Αύριο, Τετάρτη, αναμένεται να δημοσιευθούν σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Proson.gr τα τρία ΦΕΚ με τις τρεις προκηρύξεις (1ΕΑ/2025, 2ΕΑ/2025 και 3ΕΑ/2025) εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής. Σημειώνεται ότι το Εθνικό Τυπογραφείο λειτουργεί σε 24ωρη βάση και ως εκ τούτο τα ΦΕΚ μπορεί να δημοσιευθούν είτε και σήμερα μετά τα μεσάνυχτα είτε και αύριο τα ξημερώματα. Με τη δημοσίευση των ΦΕΚ αρχίζει και επίσημα η διαδικασία σύνταξης των νέων πινάκων Ειδικής Αγωγής από τους οποίους θα προκύψουν οι αναπληρωτές τη νέα σχολική χρονιά.
Στα κείμενα των ΦΕΚ θα αναγράφονται οι ημερομηνίες κατά τις οποίες οι εκπαιδευτικοί πρέπει να κάνουν ηλεκτρονική αίτηση στο ΑΣΕΠ προκειμένου να συμπεριληφθούν στους πίνακες. Στην αίτηση οι εκπαιδευτικοί θα αναγράφουν την ειδικότητα τους αλλά δεν θα ανεβάζουν κανένα δικαιολογητικό. Για την αίτηση είναι απαραίτητη η αγορά παραβόλου αξίας 15 ευρώ, η οποία μπορεί να γίνει από τώρα (δείτε ΕΔΩ πώς θα εκδώσετε το παράβολο των 15 ευρώ).
Στο ΟΠΣΥΔ τα δικαιολογητικά
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να τα «ανεβάσουν» στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΠΣΥΔ) σε ημερομηνίες που θα ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Proson.gr, σχεδιάζεται οι δύο αιτήσεις, σε ΑΣΕΠ και ΟΠΣΥΔ, να τρέξουν σχεδόν ταυτόχρονα, ωστόσο χρειάζεται προσοχή καθώς δεν είναι όλοι εκπαιδευτικοί υποχρεωμένοι να υποβάλουν αίτηση στο ΟΠΣΥΔ.
Συγκεκριμένα, αίτηση στο ΟΠΣΥΔ πρέπει να κάνουν μόνο οι εκπαιδευτικοί που εντάσσονται για πρώτη φορά στους πίνακες καθώς και οι εκπαιδευτικοί που έχουν νέα στοιχεία / προσόντα και πρέπει να επικαιροποιήσουν τον φάκελο τους.
Τον Αύγουστο τα αποτελέσματα
Το ΑΣΕΠ θα πρέπει να έχει εκδώσει ως τον Αύγουστο τα προσωρινά αποτελέσματα, προκειμένου το υπουργείο να μπορέσει να προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις αναπληρωτών. Θυμίζουμε ότι οι ισχύοντες πίνακες λήγουν φέτος το καλοκαίρι και ως εκ τούτου δεν θα έχουν ισχύ τη νέα σχολική χρονιά.
Αφού δημοσιευθούν τα προσωρινά αποτελέσματα θα ξεκινήσει η περίοδος των ενστάσεων και όταν ολοκληρωθούν και οι ενστάσεις το ΑΣΕΠ θα εκδώσει τους οριστικούς πίνακες εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής. Το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί η Ανεξάρτητη Αρχή για να δημοσιεύσει τους οριστικούς πίνακες θα εξαρτηθεί από το πόσες ενστάσεις θα υποβληθούν.