Breaking news

Νερό
A

Οι εργαζόμενοι στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για νέα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα «κατεβάσει» σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την κατάργηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), στις θέσεις των οποίων θα προκύψουν λίγες μεγάλες επιχειρήσεις, μία ανά περιφέρεια, οι οποίες θα κληθούν να λειτουργήσουν με νέο τρόπο.

Ως πρώτη αντίδραση, οι εργαζόμενοι συμμετέχουν στην τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας που αποφάσισε και προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΠΟΕ - ΔΕΥΑ) για την Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2023, από τις 11.00 μέχρι τις 15.00.

Σε ανακοίνωση τους οι εργαζόμενο στη Δημοτική Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης αναφέρουν: «Επαληθεύεται πλήρως ό,τι είχαμε περιγράψει από την άνοιξη, όταν λέγαμε πως η νεοσύστατη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) έχει ως αποκλειστικό στόχο να μετατρέψει το νερό σε εμπόρευμα, πέρα από κάθε δημόσιο έλεγχο, όπως ακριβώς έκανε και με το ρεύμα».

Η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ

«Φίλες και φίλοι,

Μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση θα φέρει σε διαβούλευση νομοσχέδιο για την κατάργηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) που προσφέρουν νερό στον μισό σχεδόν πληθυσμό της χώρας. Στη θέση αυτών θα προκύψουν λίγες μεγάλες επιχειρήσεις, μία ανά περιφέρεια, οι οποίες θα κληθούν να λειτουργήσουν με νέο τρόπο.

Δεν χωράει καμία αμφιβολία πως οι άμεσες προτεραιότητες αυτών των νέων παρόχων θα είναι η τιμολόγηση του νερού με όρους που θα διασφαλίζουν την κερδοφορία τους και παράλληλα η ανάθεση σε ιδιώτες μέσω εργολαβιών ή ΣΔΙΤ βασικών κομματιών της διαχείρισής του. Επαληθεύεται πλήρως ό,τι είχαμε περιγράψει από την άνοιξη, όταν λέγαμε πως η νεοσύστατη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) έχει ως αποκλειστικό στόχο να μετατρέψει το νερό σε εμπόρευμα, πέρα από κάθε δημόσιο έλεγχο, όπως ακριβώς έκανε και με το ρεύμα.

Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης σχεδιάζεται η συγχώνευση των ΔΕΥΑ του νομού με την ΕΥΑΘ Α.Ε., καθώς επίσης και η επέκταση της δραστηριότητας της τελευταίας στον νομό Χαλκιδικής. Το νέο αυτό σχήμα, θα κληρονομήσει προφανώς όλα τα προβλήματα του παρελθόντος, καθώς οι ΔΕΥΑ είναι τραγικά υποστελεχωμένες και με τεράστια χρέη λόγω του ενεργειακού κόστους. Είναι βέβαιο λοιπόν ότι πίσω από τα παχιά λόγια για καλύτερη και πιο ορθολογική διαχείριση, στην πράξη αυτό που θα συμβεί είναι μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς, υποβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και χειρότερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους.

Ως Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ δηλώνουμε την κάθετη αντίθεσή μας απέναντι στην προσπάθεια αυτή και μαζί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ καλούμε, ως ένα πρώτο βήμα συντονισμού για την οργάνωση της δράσης μας, ανοιχτή σύσκεψη την επόμενη Τρίτη 19 Δεκεμβρίου στις 6.30 μ.μ. στον πρώτο όροφο του Εργατικού Κέντρου.

Ο νέος γύρος της επίθεσης απέναντι στον δημόσιο χαρακτήρα του νερού έχει ανοίξει. Οι εργαζόμενοι μαζί με την κοινωνία για άλλη μια φορά καλούμαστε να ανατρέψουμε τα σχέδια τους, όπως το κάναμε το 2014 με το συντριπτικό 98% στο δημοψήφισμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, όπως το κάναμε τον Απρίλιο με την ιστορική συναυλία της πλατείας Αριστοτέλους. Μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε και πάλι!».

Η ανακοίνωση της ΠΟΕ - ΔΕΥΑ

«Το Δ.Σ. της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ, αποφάσισε να προκηρύξει τετράωρη  προειδοποιητική στάση εργασίας, για την Τετάρτη 20/12/2023 και από ώρα 11:00 μέχρι 15:00 μετά την απόφαση της Κυβέρνησης, να φέρει στην Βουλή το Νομοσχέδιο που αλλάζει οριστικά προς όφελος των ιδιωτών τον χαρακτήρα της διαχείρισης των νερών στην χώρα μας.

Παρά τη διαφωνία της ΕΔΕΥΑ και της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ, η οποία  εκφράστηκε στη συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Σκυλακάκης επιμένει, με πρόσχημα κυρίως τα χρέη των ΔΕΥΑ, να προχωρήσει σε κλείσιμο των ΔΕΥΑ και στη δημιουργία μεγάλων ακαθόριστων σχημάτων, χωρίς να δεσμεύεται για τον χαρακτήρα αυτών των επιχειρήσεων, τη θέση και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο νέο σχήμα.

Εμείς του υπενθυμίσαμε τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων τον περασμένο Μάρτιο ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την ΡΑΑΕΥ και την δέσμευση της Κυβέρνησης τότε, ότι δεν πρόκειται να γίνει η ιδιωτικοποίηση των νερών, γιατί βάσει και των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας τα νερά δεν πωλούνται.

Πριν όμως αλέκτωρ λαλήσει, η Κυβέρνηση με περισσή αλαζονεία και αυταρχισμό, επιχείρησε να περάσει πονηρά και με fast track διαδικασίες τον νόμο πριν τα Χριστούγεννα, χωρίς ενημέρωση, χωρίς διαβούλευση, ούτε καν με την ΕΔΕΥΑ και τους Δήμους που κατά κύριο λόγο αφορά το νομοσχέδιο, διότι απώτερος στόχος είναι να ξεπουληθούν τα νερά με συνοπτικές διαδικασίες. Η αφερεγγυότητα της Κυβέρνησης στο μεγαλείο της.

Οι αντιδράσεις τόσο της Ομοσπονδίας μας όσο και της ΕΔΕΥΑ αλλά Δημάρχων στην ΚΕΔΕ υπήρξαν, όπως όλοι γνωρίζουμε, πολύ έντονες και έγινε αντιληπτή η διαφωνία με το συγκεκριμένο σχέδιο. Τίποτα, όμως, δεν τελείωσε.

Η Κυβέρνηση εάν ήθελε να βοηθήσει τις επιχειρήσεις από τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά κύριο λόγο εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, θα τις βοηθούσε όπως υποσχέθηκε, πληρώνοντας μέρος του δυσβάστακτου κόστους ενέργειας που κόντεψε να τις χρεοκοπήσει. Ο στόχος όμως δεν είναι αυτός, αλλά η συκοφάντηση των ΔΕΥΑ για να γίνει το έργο της ποιο εύκολο.

Συναδελφισσες /φοι

Σε αυτό τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε μαζί μας την ΕΔΕΥΑ, η οποία στο σύνολό της στην γενική συνέλευση, που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, απέρριψε τις όποιες σκέψεις και προθέσεις τις Κυβέρνησης να καταργήσει ή να συγχωνεύσει τις υφιστάμενες επιχειρήσεις.

Εμείς οι εργαζόμενοι μαζί με τους αυτοδιοικητικούς, τονίζουμε ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των νερών μας βρίσκει αντίθετους και θα αγωνιστούμε με όλες τις δυνάμεις μας να μην περάσει.

Συμβουλεύουμε την κυβέρνηση να μην φέρει το νομοσχέδιο στη βουλή, διότι αυτό θα αποτελέσει αιτία ευρύτατων πανελλαδικών κινητοποιήσεων από το σύνολο των εργαζομένων αλλά και από το σύνολο των Δημάρχων, των Διοικητικών Συμβουλίων των επιχειρήσεων και αυτοδιοικητικών της χώρας μας, όπως εκφράστηκαν με σαφήνεια και στην γενική συνέλευση της ΕΔΕΥΑ.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην τετράωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 20/12/2023 και να φροντίσουν κατά τόπους να ενημερώσουν τις τοπικές κοινωνίες με συνεντεύξεις τύπου για τα σχέδια της Κυβέρνησης να χαρίσει τα νερά, όπως έκανε και με την ενέργεια, στους ιδιωτικούς ομίλους και «φίλους», σε αντίθεση με τις επιθυμίες των τοπικών κοινωνιών».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις