Breaking news

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ 16ΧΡΟΝΟΥ ΡΟΜΑ
A

Πολλά είναι τα ερωτήματα που έχουν προκύψει στην υπόθεση του 16χρονου Ρομά που δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι από αστυνομικό κατά τη διάρκεια καταδίωξης, στην περιοχή των Διαβατών και  εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης

Υπενθυμίζουμε ότι χτες η ΟΕΝΓΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι, «είναι απαράδεκτη η στάση του διοικητή του «Ιπποκράτειου» Θεσσαλονίκης να μην εκδίδει ανακοινωθέν για την κατάσταση του 16χρονου θύματος δολοφονικής αστυνομικής βίας, εφόσον έχει τη σχετική άδεια από τους συγγενείς του ασθενούς».

Ο νεαρός Ρομά υποβλήθηκε εντέλει τα προηγούμενα 24ωρα σε ιατροδικαστική εξέταση, ύστερα από εισαγγελική εντολή στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα ιατροδικαστικά ευρήματα, ο 16χρονος φέρει βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, συνέπεια του τραύματος που του προκάλεσε η σφαίρα που δέχθηκε από το υπηρεσιακό όπλο του κατηγορούμενου αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Κατά τα ίδια ευρήματα, διαπιστώθηκε μόνο πύλη εισόδου της σφαίρας, για την οποία υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης και έκτοτε νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ.

Υπενθυμίζουμε ότι χτες ανακαλύφθηκε και δεύτερη σφαίρα η οποία φαίνεται να βρέθηκε καρφωμένη σε πόρτα ξενοδοχείου, πλησίον της περιοχής του πυροβολισμού.

Στο μεταξύ, χωρίς εντάσεις κύλησε η νύχτα στη Θεσσαλονίκη, όπου τα προηγούμενα 24ωρα είχαν εκδηλωθεί επεισόδια από ομάδες Ρομά που διαμαρτύρονταν για τον βαρύτατο τραυματισμό του 16χρονου θύματος.

Χθες στις 9 το βράδυ εκδηλώθηκε επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Δενδροποτάμου με περιορισμένες ρίψεις μολότοφ, χωρίς όμως να αναφερθούν ζημιές ή τραυματισμοί. Στη θέα των αστυνομικών οι δράστες τράπηκαν σε φυγή.

Κούγιας: «Ο εντολέας μου είναι σε τραγική κατάσταση»

Ο Αλέξης Κούγιας μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Mega για την υπόθεση πυροβολισμού του 16χρονου, από αστυνομικό της ομάδας ΔΙ.ΑΣ ύστερα από καταδίωξη του ανηλίκου.

Ο γνωστός δικηγόρος έκανε χθες γνωστό πως αναλαμβάνει την υπεράσπιση του αστυνομικού σημειώνοντας πως πήρε την απόφαση αυτή «αφού είδε την προσωπικότητα του εντολέα του».

«Ο άνθρωπος είναι σε τραγική κατάσταση. Δεν είναι εύκολο να ξυπνάς το πρωί, να πηγαίνεις το παιδί σου στο σχολείο και να μην γυρνάς σπίτι σου και να είσαι κλεισμένος στα μπουντρούμια με κακοποιούς και μάλιστα με κίνδυνο της ζωής σου, γιατί σε αυτές τις φυλακές ακόμα και η προσωρινή κράτηση, οι άνθρωποι με τους οποίους συνυπάρχεις στον ίδιο χώρο, είναι άνθρωποι πολύ επικίνδυνοι» δήλωσε ο κ. Κούγιας ερωτώμενος για την κατάσταση του εντολέα του.

Αναφορικά με τη σκηνή του πυροβολισμού κατά τη διάρκεια της καταδίωξης του 16χρονου, ο δικηγόρος ανέφερε, βάσει των ισχυρισμών του εντολέα του, πως ο ανήλικος προσπάθησε δύο φορές να τους χτυπήσει με το αυτοκίνητο και να τους ρίξει ενώ βρίσκονταν πάνω στη μηχανή και πως μέχρι τώρα προκύπτει πως ο αστυνομικός πυροβόλησε δύο φορές στον αέρα για εκφοβισμό.

«Με ανακούφιση ενημερώθηκα πως η δεύτερη σφαίρα βρέθηκε σε άλλο σημείο, πράγμα που σημαίνει πως είναι αληθής ο ισχυρισμός του πως πυροβόλησε στον αέρα και όχι κατά του αυτοκινήτου και κατά τη διάρκεια του ελιγμού συνέβη, αυτό που συνέβη» προσέθεσε ο δικηγόρος.

Στην ερώτηση εάν ο αστυνομικός έχει εκφράσει τη λύπη του για αυτό που συνέβη ο Αλέξης Κούγιας τόνισε την άσχημη ψυχολογική κατάσταση του εντολέα του.

«Εάν μπορούσε θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση του θύματος, είναι συντετριμμένος. Χρειάστηκε να τον επαναφέρουν δύο φορές» συμπλήρωσε.

«Όλοι πρέπει να προσευχόμαστε να ζήσει αυτό το παιδί και πρώτος απ’ όλους αυτός ο άνθρωπος, ο οποίος δεν είναι εγκληματίας» κατέληξε ο κ. Κούγιας.

Οι διάλογοι των αστυνομικών

Και ενώ τα ερωτήματα για το συμβάν είναι πολλά, ένα ηχητικό ντοκουμέντο που έρχεται στο φως της δημοσιότητας από το MEGA προκαλεί αίσθηση. Το ηχητικό απόσπασμα καταγράφει τους διαλόγους των αστυνομικών της ΔΙΑΣ με το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ., λίγο μετά την καταδίωξη του οχήματος που οδηγούσε ο 16χρονος.

Αίσθηση προκαλεί το ότι ο επικεφαλής της ΔΙΑΣ αναφέρει ότι το άτομο (ο οδηγός του οχήματος) είναι νεκρό. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι, πριν από αυτό, στο ηχητικό ντοκουμέντο δεν υπάρχει αναφορά για πυροβολισμούς, ούτε για απόπειρα εμβολισμού.

Υπενθυμίζουμε ότι χτες ανακαλύφθηκε και δεύτερη σφαίρα η οποία φαίνεται να βρέθηκε καρφωμένη σε πόρτα ξενοδοχείου, πλησίον της περιοχής του πυροβολισμού.

Στις συνομιλίες, δε γίνεται πουθενά λόγος από την ομάδα ΔΙΑΣ για τους πυροβολισμούς προς το όχημα.

Από τους αστυνομικούς αναφέρεται ότι, μετά τα 2μιση λεπτά που διήρκεσε η καταδίωξη, ο οδηγός του οχήματος δε συνεργάζεται και δεν υπακούει στις εντολές τους, χωρίς ωστόσο να έχουν πει ότι έχουν πυροβολήσει εναντίον του.

Μάλιστα, στο τέλος της συνομιλίας, ένας αστυνομικός αναφέρει ότι ο οδηγός είναι νεκρός.

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός πως πουθενά δε γίνεται λόγος για κλήση ασθενοφόρου στο σημείο όπου είχε καταλήξει το αυτοκίνητο του 16χρονου.

Αναλυτικά η συνομιλία:

Αστυνομικός: Κέντρο το όχημα έχει προσκρούσει στο κατάστημα.

Κέντρο: Ελήφθη, ελήφθη, ενημερώνουμε Τροχαία. Έχετε τα άτομα; Πόσα άτομα επιβαίνουνε; Το όχημα έχει προσκρούσει στο κατάστημα, αναγνωρίζετε οι σταθμοί;

Αστυνομικός: Ένα άτομο.

Κέντρο: Έχει προσκρούσει σε κατάστημα το όχημα. Ένα άτομο. Το έχουμε το άτομο;

Αστυνομικός: Αρνητικό κέντρο, δίνουμε εντολές αλλά δεν κατεβαίνει το άτομο από το όχημα.

Κέντρο: Ελήφθη, με όλα τα μέτρα ο έλεγχος, δώστε μας την πινακίδα όταν τελειώσετε.

Αστυνομικός: Ο οδηγός του οχήματος έχει εγκλωβιστεί στο σημείο. Το άτομο δεν συνεργάζεται. Να το γνωρίζετε.

Κέντρο: Ελήφθη, πού ακριβώς είστε; Έχει ανταποκριθεί ο οδηγός στις εντολές σας; Ελέγχετε το άτομο;

Αστυνομικός: Είναι νεκρό το άτομο.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις