Προκηρύχθηκε ο 2ος πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ επιφυλάσσοντας μία ευχάριστη έκπληξη για τους υποψήφιους που ετοιμάζονται να συμμετάσχουν. Εάν διαβάσετε προσεχτικά την προκήρυξη θα προσέξετε ότι ο δεύτερος μεγαλύτερος διαγωνισμός δεν έχει ελάχιστη βάση εισαγωγής!
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά
Αφού ο διαγωνισμός δεν έχει βάσει όλοι οι υποψήφιοι θα περάσουν και θα καταταχθούν σε πίνακα βάσει του κλάδου και της βαθμολογίας που έχουν πετύχει. Στην ουσία δεν θα υπάρχουν αποκλειόμενοι αλλά μόνο υποψήφιοι με καλύτερες βαθμολογικές επιδόσεις που θα βρίσκονται ψηλά στους πίνακες κατάταξης.
Η βαθμολογία της γραπτής διαδικασίας ορίζεται σε κλίμακα από 1-100 και σταθμίζεται με τους ακόλουθους συντελεστές βαρύτητας:
- Εξέταση γνώσεων: 50%
- Δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας: 50%
Ποιοι ευνοούνται
Είναι προφανές το ότι θα περάσουν όλοι οι υποψήφιοι στον γραπτό διαγωνισμό δεν σημαίνει πως θα διοριστούν και όλοι. Το δημόσιο θα «τραβάει» αυτούς που βρίσκονται ψηλότερα στον βαθμολογικό πίνακα μέχρις ότου προκηρυχθεί ο τρίτος γραπτός διαγωνισμός.
Ευνοούνται, ωστόσο, οι υποψήφιοι που συμμετέχουν με κάποια «σπάνια» ειδικότητα καθώς μικρότερος αριθμός υποψήφιων σημαίνει μεγαλύτερη πιθανότητα διορισμού. «Σπάνια» είναι η ειδικότητα που το δημόσιο ψάχνει και δεν βρίσκει εύκολα καθώς οι υποψήφιοι πολλές φορές προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα, συνήθως λόγω μισθολογικής ανέλιξης. Για παράδειγμα στον πρώτο γραπτό διαγωνισμό υπήρχαν ειδικότητες στις στις οποίες οι επιτυχόντες ήταν λίγοι και κάλυπταν ίσα - ίσα τη ζήτηση του ΑΣΕΠ.
Αντίθετα, στις ειδικότητες που υπάρχει «συνωστισμός» υποψηφίων (πχ. διοικητικοί) στο δημόσιο θα περάσουν μόνο οι καλύτεροι. Αυτοί δηλαδή που έχουν συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία στον γραπτό διαγωνισμό.
Τι θέλει να πετύχει το ΑΣΕΠ
Αξίζει να σημειωθεί ότι με την εν λόγω ρύθμιση το υπουργείο Εσωτερικών και το ΑΣΕΠ επιδιώκουν να προλάβουν την όποια «γκρίνια» μπορεί να προκύψει από υποψήφιους που θα θεωρήσουν ότι αδικήθηκαν με κάποιο τρόπο από την όλη διαδικασία. Είναι εξάλλου γνωστό ότι στον δεύτερο διαγωνισμό τα θέματα δεν θα είναι ίδια για όλους αλλά και δεν θα δημοσιοποιηθούν ποτέ, προκειμένου οι υποψήφιοι να γνωρίζουν πως έχουν γράψει.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι αυτός δεν είναι ο πρώτος γραπτός διαγωνισμός που πραγματοποιεί το ΑΣΕΠ χωρίς να θέση βαθμολογική βάση. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο είχε «τρέξει» και ο γραπτός διαγωνισμός των δασοπόνων το καλοκαίρι του 2024.
Φαίνεται ότι με τις αλλαγές που προωθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού στον δεύτερο γραπτό διαγωνισμό ξεκινάει μία νέα εποχή για την εισαγωγή πτυχιούχων στο δημόσιο. Η διαδικασία που ακολουθείται θυμίσει επίσης τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνονται οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στα σχολεία.
Ανέβηκε όλη η νέα ύλη μαζί με τα 150 τεστ προσομοίωσης και τις λύσεις
Η νέα ύλη έχει ανέβει, τα τεστ προσομοίωσης δημιουργήθηκαν μαζί με τις λύσεις τους και δημοσιεύτηκαν μαζί με θέματα και λύσεις στον εκπαιδευτικό οργανισμό goLearn
Όλα τα τεστ προσομοίωσης στις δεξιότητες αλλά και τα Τεστ CAT μεταφορτώθηκαν επίσημα για τον 2ο Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό ΑΣΕΠ στο goLearn το οποίο φέρνει για τους υποψήφιους στην Ελλάδα όλες τις μεθόδους με τις οποίες θα εξεταστείτε στον Διαγωνισμό
Ξεκινήστε άμεσα την προετοιμασία στον οργανισμό που είχε τις περισσότερες επιτυχίες στην Ελλάδα στον 1ο Γραπτό Διαγωνισμό.