Breaking news

INTIME
A

Τους λόγους για τους οποίους καθυστερεί η έκδοση των αποτελεσμάτων για τις προκηρύξεις, που αφορούν στην πρόσληψη επιτυχόντων του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού, που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2023, εξήγησε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου.

Ειδικότερα, στην ακόλουθη δήλωσή του για την παρατεταμένη καθυστέρηση των αποτελεσμάτων, ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρει αρχικά ότι: «Οι τρεις προκηρύξεις που εκδόθηκαν μετά τη διενέργεια του διαγωνισμού αφορούσαν σε 4.276 θέσεις ΠΕ και 1.843 θέσεις ΤΕ. Για να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει αυτό από πλευράς όγκου εργασίας, σημειώνω ότι στην τετραετία 2020-2023 εκδόθηκαν προκηρύξεις για 4.487 θέσεις ΠΕ και 4.479 θέσεις ΤΕ (στις οποίες δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις ΤΕ νοσηλευτών της 7κ/2022). Συνεπώς, για να εκδοθούν τα αποτελέσματα των προκηρύξεων του γραπτού διαγωνισμού ελέγχονται τα δικαιολογητικά και εξετάζονται ενστάσεις για περισσότερες θέσεις από ό,τι οι θέσεις της περασμένης τετραετίας».

«Το γεγονός ότι όλες αυτές οι θέσεις περιλαμβάνονταν σε 3 μόνο προκηρύξεις (έναντι 37 της τετραετίας 2020-2023) είχε επιπτώσεις και στον χρόνο σύνταξης των προκηρύξεων, άσχετα με το ότι είχε θετικές συνέπειες από άλλες πλευρές. Από τα τέλη Ιουνίου που λάβαμε τα σχετικά αιτήματα από το ΥΠΕΣ για έκδοση προκηρύξεων μέχρι τη διαδοχική έκδοση των προκηρύξεων μετά από λίγους μήνες, μεσολάβησαν εντατικές διαβουλεύσεις με πάνω από 120 διαφορετικούς φορείς για τους ΤΕ και 190 φορείς για τους ΠΕ.  Καμία προκήρυξη δεν μπορεί να εκδοθεί εάν έστω και ένας φορέας που θα περιληφθεί σε αυτή δεν αποστείλει τα απαραίτητα στοιχεία και προσόντα και δεν δώσει εν τέλει τη σύμφωνη γνώμη του στο σχέδιο της προκήρυξης που συντάσσει το ΑΣΕΠ. Και είναι προφανές ότι δεν κινούνται όλοι οι φορείς με τους ίδιους ρυθμούς» ανέφερε.

Ο κ. Παπαπαϊωάννου τόνισε πως: «Παρά τα δεδομένα αυτά, μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί τα οριστικά αποτελέσματα για 141 θέσεις στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (που είχε και πρακτικές δοκιμασίες) και τα προσωρινά αποτελέσματα για 1.800 θέσεις ΤΕ. Εντός του Ιουνίου θα εκδοθούν τα οριστικά αποτελέσματα των ΤΕ και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να εκδοθούν μέχρι το τέλος Ιουλίου τα προσωρινά των ΠΕ. Η έκδοση αυτών των αποτελεσμάτων αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή».

«Για την πληρότητα της εικόνας σχετικά με το συνολικό έργο του ΑΣΕΠ, σημειώνω και τα εξής: Στο πρώτο τετράμηνο του 2024 εκδόθηκαν προσωρινά αποτελέσματα για 2.583 θέσεις (έναντι 2.276 το 2023) και οριστικά αποτελέσματα για 4.518 θέσεις (έναντι 636 το 2023). Παράλληλα, εκδικάζονται 6.500 ενστάσεις για εκπαιδευτικούς γενικής παιδείας, εξετάζονται 1.369 αιτήματα αναπληρώσεων (λόγω μη αποδοχής διορισμού), διεξάγονται για πρώτη φορά ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί για διοικητές φορέων, υπηρεσιακούς γραμματείς και δασοπόνους και όλες βέβαια οι άλλες διαδικασίες στις οποίες μετέχει το ΑΣΕΠ και δεν θα ήταν δυνατόν να απαριθμηθούν εξαντλητικά σε ένα δελτίο τύπου. Αναφέρω μόνο τη διαδικασία προσλήψεων 500 υπαλλήλων της δικαστικής αστυνομίας που δεν περιλαμβανόταν στον προγραμματισμό μας και η οποία έληξε προ τριών εβδομάδων μετά από 8 μήνες εντατικών κοινών προσπαθειών ΑΣΕΠ και υπουργείου Δικαιοσύνης σε επταήμερη βάση» τόνισε.

Ολοκληρώνοντας, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ επεσήμανε πως: «Έχω τονίσει με κάθε ευκαιρία ότι η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του ΑΣΕΠ είναι καλοδεχούμενη και επωφελής για τη δημόσια διοίκηση και την κοινωνία. Θα πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι έχει και παρενέργειες στον ρυθμό, κυρίως, της έκδοσης αποτελεσμάτων. Σε αυτή την κρίσιμη φάση, η διεύρυνση αυτή πρέπει να στηριχθεί από όλους, περιλαμβανομένων των μέσων μαζικής ενημέρωσης που έχουν καίριο ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης». 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις