Breaking news

nosokomeio
A

Η ευλογιά των πιθήκων φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα μερικές Ευρωπαϊκές χώρες μια και η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία έχουν ανιχνεύσει τα πρώτα κρούσματα της. Μερικά ακόμη έχουν βρεθεί τόσο στην Αυστραλία αλλά και τον Καναδά, ενώ από ότι φαίνεται ο ιός που την προκαλεί εξαπλώνεται κάτω από την μέριμνα των υγειονομικών αρχών, με τους επιστήμονες να εφιστούν την προσοχή.

Γερμανία

Η Γερμανία εντόπισε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση της ιατρικής υπηρεσίας των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. «Το Ινστιτούτο Μικροβιολογίας των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Μόναχο εντόπισε πλέον αναμφισβήτητα τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων για πρώτη φορά στη Γερμανία στις 19 Μαΐου 2022 σε ασθενή με χαρακτηριστικά δερματικά έλκη», ανέφερε σε σχετική δήλωση της η υπηρεσία.

Γαλλία

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε χθες, Πέμπτη, στην περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Γενική Διεύθυνση Υγείας της Γαλλίας.

Συγκεκριμένα πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας 29 ετών χωρίς προηγούμενο ταξιδιού σε χώρα όπου κυκλοφορεί ο ιός, διευκρίνισαν οι υγειονομικές αρχές. Αφότου θεωρήθηκε ότι μπορεί να είχε μολυνθεί, έλαβε ιατρική φροντίδα και, καθώς η κατάστασή του δεν είναι σοβαρή, έχει τεθεί σε απομόνωση στο σπίτι του.

Ισπανία (ακόμη 14 κρούσματα)

Η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα 14 ακόμη επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 21, επεσήμαναν οι περιφερειακές υγειονομικές αρχές της Μαδρίτης. Κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, η οποία είναι ενδημική στη δυτική Αφρική, έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες εβδομάδες στη Βρετανία, την Πορτογαλία, την Αυστραλία, την Ιταλία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια, λοιμώδης ασθένεια, παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογιά που εξαλείφθηκε το 1980. Μολονότι είναι πιο ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.

Τα συμπτώματα της περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυικούς πόνους, πρήξιμο στους λεμφαδένες, ρίγη και κόπωση. Επίσης οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δερματικά εξανθήματα, τα οποία συχνά ξεκινούν από το πρόσωπο και εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος, περιλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων, η οποία μεταδίδεται από την επαφή με τον μολυσμένο ασθενή ή με τα σωματικά υγρά του, περιλαμβανομένου του σάλιου. Η ασθένεια συνήθως υποχωρεί από μόνη της.

Ιταλία

Το νοσοκομείο λοιμωδών νοσημάτων της Ρώμης Λάτζαρο Σπαλαντσάνι και η περιφέρεια της ιταλικής πρωτεύουσας έκαναν γνωστό ότι συνολικά στη χώρα έχουν διαγνωστεί τρία κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων.

Σύμφωνα με τους Ιταλούς επιστήμονες, τα δύο νέα κρούσματα συνδέονται με τον «ασθενή μηδέν» που διαγνώσθηκε θετικός χθες, Πέμπτη, μετά την επιστροφή του από τα Κανάρια νησιά. «Η μορφή αυτή χαρακτηρίζεται από ελαφρότερα συμπτώματα, σε σχέση με την παραδοσιακή ευλογιά. Δεν πρέπει να σημάνει συναγερμός, αλλά να δείξουμε προσοχή», δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου Σπαλαντσάνι, ο Φραντσέσκο Βάια.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά της ευλογιάς δεν διατρέχουν κίνδυνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει προς το παρόν ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί νέος μαζικός εμβολιασμός.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις