Ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ, κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου, συμμετείχε και μίλησε στο Ετήσιο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 6-8 Νοεμβρίου στην Αλεξανδρούπολη.
Στην ομιλία του, ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε αρχικά στο σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού που επιτεύχθηκε με τη διεξαγωγή του πρώτου ηλεκτρονικού πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Τόνισε ότι η πλήρης ηλεκτρονικοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών, σε συνδυασμό με την αξιολόγηση δεξιοτήτων των υποψηφίων (και όχι μόνο των γνώσεων), δημιουργεί νέες προοπτικές για μια αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση προσανατολισμένη στην εξυπηρέτηση του πολίτη.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα ζητήματα που αφορούν τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ο Πρόεδρος επισήμανε την ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των νομικών προβλέψεων σχετικά με τις έκτακτες προσλήψεις μετά από φυσικές καταστροφές, ενημερώνοντας ότι το Γραφείο Επιθεώρησης του ΑΣΕΠ έχει ήδη ζητήσει στοιχεία από πολλούς δήμους για τον τρόπο που εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του ν. 4765/2021.
Ανάγκη για ανταγωνιστικές αποδοχές σε ορισμένες ειδικότητες
Όσον αφορά το τακτικό προσωπικό, ο κ. Παπαϊωάννου ανέδειξε το πρόβλημα των πολλαπλών αναπληρώσεων λόγω άρνησης διορισμού, τονίζοντας ότι ενώ έχουν ήδη ληφθεί νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα δείξουν τα αποτελέσματά τους το 2026, η κατάσταση θα βελτιωθεί αλλά δεν θα εξαλειφθεί όσο δεν είναι ανταγωνιστικές οι αποδοχές σε ορισμένες ειδικότητες με αυτές του δημόσιου τομέα.
Κλείνοντας, επεσήμανε την ανάγκη για συστηματική συνεργασία μεταξύ ΑΣΕΠ και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πρότεινε τη θεσμοθέτηση τακτικών συναντήσεων (π.χ. ανά εξάμηνο) με το προεδρείο της ΚΕΔΕ, με στόχο την ενίσχυση της αμοιβαίας ενημέρωσης και της αποδοτικότητας των διαδικασιών.
Στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ είχε την ευκαιρία να συζητήσει με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και ιδίως να ενημερώσει για την πορεία έκδοσης προκηρύξεων και αποτελεσμάτων.