Breaking news

Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ
A

Ριζικές θα είναι οι αλλαγές που θα προκύψουν στο σύστημα των μόνιμων διορισμών του δημοσίου, μέσω του θεσμού του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Ο γραπτός διαγωνισμός αναμένεται να εφαρμοστεί για πρώτη φορά, εκτός απροόπτου, την άνοιξη του 2023, ενώ η σχετική προκήρυξη αναμένεται να δημοσιευθεί, όπως έχει γράψει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ το proson, περί τα τέλη Νοεμβρίου. 

πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ είναι ένας νέος θεσμός ο οποίος εισήχθη με σχετική υπουργική απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θα διενεργείται κάθε δύο χρόνια και θα μπορούν να συμμετέχουν μόνο απόφοιτοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δηλαδή απόφοιτοι Πανεπιστημιακής (ΠΕ) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ).

Μέσω του διαγωνισμού αυτού θα καλυφθεί ένα μέρος των μόνιμων προσλήψεων που έχει ανάγκη το δημόσιο μέχρι και το 2024. Έτσι, από τον διαγωνισμό αυτό θα απορροφηθεί και ένας μεγάλος μέρος εργαζομένων που έχουν ανάγκη οι τα υπουργεία, οι δήμοι, οι περιφέρειες και γενικότερα η τοπική αυτοδιοίκηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι αριθμός των μόνιμων προσλήψεων που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Εσωτερικών μόνο για το 2023, αγγίζει τις 17.942 θέσεις εργασίας.  Από τις προσλήψεις αυτές, οι 15.641 εμπίπτουν στον κανόνα 1:1 (μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση), ενώ από τις υπόλοιπες θέσεις (συνολικά 2.301), οι 1.367 είναι για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ.

Η «δεξαμενή» εργαζομένων

Όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, ο διαγωνισμός αυτός «έρχεται» να εισάγει ένα καινοτόμο σύστημα διορισμών, αφού δεν θα περιέχει συγκεκριμένο αριθμό θέσεων και τα θέματα θα είναι κοινά για όλους τους διαγωνιζόμενους!

Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να συμμετέχουν στις εξετάσεις όλοι όσοι δηλώσουν συμμετοχή και κατέχουν τα απαραίτητα πτυχία και κριτήρια. Μετά την γραπτή εξέταση, θα δημιουργηθεί ένας πίνακας επιτυχόντων, δηλαδή μία «δεξαμενή» ή «αποθήκη» εργαζομένων, βάσει της οποίας το δημόσιο θα αντλεί εργαζομένους μέχρι το 2024.

Η μεγαλύτερη κοινότητα σε Facebook - Viber για το Πανελλήνιο Διαγωνισμό ΑΣΕΠ

Για να αντλήσουν εργαζόμενους οι υπηρεσίες του δημοσίου θα εκδίδουν νέα προκήρυξη με την οποία θα καθορίζεται ο αριθμός των νέων υπαλλήλων που θέλουν να προσλάβουν καθώς και τα απαραίτητα προσόντα που πρέπει να διαθέτουν (πχ πτυχία αναλόγως της ειδικότητας).

Έτσι θα καλούνται, όσοι κατέχουν τα απαραίτητα πτυχία και προηγούνται στον συγκεκριμένο πίνακα, να αναλάβουν υπηρεσία!

Γίνεται σαφές ότι, όσοι γράψουν καλά στον διαγωνισμό του δημοσίου, έχουν μεγάλες πιθανότητες να διοριστούν στην συνέχεια ως μόνιμοι σε κάποια θέση του ευρύτερου δημόσιου τομέα, κάνοντας απλά μία αίτηση.

Οι επικίνδυνοι «κόφτες»

Προσοχή! Για να συμπεριληφθεί ένας υποψήφιους στους πίνακες των επιτυχόντων θα πρέπει να έχει γράψει καλά και να έχει πιάσει τη βάση σε όλα τα μαθήματα που θα εξεταστεί.

Μάλιστα, σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ που εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες και ρυθμίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες για την διεξαγωγή του γραπτού διαγωνισμού, δύναται οι υποψήφιοι που δεν επιτυγχάνουν τη βαθμολογία βάσης στο πρώτο μάθημα/δοκιμασία του διαγωνισμού, να μην μετέχουν στο επόμενο.

Πιο συγκεκριμένα, η παράγραφος 2 του άρθρου 5 του σχετικού ΦΕΚ αναφέρει: «Ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός μπορεί να διενεργείται ενιαία ή κατά στάδια και να αφορά μία ή περισσότερες προκηρύξεις. Στην περίπτωση που από την προκήρυξη προβλέπεται βαθμολογία βάσης σε κάθε μάθημα/δοκιμασία, δύναται να ορίζεται ότι οι υποψήφιοι που δεν επιτυγχάνουν τη βαθμολογία βάσης στο πρώτο μάθημα/δοκιμασία του διαγωνισμού, δεν μετέχουν στο επόμενο».

Βέβαια για να ισχύσει αυτό θα πρέπει οι δοκιμασίες στις οποίες θα εξεταστούν οι υποψήφιοι να έχουν μεταξύ τους ένα αρκετά μεγάλο χρονικό περιθώριο, ώστε να προλαβαίνει η Αρχή να διορθώνει τα γραπτά του πρώτου μαθήματος και στην συνέχεια να καταρτίζει νέες λίστες με τους επιτυχόντες που «πέρασαν» και μπορούν να συνεχίσουν στο 2ο μάθημα. 

Να σημειωθεί τέλος, ότι η βαθμολογία για την εξέταση γνώσεων και τη δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας ορίζεται σε κλίμακα από 1-100 για κάθε μία. Η εξέταση γνώσεων θα αποτελεί το 50% και η δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας το υπόλοιπο 50% της συνολικής βαθμολογίας των υποψηφίων.

Τα μαθήματα που θα εξεταστούν

Όπως είχε γράψει σε σχετικά ρεπορτάζ το proson.gr δεν όλοι οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα ίδια θέματα. Πιο συγκεκριμένα, δεν θα υπάρχουν μαθήματα ειδικότητας, αλλά 4 ενότητες που θα είναι κοινές για όλους!

 

Μάλιστα, θα υπάρχουν όλα και όλα δύο διαφορετικά τεστ στα οποία θα εξεταστούν οι υποψήφιοι. Το πρώτο θα είναι ένα τεστ γενικών γνώσεων και το δεύτερο ένα τεστ δεξιοτήτων.

Η μεγαλύτερη κοινότητα σε Facebook - Viber για το Πανελλήνιο Διαγωνισμό ΑΣΕΠ

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά το τεστ δεξιοτήτων θα είναι γραπτό, θα διεξαχθεί με τη μέθοδο των πολλαπλών επιλογών (multiple choice) και θα αξιολογεί την ικανότητα των υποψηφίων να αναλύουν προβλήματα καθώς και να ιεραρχούν τις ανάγκες στον χώρο εργασίας.

Παραδείγματα ερωτήσεων εξέτασης με απαντήσεις από το GoLearn

Στην Ελλάδα ο κορυφαίος φορέας προετοιμασίας για τον Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ είναι ο εκπαιδευτικός οργανισμός GoLearn ο οποίος προετοιμάζει και μοριοδοτεί κάθε χρόνο πάνω από 40.000 ενήλικες που θέλουν να διορισθούν στο δημόσιο μέσω προκήρυξης, διαγωνισμού και πινάκων ΑΣΕΠ.

Είναι μάλιστα ο μοναδικός φορέας που συνεργάζεται με Δημόσια Πανεπιστήμια και κορυφαίους πανεπιστημιακούς πραγματοποιώντας πανελλαδικά πάνω από 15 μοριοδοτούμενα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Image removed.

ΚΑΝΤΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΔΩ 

Πώς θα προλάβετε τον Διαγωνισμό και ποιο είναι το κορυφαίο Φροντιστήριο ΑΣΕΠ στην Ελλάδα

Αυτή είναι η πρώτη σε επιλογή προετοιμασία στην Ελλάδα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για τον Διαγωνισμό ΑΣΕΠ

Η κορυφαία εξ αποστάσεως προετοιμασία στην Ελλάδα (Δείτε περισσότερα εδώγια τον Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό ΑΣΕΠ έχει διάρκεια 3 μήνες (και 2 μήνες τελικές επαναλήψεις έως την εξέταση) και πραγματοποιείται από την goLearn εξ αποστάσεως

Ο λόγος που αποτελεί αυτή την στιγμή νο1 σε όλη την Ελλάδα είναι αρχικά η εμπειρία του GoLearn με πάνω από 40.000 ενήλικους να το επιλέγουν κάθε χρόνο για να μοριοδοτηθούν - προετοιμαστούν για προκηρύξεις ΑΣΕΠ και από την άλλη το ιδιαίτερα χαμηλό κόστος που ισχύει τώρα.

Δείτε περισσότερα εδώ και προλάβετε την έκπτωση 50%

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις