Σε μια εποχή όπου οι πλατφόρμες εύρεσης εργασίας έχουν μετατραπεί σε απαραίτητο εργαλείο για χιλιάδες υποψηφίους, μια νέα πραγματικότητα έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα: οι «θέσεις εργασίας-φάντασμα» – αναρτήσεις που μοιάζουν κανονικές, αλλά δεν πρόκειται να καλυφθούν ποτέ.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Greenhouse, μιας κορυφαίας πλατφόρμας προσλήψεων, ποσοστό 18% έως 22% των θέσεων που αναρτήθηκαν μέσα στο 2024 δεν αντιστοιχούσαν σε πραγματικές ανάγκες. Πολλές από αυτές δεν καλύφθηκαν ποτέ, ενώ κάποιες απλώς... δεν υπήρξαν εξ αρχής.
Ο πρόεδρος της Greenhouse, Jon Stross, χαρακτήρισε την κατάσταση «σαν να βγήκε από σενάριο θρίλερ», μιλώντας στη Wall Street Journal. «Η αγορά έχει γίνει πιο σκληρή από ποτέ», τόνισε.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Οι λόγοι πίσω από αυτή την πρακτική ποικίλλουν, αλλά δεν είναι καθόλου καθησυχαστικοί. Ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούν τις καταχωρίσεις ως εργαλείο εικόνας — προβάλλοντας μια ψευδή αίσθηση ευρωστίας και ανάπτυξης. Άλλες, επιλέγουν να κρατούν ενεργές «κενές» θέσεις με την ελπίδα ότι κάποιος εξαιρετικός υποψήφιος θα χτυπήσει την πόρτα τους — ακόμη κι αν δεν υπάρχει επίσημο άνοιγμα.
Ωστόσο, τα πράγματα γίνονται πιο ανησυχητικά όταν οι ίδιες οι επιχειρήσεις παραδέχονται ότι η στρατηγική αυτή χρησιμοποιείται... εσωτερικά. Έρευνα του Resume Builder αποκάλυψε ότι το 62% των εργοδοτών που χρησιμοποιούν ghost jobs το κάνουν για να ενισχύσουν το αίσθημα «αντικαταστασιμότητας» των υπαλλήλων τους, δημιουργώντας τεχνητή πίεση. Πάνω από το 60% υποστήριξε ότι η πρακτική εφαρμόζεται με σκοπό να φανεί πως η εταιρεία σύντομα θα ενισχυθεί με νέο προσωπικό, δίνοντας ψεύτικη ελπίδα για ανακούφιση από τον φόρτο εργασίας.
Οι πιο «ύποπτοι» τομείς
Το φαινόμενο είναι πιο διαδεδομένο σε συγκεκριμένους κλάδους. Οι κατασκευές, οι τέχνες, η εστίαση και οι νομικές υπηρεσίες φαίνεται να φιγουράρουν ψηλά στη λίστα με τις περισσότερες εικονικές αγγελίες, σύμφωνα με την Greenhouse.
Μάλιστα, το δεύτερο τρίμηνο του 2024, το 70% των επιχειρήσεων που χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα της Greenhouse είχε αναρτήσει τουλάχιστον μία ghost job, ενώ ένα 15% το έκανε συστηματικά.
Πώς να αναγνωρίσετε μια θέση «φάντασμα»
Παρότι δεν υπάρχει απόλυτος τρόπος να εντοπιστεί μια ψεύτικη αγγελία, υπάρχουν ενδείξεις που μπορούν να λειτουργήσουν προειδοποιητικά. Για παράδειγμα:
- Αγγελίες που εμφανίζονται διαρκώς, χωρίς να υπάρχει ένδειξη πρόσληψης.
- Θέσεις που μένουν «ανοικτές» για μήνες, χωρίς προθεσμία υποβολής.
- Έλλειψη πληροφοριών ή ασαφείς περιγραφές.
- Μηδενική ανταπόκριση από την εταιρεία, ακόμα κι αν επικοινωνήσετε για διευκρινίσεις.
Μια απλή επίσκεψη στην επίσημη σελίδα καριέρας της εταιρείας ή η αναζήτηση επαφής με κάποιον εργαζόμενο μπορεί να αποκαλύψει πολλά για το πόσο αυθεντική είναι η θέση.
Οι πλατφόρμες όπως το LinkedIn και η Greenhouse, υποστηρίζουν ότι εργάζονται για να περιορίσουν το φαινόμενο, προσθέτοντας ειδικές σημάνσεις για τις «πραγματικές» ευκαιρίες, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει.
Το διακύβευμα
Καθώς οι υποψήφιοι σπαταλούν χρόνο και προσδοκίες για μια θέση που δεν υπάρχει, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα γύρω από τη διαφάνεια στην αγορά εργασίας — και την ηθική των εργοδοτών.
Σε έναν κόσμο όπου οι αγγελίες είναι περισσότερες από ποτέ, η αξιοπιστία αποδεικνύεται το πιο σπάνιο... προσόν.