Breaking news

Λίμνη Γκιστόβα στο όρος Γράμμος
A

Φαντάζει σαν ένα σημείο το οποίο έχετε δει στην τριλογία ταινιών του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών ή σε κάποιο πλάνο των σειρών, Το Παιχνίδι του Στέμματος και House of Dragon. Θα μπορούσε να φανταστεί κανείς το τέρας της «Λίμνης του Λοχ Νες» να ξεπροβάλλει μέσα από το νερό της και είναι τόσο απόκοσμο όσο ένα σημείο στην άκρη της φύσης το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως "δρακολίμνη".

Μία γρήγορη ματιά στις πρώτες φωτογραφίες προκαλεί έκπληξη, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι η λίμνη Γκιστόβα, βρίσκεται στην Ελλάδα και είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο απόκοσμα και ασυνήθιστα, αλλά συνάμα εντυπωσιακά μέρη τα οποία έχετε δει.

Μπορεί σήμερα να μην υπάρχουν δράκοι, αλλά υπάρχουν μέρη τα οποία θα σε κάνουν να πιστέψεις πως στο παρελθόν πιθανότατα μερικοί να έχουν κατοικήσει εκεί.

Ο λόγος γίνεται για την αλπική λίμνη Γκιστόβα η οποία βρίσκεται στο όρος Γράμμος και πιο συγκεκριμένα στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Η λίμνη Γκιστόβα, είναι η ψηλότερη και δεύτερη μεγαλύτερη αλπική λίμνη των ελληνικών βουνών. Βρίσκεται σε υψόμετρο 2.353 μέτρων, ακριβώς δίπλα στη μεθοριακή γραμμή των Ελληνοαλβανικών συνόρων. Τα πλησιέστερα χωριά είναι ο Γράμμος στην Ελλάδα (6 χλμ.) και τα Στάρια στην Αλβανία.

Συγκεκριμένα βρίσκεται στην Ελλάδα στον Δήμο Νεστορίου του Νομού Καστοριάς και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Μακεδονίας. Στα νερά της ζουν αλπικοί τρίτωνες, όπως και στις άλλες αλπικές λίμνες των ελληνικών βουνών.

Συνήθως το χρώμα της είναι έντονο γαλάζιο, ενώ οι βλάχοι τη λένε «Λάκου-Βίνιτου» που σημαίνει γαλάζια λίμνη, ωστόσο στις όχθες της, ο πυθμένας κοκκινίζει.

@farawayfarers Να ξυπνάς στην υψηλότερη αλπική λίμνη της Ελλάδας. 📍Mt. Grammis, Gkistova Dragon Lake #farawayfarers #tiktok #greektiktok #viral #mount #lake #greece #nature #travel #fyp #foryoupage #foryou ♬ оригинальный звук - 💚takblet🖤

Προκειμένου να φτάσει κάποιος στις όχθες της εντυπωσιακής, μεσαιωνικής αυτής λίμνης θα πρέπει να ξεκινήσει τη πορεία του, από το χωριό του Γράμμου και στη συνέχεια να ακολουθήσει τα μονοπάτια, για να βρεθεί εκεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδρομή διαρκεί περίπου 3 ώρες, αλλά σίγουρα αξίζει με το παραπάνω, καθώς προβλέπεται να συναρπάσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ταξιδευτές, που θέλουν να προσθέσουν την πεζοπορία της, σε ένα από τα πιο τολμηρά σημεία τα οποία έχουν διαβεί.

Το επικών διαστάσεων, βιβλικό τοπίο γύρω της, κάνει τη λίμνη να παγώνει το χειμώνα, λόγω του πολύ υψηλού υψόμετρου, ενώ η ίδια έχει βάθος 3μιση μέχρι και 5 μέτρα, αναλόγως την εποχή. Τα νερά της, τα οποία κρυσταλλίζουν την περίοδο του χειμώνα, θυμίζουν γοτθικό παραμύθι, ενώ φαίνεται πως στο παρελθόν θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ένα απόκοσμο πλάσμα βγαλμένο μόνο από την πιο ηχηρή φαντασία.

 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις