Breaking news

trofima
A

Η κατάψυξη είναι ένας ιδανικός τρόπος να διατηρήσουμε τρόφιμα, να έχουμε πάντα κάτι έτοιμο προς ξεπάγωμα και μαγείρεμα. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα υλικά κατάλληλα για να διατηρηθούν στον καταψύκτη.

Ας δούμε αναλυτικά τα τρόφιμα που διατηρούμε στη συντήρηση του ψυγείου και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να βάλουμε στην κατάψυξη.

Αυγά

Τα αυγά δεν καταψύχονται. Αν τα καταψύξετε ολόκληρα, η χαμηλή θερμοκρασία θα προκαλέσει ρωγμές στο κέλυφος και τότε το αυγό θα χαλάσει. Αυτό που μπορείτε όμως να κάνετε είναι να καταψύξετε τα ασπράδια των αυγών, προς χρήση στη ζαχαροπλαστική.

Λαχανικά και φρούτα

Πεπόνι, καρπούζι, ντομάτα, αγγούρι… Όλα αυτά είναι πολύ πλούσια σε νερό και δεν πρέπει να μπαίνουν στην κατάψυξη. Αν έχετε φρούτα και λαχανικά που δεν θέλετε να χαλάσουν, μπορείτε να κάνετε υγιεινά smoothies ή μαρμελάδες με τα φρούτα και σούπες με τα λαχανικά που διατηρούνται στην κατάψυξη και προσφέρουν ένα γρήγορο και ελαφρύ γεύμα.

Επίσης, μπορείτε να συντηρήσετε στην κατάψυξη καρότα, σέλινο, μπρόκολο και αρακά, σε ειδικά σακουλάκια τροφίμων.

Φρέσκα και μαλακά τυριά

Τα φρέσκα (τυρί cottage, ρικότα, κατσικίσιο τυρί, τυρί με βότανα κ.λπ.) και τα μαλακά τυριά, όπως η μοτσαρέλα και το μπρι, σίγουρα δεν μπορούν να μπουν στην κατάψυξη. Επειδή περιέχουν πολύ νερό, η χαμηλή θερμοκρασία θα αλλάξει την υφή και τη γεύση τους και στην κυριολεξία δεν θα τρώγονται.

Πατάτες

Οι πατάτες, όπως και τα ραπανάκια, δεν πρέπει να μπαίνουν στην κατάψυξη γιατί χάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους και αλλοιώνεται η υφή τους. Ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσουμε τις πατάτες είναι να τις αποθηκεύουμε σε ένα σκοτεινό ντουλάπι μακριά από πηγές θερμότητας.

Μαγιονέζα και κρέμα ζαχαροπλαστικής

Η μαγιονέζα που φτιάξατε πρέπει να καταναλωθεί εντός ολίγων ημερών από το ψυγείο. Αν την βάλετε στην κατάψυξη, θα χάσει την υφή και τη γεύση της και δεν θα τρώγεται. Το ίδιο ισχύει και για τις γλυκές κρέμες ζαχαροπλαστικής.

Ποτέ και για κανένα λόγο δεν πρέπει να βάζουμε πάλι στην κατάψυξη ένα τρόφιμο που έχουμε ήδη ξεπαγώσει. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μόλυνσης. Γι’ αυτό και θα πρέπει να μαγειρεύουμε ολόκληρες τις ποσότητες τροφίμων που έχουμε αποψύξει. Μια καλή ιδέα είναι να αποθηκεύουμε στην κατάψυξη μικρές μερίδες τροφίμων ώστε να χρησιμοποιούμε κάθε φορά ακριβώς την ποσότητα που χρειαζόμαστε.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις