Breaking news

exam
A

Αλλάζουν όλα στις μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο, οι οποίες θα γίνονται από εδώ και στο εξής μέσω Πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, ο οποίος θα διενεργείται κάθε δύο χρόνια. Μάλιστα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Proson.gr, ο πρώτος γραπτός διαγωνισμός, το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί στο τέλος το έτους αντί για το φθινόπωρο του 2022, όπως αρχικά «ακουγόταν».

Πιο συγκεκριμένα, το ΑΣΕΠ έχει ως στόχο να διενεργηθεί ο γραπτός διαγωνισμός έως το τέλος του έτους. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αρχή ακόμα δεν έχει λάβει από το υπουργείο Εσωτερικών τα αιτήματα τόσο για τον αριθμό των θέσεων όσο για τις ειδικότητες που θα αφορά. 

Ακολουθήστε μας στο Facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα για τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ!

Αν λοιπόν το υπουργεί αργήσει να στείλει στο ΑΣΕΠ τον πίνακα θέσεων του διαγωνισμού, δεν αποκλείεται να δούμε περεταίρω καθυστέρηση στην έκδοση της συγκεκριμένης προκήρυξης και κατ'επέκταση του διαγωνισμού.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με πληροφορίες του Proson.gr, το ΑΣΕΠ συνεργάζεται «στενά» αυτή την περίοδο με το Πανεπιστήμιο Αθηνών προκειμένου να «στήσει» την διαδικασία διεξαγωγής. Πιο συγκεκριμένα, το ΑΣΕΠ σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ επεξεργάζονται τα καινοτόμα στοιχεία του διαγωνισμού αυτού, δηλαδή τα τεστ δεξιοτήτων και τα τεστ εργασιακής αποτελεσματικότητας.

 

Δομή και περιεχόμενο του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού

Πιο συγκεκριμένα, ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός θα περιλαμβάνει:

  1. εξέταση γνώσεων που αφορά στην αξιολόγηση γνώσεων γενικού περιεχομένου, καθώς και γνώσεων που συνδέονται με τη φύση των συγκεκριμένων κλάδων των προκηρυσσόμενων θέσεων.
  2. δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας όπου αξιολογούνται, ιδίως, δεξιότητες γλωσσικού και αριθμητικού συλλογισμού, δεξιότητες ανάλυσης, επίλυσης προβλημάτων και ιεράρχησης προτεραιοτήτων στον χώρο εργασίας, καθώς και χαρακτηριστικά που συνδέονται με την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα στην εργασία.

Οι παραπάνω εξετάσεις θα διενεργούνται είτε με τη μέθοδο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών είτε με ανάπτυξη κειμένου είτε με συνδυασμό και των δύο.

Ο γραπτός διαγωνισμός θα διενεργείται υπό την μορφή των «πανελλαδικών εξετάσεων για τα ΑΕΙ», και οι υποψήφιοι που θα συμμετάσχουν δεν θα μπορούν να εξέλθουν από την αίθουσα των εξετάσεων πριν από την παρέλευση μιας ώρας από την έναρξη της εξέτασης κάθε μαθήματος

Η εξεταστέα ύλη της εξέτασης γνώσεων, αλλά και εν γένει ο τρόπος εξέτασης των μαθημάτων ή δοκιμασιών, θα καθορίζεται για κάθε διαγωνισμό στην οικεία προκήρυξη του ΑΣΕΠ αφού ληφθούν υπόψη τα προσόντα που απαιτούνται για την πλήρωση των προκηρυσσόμενων θέσεων, οι ανάγκες που οι θέσεις αυτές καλύπτουν και τα τυχόν προβλεπόμενα στους Οργανισμούς ή Κανονισμούς Λειτουργίας των οικείων υπηρεσιών και νομικών προσώπων. Επίσης, όταν ο διαγωνισμός διεξάγεται κατά στάδια ορίζεται με την προκήρυξη η εξεταστέα ύλη κάθε σταδίου.

Δομημένη Συνέντευξη

Για την πλήρωση θέσεων Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΕΠ), απαιτείται και ατομική δομημένη συνέντευξη με τους υποψηφίους. Με τη δομημένη συνέντευξη κρίνονται η καταλληλότητα των υποψηφίων για την άσκηση των καθηκόντων της συγκεκριμένης θέσης, καθώς και η επικοινωνιακή τους ικανότητα.

Η δομημένη συνέντευξη αφορά, ενδεικτικά, σε θέματα σχετικά με το αντικείμενο του φορέα και της προκηρυσσόμενης θέσης σε συνάρτηση με το γνωστικό αντικείμενο, την εμπειρία, τις επιστημονικές δημοσιεύσεις και άλλες συναφείς δραστηριότητες και λοιπά προσόντα του υποψηφίου.

Η ατομική συνέντευξη για το Ε.Ε.Π. βαθμολογείται σε κλίμακα 1-100 μονάδων. Κάθε θεματική ενότητα της δομημένης συνέντευξης (επιστημονική κατάρτιση στο αντικείμενο της θέσης και επαγγελματική εμπειρία) καθώς και η επικοινωνιακή ικανότητα, βαθμολογείται από κάθε μέλος της επιτροπής χωριστά, με ακέραιο βαθμό ή με προσέγγιση πρώτου δεκαδικού ψηφίου.

Η βαθμολογία που λαμβάνει ο υποψήφιος σε κάθε θεματική ενότητα του κατωτέρω πίνακα από κάθε μέλος της επιτροπής, καθορίζεται ως εξής:

  • Επιστημονική κατάρτιση στο αντικείμενο της θέσης, έως 50 μονάδες
  • Επαγγελματική εμπειρία, έως 35 μονάδες
  • Επικοινωνιακή ικανότητα, έως 15 μονάδες

Η μοριοδότηση της συνέντευξης κάθε υποψηφίου προκύπτει από τον μέσο όρο των βαθμών των μελών της επιτροπής. Ο βαθμός της συνέντευξης πολλαπλασιαζόμενος με συντελεστή 0,35 προστίθεται στη βαθμολογία του υποψηφίου.

Ο γραπτός διαγωνισμός της ΑΑΔΕ

Υπενθυμίζουμε ότι για το 2022 το ΑΣΕΠ έχει στα «σκαριά» ακόμα έναν γραπτό διαγωνισμό που αφορά 822 μόνιμες προσλήψεις στην ΑΑΔΕ. Η συγκεκριμένη προκήρυξη έχει ήδη εκδοθεί και οι χιλιάδες υποψήφιοι που συμμετείχαν αναμένουν με αγωνία την ανακοίνωση της ημερομηνίας που θα διεξαχθεί ο γραπτός διαγωνισμός.

Σύμφωνα πάλι με αποκλειστικές πληροφορίες του Proson.gr, η διεξαγωγή του διαγωνισμού προγραμματίζεται για το φθινόπωρο και συγκεκριμένα για το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξει μία μικρή καθυστέρηση στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές στις ίδιες ημερομηνίες. Υπενθυμίζουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, έδωσε «σπόιλερ» για εκλογές την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ή την πρώτη του Οκτωβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Γιόγακας, δήλωσε κατά την εμφάνιση του σε τηλεοπτικό σταθμό την προηγούμενη εβδομάδα, πως θεωρεί ότι οι εκλογικές κάλπες θα «στηθούν» στις 25 Σεπτεμβρίου ή στις 2 Οκτωβρίου. 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις