Breaking news

Νέα μορφή εργασίας «Workation»
A

Η υβριδική εργασία και ειδικότερα η τηλεργασία αποτέλεσε μέρος της ζωής, πολλών τα τελευταία τρία χρόνια που μεσολάβησαν, τόσο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, των μέτρων προστασίας και της καραντίνας που χρειαζόταν να εφαρμοστεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Η σύγχρονη αγορά εργασίας φαίνεται να φέρει τόσο νέες απαιτήσεις, αλλά και προτερήματα, που δίνουν το προβάδισμα στους νέους εργαζόμενους, να εργάζονται με τέτοιες συνθήκες οι οποίες είναι ευεργετικές τόσο για την καθημερινότητα, την υγεία, αλλά και την εργασιακή τους ανέλιξη.

Μία νέα τέτοια μορφή εργασίας είναι και το «Workation» αποτελώντας μία νέα παγκόσμια εργασιακή τάση, η οποία συνδυάζει την εργασία με τις διακοπές, εξού και ο όρος «Workation», δηλαδή «Work» και «Vacation».

Όπως αναφέρεται, πρόκειται για την ιδανική λύση, όλων όσων επιθυμούν να κάνουν ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα και τη δουλειά τους, χωρίς να τη σταματήσουν εντελώς. Συγκεκριμένα πολλοί  είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι αναρωτιούνται πως μπορούν να δουλέψουν σε καθημερινή βάση, εύκολα και ξεκούραστα, καταφέρνοντας να αποφορτιστούν από την καθημερινότητα, κερδίζοντας μερικές ώρες δίπλα στη θάλασσα και τον καθαρό αέρα.

Διαβάστε επίσης: Ασύγχρονη εργασία: Τι είναι; Πως επηρεάζει την παραγωγικότητα

Τι είναι πραγματικά το «Workation»

Με τον όρο «Workation» συνοψίζουμε τη νέα εκείνη τάση, κατά την οποία οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα, να ασκούν το επάγγελμα τους εξ αποστάσεως, από το εξοχικό τους σπίτι, κάποιο νησί ή οπουδήποτε αλλού θέλουν, ακόμη και σε μία χώρα του εξωτερικού. Ο απώτερος σκοπός αυτής της νέας εργασιακής τάσης είναι, η πρόσθετη ύπαρξη ελεύθερου χρόνου, με αποτέλεσμα μετά το τέλος της βάρδιας, ο εργαζόμενος να επενδύει αμέσως σε ώρες ξεκούρασης και χαλάρωσης, μακριά από την οθόνη του υπολογιστή του.

Μέσα από τη συγκεκριμένη τάση, οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται, χωρίς να βρίσκονται απαραίτητα στο χώρο εργασίας τους, καταφέρνοντας έτσι να στέλνουν email, λίγο πριν βουτήξουν στη θάλασσα ή ξεκινήσουν να μαγειρεύουν το αγαπημένο τους φαγητό.

Το «Workation» ευνοήθηκε από την τηλεργασία

Η τηλεργασία έγινε μέρος της ζωής πολλών εργαζομένων, ιδίως μετά από δύο ολόκληρα χρόνια πανδημίας και συνεχόμενης εργασίας από το σπίτι. Η τάση του «Workation» ευνοήθηκε από την τηλεργασία, αποτελώντας ένα βήμα μπροστά για την παγκόσμια αγορά εργασίας και την αναψυχή, την οποία πολλοί εργαζόμενοι καλούνται να εξασφαλίσουν στην καθημερινότητα τους, δια μέσω της απομακρυσμένης εργασίας, καλλιεργώντας έτσι διασκεδαστικές στιγμές.

Ποιες είναι οι βασικές διαφορές ανάμεσα στο «Workation» και ένα ψηφιακό νομά

Το «Workation» και οι ψηφιακοί νομάδες συνδέονται άρρηκτα, καθώς μοιράζονται παρόμοια στοιχεία για την εφαρμογή της εργασίας, ωστόσο δεν είναι είναι ίδιες μορφές άσκησης εργασίας, απλώς τυχαίνει να συνδυάζουν την καθημερινή δουλειά, με την περιπέτεια, τα ταξίδια και γενικότερα τις διακοπές.

Από την άλλη έχουν μία βασική διαφορά!

Από τη μία οι ψηφιακοί νομάδες βρίσκονται συνεχώς σε κίνηση, αλλάζοντας βάση και γραφείο ανά διαστήματα, ενώ από την άλλη, οι εργαζόμενοι που αναπτύσσουν το «workation», έχουν σταθερό πρόγραμμα και ολοκληρώνοντας τη βάρδια τους, απολαμβάνουν τις εξορμήσεις τους, παράλληλα με την εβδομαδιαία εργασία τους, αλλά και τα διαλείμματα τους.

Οι ψηφιακοί νομάδες μπορούν να χαρακτηριστούν ως σύγχρονοι ταξιδιώτες, οι οποίοι αντικαθιστούν τον παραδοσιακό χώρο εργασίας τους, με διάφορα μέρη που επισκέπτονται στα ταξίδια τους. 

Με τη σειρά τους οι εργαζόμενοι του workation, τυχαίνει να απολαμβάνουν στιγμές ελευθερίας και χαλάρωσης, μόνο όταν βρίσκονται εκτός εργασίας, απολαμβάνοντας έτσι την εξ' αποστάσεως εργασία και τα βασικά πλεονεκτήματα της.

Συγκεκριμένα κάπως εργαζόμενος ο οποίος ενδιαφέρεται να γίνει ψηφιακός νομάς, θα μπορούσε να δοκιμάσει, για αρχή την εργασία που προσφέρει το workation, προκειμένου να δει αν υποστηρίζει την απομακρυσμένη εργασία.

Η Αθήνα ανάμεσα στους 45 κορυφαίους «Workation» προορισμούς

Η Compare the Market AU συγκέντρωσε μία λίστα με τις 45 καλύτερες πόλεις που εφαρμόζουν «workation» στην Ευρώπη.

Η Αθήνα κατέκτησε την 36η θέση στην Ευρωπαϊκή κατάταξη, ενώ σύμφωνα με όλα όσα αναγράφονται, η Αθήνα είναι η πόλη εκείνη που προσφέρει τα περισσότερα αξιοθέατα, για τους εργαζόμενους που επιθυμούν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με τη δουλειά.

Ωστόσο η χαμηλή ταχύτητα ίντερνετ (35.05Mb/s),αποτρέπει την υψηλή κατάκτηση θέσης στη λίστα.

Η καλύτερη πόλη για workation και πρώτη στην Ευρώπη είναι το Λονδίνο, ενώ η Ισπανία κατακτά, συνολικά πέντε θέσεις στις 10 πρώτες της Ευρώπης, με τις πόλεις Σεβίλλη, Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Βαλένθια και Σαραγόσα, αποτελώντας έτσι μία από τις καλύτερες και πιο προσιτές χώρες για workation.

Αυτές είναι οι 45 πόλεις που εφαρμόζουν το «Workation»

  1. Λονδίνο
  2. Σεβίλλη
  3. Βαρκελώνη
  4. Μαδρίτη
  5. Βαλένθια
  6. Βουδαπέστη
  7. Ρώμη
  8. Κισινάου (Μολδαβία)
  9. Σαραγόσα (Ισπανία)
  10. Νάπολη
  11. Παλέρμο
  12. Πράγα
  13. Κρακοβία
  14. Μιλάνο
  15. Βελιγράδι
  16. Λοτζ (Πολωνία)
  17. Σόφια
  18. Βουκουρέστι
  19. Παρίσι
  20. Ζάγκρεμπ
  21. Βερολίνο
  22. Σαράγιεβο
  23. Βρότσλαβ
  24. Ρίγα
  25. Βαρσοβία
  26. Τορίνο
  27. Κολωνία
  28. Άμστερνταμ
  29. Ρότερνταμ
  30. Βρυξέλλες
  31. Φρανκφούρτη
  32. Μασσαλία
  33. Αμβούργο
  34. Βιέννη
  35. Μόναχο
  36. Αθήνα
  37. Μπέρμιγχαμ
  38. Έσσεν
  39. Λίβερπουλ
  40. Γλασκόβη
  41. Δουβλίνο
  42. Σέφιλντ
  43. Στοκχόλμη
  44. Μπρίστολ
  45. Κοπεγχάγη

Με πληροφορίες από Neolaia.gr

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις