Breaking news

Θέσεις εργασίας
A

Με αγωνία αναμένουν οι επιτυχόντες του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ την έκδοση των προκηρύξεων του β΄ σταδίου, βάσει των οποίων θα γίνουν οι περίπου 5.200 διορισμοί, που έχουν προγραμματιστεί από το υπουργείο Εσωτερικών για το 2023, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. 

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα και με παλαιότερο αποκλειστικό ρεπορτάζ του proson.gr, οι τέσσερις προκηρύξεις που έχει στα «σκαριά» το ΑΣΕΠ για τους επιτυχόντες του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού, έχουν ως εξής:

 • Μία προκήρυξη η οποία θα περιέχει τουλάχιστον 3.502 θέσεις και θα απευθύνεται στους επιτυχόντες της κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ).
 • Μία προκήρυξη η οποία θα περιέχει τουλάχιστον 1.565 θέσεις και θα απευθύνεται στους επιτυχόντες της κατηγορίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ).
 • Μία προκήρυξη η οποία θα περιέχει τουλάχιστον 57 θέσεις για Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό (ΕΕΠ)
 • Μία προκήρυξη η οποία θα περιέχει 141 θέσεις στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ)

Ποιοι θα κρίνονται διοριστέοι

Διοριστέοι, ανά κλάδο και ειδικότητα, θα κρίνονται οι υποψήφιοι που προηγούνται σε μόρια από τους υπόλοιπους. Τα μόρια προκύπτουν από την βαθμολογία των υποψηφίων στον πίνακα κατάταξης και τα έξτρα μόρια που δίνουν μία σειρά από ακαδημαϊκά και κοινωνικά κριτήρια. Ειδικότερα, βάσει του Ν. 4765/2021, έξτρα μόρια δίνουν τα εξής κριτήρια:

 1. Διδακτορικό - 5 μόρια
 2. Μεταπτυχιακό - 2 μόρια
 3. Integrated master - 1 μόριο 
 4. Ξένη γλώσσα - 1 μόριο (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)
 5. Εμπειρία - Έως 5 μόρια
 6. Εντοπιότητα - 10 ή 20 μόρια

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα την μεγαλύτερη μοριοδότηση, που μπορεί να φτάσει έως και τα 20 μόρια, μπορεί να την δώσει η εντοπιότητα των υποψηφίων. Ο λόγος είναι ότι το υπουργείο ήθελε να δώσει τη δυνατότητα στους υποψηφίους να διοριστούν στον τόπο διαμονής τους και να αποφύγει τις μετέπειτα αιτήσεις για τυχόν μεταθέσεις. 

Έτσι, η εντοπιότητα δίνει 10 ή 20 μόρια, επιτρέποντας στους υποψηφίους να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να διοριστούν στον τόπο διαμονής τους. 

Πώς «μετριέται» η εντοπιότητα

Συγκεκριμένα, κατά 20 μονάδες, αυξάνονται τα μόρια για τους μόνιμους κατοίκους των:

 1. Μικρών νησιωτικών Δήμων.
 2. Μικρών ηπειρωτικών και μικρών ορεινών Δήμων.
 3. Μεγάλων και μεσαίων νησιωτικών Δήμων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
 4.  Μεσαίων ηπειρωτικών Δήμων, καθώς και μεγάλων ηπειρωτικών Δήμων και Δήμων πρωτευουσών Νομών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, των Περιφερειακών Ενοτήτων Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου, Καστοριάς, Φλώρινας, Γρεβενών και Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Πέλλας, Κιλκίς και Σερρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
 5. Μεσαίων ηπειρωτικών Δήμων, καθώς και μεγάλων ηπειρωτικών Δήμων και Δήμων πρωτευουσών Νομών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που υπάγονται στην έννοια των ορεινών Δήμων, του άρθρου 2Β του v. 3852/2010.
 6. Ο.Τ.Α, που εντάσσονται σε σχέδιο αναπτυξιακής μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις υπό την επιφύλαξη της 4ης περίπτωσης.

Αντίστοιχα, κατά 10 μονάδες, αυξάνονται τα μόρια για τους μόνιμους κατοίκους των:

 1. Μεγάλων και μεσαίων νησιωτικών Δήμων, εκτός των υπαγομένων στην Περιφέρεια Αττικής με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων, καθώς και όσων υπάγονται σε ορισμένες ακόμα υποπεριπτώσεις. 
 2. Μεγάλων ηπειρωτικών Δήμων και Δήμων πρωτευουσών Νομών των Περιφερειών Ιονίων Νήσων και Νοτίου Αιγαίου.
 3. Μεγάλων ηπειρωτικών Δήμων και Δήμων πρωτευουσών Νομών με πληθυσμό έως 25.000 κατοίκων εκτός των υπαγομένων στην Περιφέρεια Αττικής και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και όσων υπάγονται σε ορισμένες ακόμα υποπεριπτώσεις. 

Να σημειωθεί ότι οι υποψήφιοι μοριοδοτούνται με τα μόρια που προαναφέραμε, εφόσον ως μόνιμοι κάτοικοι των δήμων των ανωτέρω περιπτώσεων δηλώνουν ότι επιθυμούν τον διορισμό τους, δεσμευόμενοι να υπηρετήσουν επί μία τουλάχιστον δεκαετία σε θέσεις που προκηρύσσονται στις ως άνω περιοχές και αφορούν υπηρεσίες που εδρεύουν στην αντίστοιχη Περιφερειακή Ενότητα ή Δήμο ή νησί.

Πώς θα κάνετε αίτηση στις προκηρύξεις - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΑΣΕΠ - Τα αναλαμβάνει για εσάς το Proson.gr

Για να μπορέσετε να κάνετε αίτηση στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ θα πρέπει αρχικά να δημιουργήσετε το μητρώο σας ή και να το επικαιροποιήσετε. Αφού ολοκληρώσετε το Μητρώο σας, θα πρέπει να προχωρήσετε στην ηλεκτρονική αίτηση. 

Προσοχή! Πριν προχωρήσετε στην ηλεκτρονική αίτηση θα πρέπει να έχετε «τσεκάρει» ότι διαθέτετε όλα τα απαραίτητα τυπικά και πρόσθετα προσόντα που ζητάει η εκάστοτε προκήρυξη, 

Εάν η διαδικασία αυτή σας φαίνεται χρονοβόρα ή έχετε άγχος μην κάνετε κάποιο λάθος, μπορείτε να απευθυνθείτε στο proson.gr για να διεκπεραιώσει την αίτηση σας.

Το μεγαλύτερο εργασιακό site στην Ελλάδα, το proson.gr αναλαμβάνει για εσάς να σας φτιάξει το ΜΗΤΡΩΟ στο ΑΣΕΠ και να κάνει την ΑΙΤΗΣΗ σας.

Κάντε ΕΔΩ τις αιτήσεις σας έγκυρα και έγκαιρα μέσω του PROSON.GR

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις