Breaking news

Κακοκαιρία πλήττει την χώρα
A

Μεγάλη είναι η επιδείνωση του καιρού, καθώς η κακοκαιρία που πλήττει την χώρα από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, έχει προκαλέσει μία σωρεία προβλημάτων όπως πλημμύρες, καταρράκτες στο κέντρο της Αθήνας, προβλήματα στις μετακινήσεις, κλειστά σχολεία και ατυχήματα.

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε την Τρίτη (24/1) επικαιροποιήθηκε σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ενώ από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο.

Συγκεκριμένα για σήμερα προβλέπονται:  

Μέχρι το μεσημέρι στα νοτιότερα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Πελοπόννησο

  • στην ανατολική Πελοπόννησο, στην κεντρική και την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες με εξασθένηση από το απόγευμα στην κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία και από τις βραδινές ώρες στις υπόλοιπες περιοχές
  • από το μεσημέρι στις Κυκλάδες και στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, με εξασθένηση τις βραδινές ώρες αρχικά στην κεντρική και βαθμιαία στην ανατολική Μακεδονία
  • από αργά το απόγευμα στη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου
  • από το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη νύχτα στα Δωδεκάνησα.

Παράλληλα χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά και τοπικά σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές:

  • στη δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω)
  • στη Θεσσαλία (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 600-700 μέτρα και πάνω)
  • στη δυτική και κεντρική Στερεά (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 800-900 μέτρα και πάνω)
  • από το μεσημέρι στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).
  • Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο σταδιακά θα ενισχυθούν στα 8 και τοπικά στα 9 μποφόρ.

Πως θα κυμανθεί ο καιρός αύριο Παρασκευή

Αύριο Παρασκευή (27/01), θα επικρατήσουν ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες προβλέπονται έως και τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και τις ανατολικές Κυκλάδες, έως και τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και έως το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα.

Ακόμη χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).

Οι νότιοι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ τις πρωινές ώρες.

«Ποτάμια» και «καταρράκτες» στο κέντρο της Αθήνας

 Η κακοκαιρία έχει πλημμυρίσει κυριολεκτικά το κέντρο της Αθήνας, στο οποίο δημιουργούνται μικρά ποτάμια και καταρράκτες σε σκαλιά, πάρκα και διασταυρώσεις δρόμων.

Το 112 έχει στείλει ήδη προειδοποιητικό μήνυμα για τον περιορισμό των μετακινήσεων, ενώ νωρίτερα σημειώθηκε και πτώση μπαλκονιού στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην οδό Ερμού.

Παράλληλα πολλά σχολεία έχουν κλείσει, καθώς πλημμύρισαν ακόμη και αίθουσες με μαθητές, ενώ διακοπές ρεύματος γίνονται ανά περιοχές.

Διάφορα είναι τα σημεία του κέντρου τα οποία εκτός ότι είναι δύσβατα, κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν, με αποκορύφωμα την κατάσταση που επικρατεί στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και στο Λόφο Στρέφη των Εξαρχείων.

Χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές

Αρκετές είναι οι περιοχές τις οποίες σκέπασε το χιόνι ενόψει της κακοκαιρία που πλήττει την χώρα από το πρωί της Πέμπτης.

Συγκεκριμένα ορεινές περιοχές όπως τα Ιωάννινα, το Καρπενήσι και τα Τρίκαλα, έχουν «ντυθεί στα λευκά», ενώ η κακοκαιρία έχει χτυπήσει με χαλαζοπτώσεις και την Αττική.

Ακόμη χιόνια στρώθηκαν σε περιοχές του Μετσόβου, της Κόνιτσας, της λίμνης Πλαστήρας, της Φλώρινας, των Γρεβενών και της Νάουσας.

Οι χιονοπτώσεις, συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ επικράτησαν και τις πρωινές ώρες, με αποτέλεσμα κάτοικοι να ξυπνήσουν στα... λευκά.

Κλείνουν σχολεία στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα ενόψει της κακοκαιρίας

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, τα απογευματινά και εσπερινά σχολεία, ώστε να αποφευχθούν οι μετακινήσεις, σύμφωνα με τα τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής τόνισε ωστόσο ότι καλό θα είναι, εφόσον είναι έντονα τα καιρικά φαινόμενα, να παραμείνουν στα σχολεία μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Παράλληλα κλειστά παραμένουν σήμερα, Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, όλα τα σχολεία σε Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο. Η απόφαση λήφθηκε  λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που αναμένονταν στο Ιόνιο. Με απόφαση του Δημάρχου Ναυπλιέων, κλειστά είναι σήμερα και όλα τα σχολεία στο Ναύπλιο.

Κλειστά θα είναι αύριο, Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, τα σχολεία όλων των βαθμίδων στο νησί της Ρόδου με απόφαση που εξέδωσε σήμερα ο δήμαρχος, Αντώνης Καμπουράκης. Η απόφαση εκδόθηκε επειδή -σύμφωνα με τις προβλέψεις- αναμένεται ότι να επικρατήσουν ισχυρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι.

Στη Σύμη τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου.

Κλειστοί δρόμοι στην Αττική και άλλες περιοχές

Η κακοκαιρία που πλήττει την Αττική έχει ήδη προκαλέσει πολλά προβλήματα στους δρόμους της πρωτεύουσας, ενώ σύμφωνα με την ΕΜΥ τα έντονα καιρικά φαινόμενα δεν αναμένεται να σταματήσουν άμεσα. 

Η κυκλοφορία σε ορισμένους δρόμους έχει διακοπεί λόγω της έντονης βροχόπτωσης και υπερχείλισης υδάτων. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ αυτή τη στιγμή έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους εξής δρόμους:

  • Επί της οδού Πειραιώς από το ύψος της διασταύρωσης της με την οδό Πέτρου Ράλλη, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά.
  • Επί της οδού Πειραιώς από το ύψος της διασταύρωσης της με την οδό Χαμοστέρνας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Αθήνα.
  • Επί της Νέας Παραλιακής στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα (λίγο πριν την υπόγεια σήραγγα) στο ύψος του Σταύρος Νιάρχος.
  • Επί της οδού Ωκεανίδων από το ύψος της διασταύρωσης με την οδό Μαραθώνος στην περιοχή του Ασπρόπυργο.
  • Στην έξοδο Λαχανά επί της λεωφόρου Κηφισού στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία
  • Στη λεωφόρο Βουλιαγμένης στο ρεύμα προς Αθήνα, απο το ύψος της οδού Ανθέων έως την οδό Ζέππου.

Ήχησε προειδοποιητικά το 112

Ενόψει του σαρωτικού περάσματος της κακοκαιρίας, προειδοποιητικά ήχησε το 112, προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες για τις σφοδρές καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ώρες.

Εξαιτίας της κακοκαιρίας, πολλοί από εκείνους που κινούνταν στο κέντρο της Αθήνας σταμάτησαν κάτω από υπόστεγα μέχρι να κοπάσει η βροχή.

Δυνατή βροχή, χαλάζι αλλά και αστραπές είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του φαινομένου.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κωνσταντίνο Λαγουβάρδο που μίλησε στο protothema.gr, οι πολίτες στην Αττική θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για τις επόμενες 4-5 ώρες όπου τα καιρικά φαινόμενα θα κορυφωθούν.

Το μήνυμα από το 112 που εστάλη στην Αττική:

Σφοδρή καταιγίδα και χαλάζι στην Αθήνα -Μήνυμα από το 112 στην Αττική

Live η πορεία της κακοκαιρίας

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις