επί της Αρχής το Νομοσχέδιο

Ψηφίσθηκε χτες, κατά πλειοψηφία επί της Αρχής, το νέο Νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο ανοίγει τον δρόμο για 13ωρη ημερήσια απασχόληση καθώς και φέρνει για πρώτη φορά στην Ελληνική αγορά εργασίας, τις συμβάσεις «μηδενικού χρόνου». Υπέρ του νομοσχεδίου επί της Αρχής τάχθηκε η ΝΔ. Αντίθετα, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας) το καταψήφισαν, ενώ το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

Τα βασικά σημεία του Νομοσχεδίου είναι τα εξής:

  1. Περιορίζεται η δοκιμαστική περίοδος στους έξι μήνες, με το υπουργείο να υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται η τάση των εργοδοτών να κάνουν κατάχρηση των επάλληλων δοκιμαστικών συμβάσεων και ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα στους εργαζομένους να μπορούν να έχουν μετά το πέρας των έξι μηνών τα πλήρη δικαιώματα της σύμβασης αορίστου χρόνου.
  2. Αποσαφηνίζονται οι όροι εργασίας σε περισσότερους του ενός εργοδότες. Το σχέδιο νόμου ξεκαθαρίζει ότι δεν έχουν δικαίωμα οι εργοδότες να απαγορεύουν την απασχόληση εργαζομένων τους και σε άλλους εργοδότες. Επίσης, η δυνατότητα απασχόλησης σε περισσότερους εργοδότες δεν μπορεί να παραβιάζει τις γενικές προβλέψεις της εργατικής νομοθεσίας για 11 τουλάχιστον ώρες ανάπαυσης ανά 24ωρο και για μέγιστο χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας 48 ώρες σε τετράμηνη βάση και για διατήρηση του 40ωρου/πενθήμερου ως βάσης. Αυτό, ωστόσο, στην πράξη σημαίνει δυνατότητα εργασίας έως και 13 ώρες σε δύο εργοδότες.
  3. Απλοποιείται η οικειοθελής αποχώρηση από την εργασίας, χωρίς υπογραφή του εργαζομένου, κατά βάση σε περίπτωση αδικαιολόγητης απουσίας του τελευταίου για δέκα εργάσιμες μέρες (πέντε μέχρι την όχληση από τον εργοδότη και άλλες πέντε μετά από αυτή).
  4. Έρχονται οι συμβάσεις «μηδενικού χρόνου», δηλαδή συμβάσεις στις οποίες ο εργαζόμενος προσφέρει τη διαθεσιμότητά του να εργαστεί, χωρίς να είναι προκαθορισμένη η διάρκεια της εργασίας του ή το εάν θα εργαστεί.
  5. Έρχεται και η κατ’ εξαίρεση απασχόληση της έκτης ημέρας σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας. Η ρύθμιση αυτή δεν αφορά τις ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις, για τις οποίες ούτως ή άλλως υπάρχουν και στις ΣΣΕ άλλες προβλέψεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Να σημειωθεί ότι με τη νέα ρύθμιση το ημερομίσθιο στην έκτη ημέρα εργασίας θα είναι προσαυξημένο κατά 40% και όχι κατά 70%, που ισχύει για Κυριακές και αργίες. 
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις