Breaking news

EUDCC
A

Για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να επωφεληθούν από το δικαίωμά τους στην ελεύθερη κυκλοφορία ανεξάρτητα από την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19, η ολομέλεια του ΕΚ ενέκρινε την απόφαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη για την παράταση του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID-19 της ΕΕ (EUDCC ) πρόγραμμα -που λήγει στις 30 Ιουνίου- για άλλους 12 μήνες.

Η Ολομέλεια ενέκρινε τις διαπραγματεύσεις για την παράταση με 432 ψήφους υπέρ, 130 κατά και 23 αποχές (πολίτες της ΕΕ) και 441 ψήφους υπέρ, 132 κατά και 20 αποχές (υπήκοοι τρίτων χωρών).

Σύμφωνα με το europarl.europarl.eu, με την παράταση της ισχύος του συστήματος EUDCC έως τις 30 Ιουνίου 2023, οι αλλαγές επιτρέπουν επίσης στα κράτη μέλη να χορηγούν πιστοποιητικά τεστ με βάση νέους τύπους δοκιμών προσδιορισμού αντιγόνου.

Επανεξέταση μετά από έξι μήνες

Οι ευρωβουλευτές τροποποίησαν τις προτάσεις για να τονίσουν ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφεύγουν πρόσθετους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία των κατόχων EUDCC, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο.

Εάν απαιτούνται περιορισμοί, θα πρέπει να είναι συγκεκριμένοι και αναλογικοί, με βάση τις πιο πρόσφατες επιστημονικές συμβουλές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ.

Ζητούν επίσης από την Επιτροπή να αξιολογήσει εάν το σύστημα EUDCC είναι απαραίτητο και αναλογικό έξι μήνες μετά την παράτασή του. Οι ευρωβουλευτές θέλουν να διατηρήσουν όσο το δυνατόν συντομότερη την περίοδο εφαρμογής του κανονισμού και να τον καταργήσουν μόλις το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση.

Τι ακολουθεί

Οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο για συμφωνία σχετικά με την παράταση μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως, ώστε οι κανόνες να τεθούν σε ισχύ πριν από τη λήξη του τρέχοντος συστήματος στις 30 Ιουνίου.

Ψηφιακό πιστοποιητικό

Η δημιουργία του ψηφιακού πιστοποιητικού της ΕΕ για τον COVID (EUDCC) εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2021 για να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για περιορισμένη περίοδο 12 μηνών.

 

Μετάφραση: Ερμίνα Παπαδήμα

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις