Breaking news

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
A

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη πλαφόν, αλλά τόνισε ότι για την ΕΕ έχει σημασία τόσο το θέμα της ασφάλειας των προμηθειών, μία αναφορά που απαντά σε χώρες που έχουν ταχθεί κατά της επιβολής πλαφόν για τον λόγο αυτό, όσο και το θέμα της τιμής του αερίου, καθώς με τις εξαιρετικά υψηλές τιμές που ισχύουν σήμερα η ευρωπαϊκή οικονομία έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. 

Η πρόεδρος της Κομισιόν προανήγγειλε επίσης την αλλαγή του δείκτη αναφοράς για τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, TTF, σημειώνοντας ότι δεν είναι πλέον αντιπροσωπευτικός για την αγορά. 

Όπως είπε, στην αγορά του αερίου στην Ευρώπη έχουν επέλθει μεγάλες αλλαγές το τελευταίο διάστημα, οι οποίες δεν αντανακλώνται στον τρόπο που καθορίζονται οι τιμές TTF. 

Την ανάγκη να υπάρξει παρέμβαση για τη δημιουργία ενός νέου δείκτη για την αγορά φυσικού αερίου τόνισε πρόσφατα και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Κ. Ξιφαράς, επισημαίνοντας πως ο δείκτης TTF δεν είναι πλέον αντιπροσωπευτικός ούτε αντανακλά τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς αερίου. 

Αναφορικά με τη φορολογία των εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ και πυρηνική ενέργεια, η φον ντερ Λάιεν εκτίμησε ότι θα συγκεντρωθούν 140 δις. ευρώ στο επίπεδο της ΕΕ, τα οποία θα διοχετευθούν για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Τα σχέδια που προβλέπουν την είσπραξη των έκτακτων κερδών από τις εταιρίες ενέργειας, αλλά και την επιβολή περικοπών στη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρο το μπλοκ των ευρωπαϊκών χωρών, ανακοινώνει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, ντυμένη στα χρώματα της Ουκρανίας, υποδέχθηκε στην Ολομέλεια, την σύζυγο του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ολένα Ζελένσκα.

Το πακέτο μέτρων της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν

  • Θα προταθούν μέτρα στα κράτη μέλη για να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και για την στήριξη επιχειρήσεων,
  • Πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με χαμηλό κόστος όταν αυτά θα ξεπερνούν τα 140 εκατομμύρια ευρώ,
  • Μοίρασμα των κερδών και διοχέτευσή τους σε εκείνους που τα χρειάζονται περισσότερο,
  • Συνεισφορά των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, ώστε να συγκεντρωθούν περισσότερα από 140 δισεκατομμύρια ευρώ για τα κράτη μέλη,
  • Ασφάλεια στον εφοδιασμό,
  • Βαθιά μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας,
  • Διπλασιασμός μέσων καταπολέμησης των πυρκαγιών,
  • Συγκρότηση νέων εταιρικών σχέσεων με χώρες που υπάρχουν αυτές οι πρώτες ύλες, παραδείγματος χάριν, με τη Χιλή, τη Νέα Ζηλανδία, την Ινδία κλπ.

Εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η κ. φον ντερ Λάιεν κάνει τον απολογισμό των πεπραγμένων του προηγούμενου έτους, και παρουσιάζει τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το επόμενο χρόνο και τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί για την επίτευξη αυτών μέσω νομοθετικών και άλλων πρωτοβουλιών.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις