Η ραγδαία πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης (AI) αναμένεται να φέρει σαρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια, με ειδικούς να προειδοποιούν ότι εκατομμύρια θέσεις εργασίας ενδέχεται να εξαφανιστούν μέχρι το 2027. Το ερώτημα πλέον δεν είναι αν η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει το εργασιακό τοπίο, αλλά πόσο βαθιά και σε ποιους τομείς.
Οι απόψεις ενός ειδικού στον τομέα της τεχνολογίας για το πώς η AI μπορεί να καταστήσει περιττούς ορισμένους ρόλους προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στο διαδίκτυο, με κάποιους να φτάνουν στο σημείο να τον χαρακτηρίζουν «κακοποιό» της σύγχρονης εργασιακής πραγματικότητας.
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη ενσωματωθεί σε πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας — από τις κινητές συσκευές έως τις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε. Παράλληλα, αυξάνεται και η εξάρτησή μας από αυτή, με τους ανθρώπους να αναζητούν ολοένα και περισσότερες πληροφορίες και λύσεις μέσα από την AI.
Ποιες δουλειές απειλούνται με εξαφάνιση;
Σύμφωνα με τον Amjad Masad, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Replit — μιας διαδικτυακής πλατφόρμας για ανάπτυξη και συνεργασία σε εφαρμογές λογισμικού — αν η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίσει να εξελίσσεται με τον σημερινό ρυθμό, πολλές δουλειές θα καταστούν περιττές μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Καλεσμένος στο δημοφιλές podcast The Diary of a CEO, ο Masad υποστήριξε ότι οι πιο ευάλωτες θέσεις είναι αυτές που χαρακτηρίζονται από ρουτίνα και επαναληψιμότητα. Παραδείγματα περιλαμβάνουν ρόλους όπως η διασφάλιση ποιότητας, η καταχώρηση δεδομένων και η βασική χρήση υπολογιστή για απλές ενέργειες — καθήκοντα που μπορούν εύκολα να αυτοματοποιηθούν.
«Αν η δουλειά σας είναι προβλέψιμη και επαναλαμβανόμενη, τότε κινδυνεύετε. Τεχνολογίες που μπορούν να εκτελούν τέτοιες εργασίες βρίσκονται ήδη στο κατώφλι της αγοράς και εξελίσσονται ραγδαία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, και πιο σύνθετοι επαγγελματικοί τομείς όπως η λογιστική, η νομική και η υγειονομική περίθαλψη δεν αποκλείονται από το ενδεχόμενο να επηρεαστούν. Αν και οι ρυθμιστικές απαιτήσεις στους κλάδους αυτούς καθιστούν πιο δύσκολη τη διείσδυση της AI, οι εργασίες που βασίζονται κυρίως σε επεξεργασία κειμένου είναι πιθανό να αυτοματοποιηθούν πιο εύκολα.
Διχασμός και δημόσια αντίδραση
Οι απόψεις που εκφράστηκαν στο podcast προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις. Πολλοί θεατές έσπευσαν να σχολιάσουν στο YouTube, με κάποιους να εκφράζουν ανησυχία, ενώ άλλοι υπερασπίστηκαν τις απόψεις των ειδικών, θεωρώντας τες ρεαλιστικές και απαραίτητες για έναν δημόσιο διάλογο γύρω από τις προκλήσεις του μέλλοντος.
Η τεχνητή νοημοσύνη δείχνει να αλλάζει δραστικά το εργασιακό τοπίο. Η πρόκληση πλέον δεν είναι μόνο τεχνολογική, αλλά και κοινωνική: πώς θα προσαρμοστούμε και ποια μέτρα θα λάβουμε για να προστατεύσουμε την εργασία στο μέλλον;