Breaking news

γεωργία
A

«Ανοίγουν» αύριο, Τρίτη 31 Οκτωβρίου και ώρα 2 το μεσημέρι οι αιτήσεις για την μετακίνηση 500 ανέργων από την Μακεδονία στην Κρήτη, όπου θα απασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα.

Πρόκειται για το πιλοτικό πρόγραμμα κινητικότητας 500 ανέργων για εποχική απασχόληση στον πρωτογενή τομέα από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης, που υλοποιείται από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ).

Οι αιτήσεις θα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικώς, ενώ θα παραμείνουν «ανοιχτές» μέχρι την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023.

Στόχος της δράσης είναι η επιδότηση της μετακίνησης ανέργων της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας, που χαρακτηρίζεται από υψηλή ανεργία, για εποχική εργασία στον πρωτογενή τομέα στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης, όπου υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για εργατικό δυναμικό.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα θα επιδοτήσει τα έξοδα μετακίνησης και στέγασης. Οι διαθέσιμες θέσεις ωφελουμένων είναι 500, ενώ η μηνιαία επιδότηση ανέρχεται σε έως 250 ευρώ για μετακίνηση και σε έως 250 ευρώ για στέγαση.

Ποιοι έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής

Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας, Αμυνταίου, Καστοριάς και Γρεβενών.

Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής 

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις αιτήσεις τους αποκλειστικά ηλεκτρονικώς, εδώ.

Επισημαίνεται ότι η έδρα της μόνιμης κατοικίας του ωφελούμενου πρέπει να βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με βάση τη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλώσει στο ΚΠΑ2 μέχρι και τις 24 Οκτωβρίου 2023.

Το επίδομα καταβάλλεται για όσο χρονικό διάστημα οι ωφελούμενοι απασχολούνται, από τον Νοέμβριο του 2023 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2024.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 625.000 ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, διαμήνυσε ότι: «Στο ταξίδι που έκανα στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 26 Ιουλίου, συναντήθηκα με τον Πρόεδρο του εργατικού Κέντρου, ο οποίος μου ζήτησε να βρούμε λύση στο πάγιο αίτημα για την εύρεση εργατικού δυναμικού. Όπως είχα δεσμευτεί, η λύση βρέθηκε και από αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για το πιλοτικό πρόγραμμα κινητικότητας 500 ανέργων από τη Δυτική Μακεδονία στην Κρήτη, όπου πράγματι υπάρχει μεγάλη έλλειψη εργατών. Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, που μπορεί να μη λύνει το τεράστιο πρόβλημα των εργατικών χεριών που αντιμετωπίζει η χώρα μας, σίγουρα όμως θα βοηθήσει σημαντικά την κατάσταση. Είμαστε αποφασισμένοι μαζί με τη ΔΥΠΑ να αναλάβουμε πολλές αντίστοιχες πρωτοβουλίες για να μειωθούν τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα, καλύπτοντας ταυτόχρονα τις αυξημένες ανάγκες σε εργατικό δυναμικό ανά περιοχές της χώρας».

Ο Διοικητής της ΔΥΠΑ, κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης, είπε ότι: «Ανταποκρινόμενη στις ανάγκες του πρωτογενή τομέα για εποχικό εργατικό δυναμικό, η ΔΥΠΑ υλοποιεί μια καινοτόμο πιλοτικό δράση μετεγκατάστασης ανέργων που αναζητούν εργασία σε αγροτικές επιχειρήσεις που αναζητούν προσωπικό. Καλούμε όλους όσοι ενδιαφέρονται να κάνουν αίτηση και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα. Η ΔΥΠΑ συνεχίζει να επενδύει σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης για την μείωση της ανεργίας».

Γιατί υπάρχει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στον πρωτογενή τομέα

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθούν κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους υπάρχει σημαντική έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στον πρωτογενή τομέα.

Ειδικότερα, όσοι επιλέξουν να απασχοληθούν με τον τομέα αυτό λαμβάνουν χαμηλές αμοιβές, ενώ βιώνουν δύσκολες συνθήκες εργασίας. Ακόμα, σε κάποιες περιπτώσεις εργάζονται χωρίς να είναι ασφαλισμένοι.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις