Breaking news

Έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης Άκης Δαούτης
A

Απεβίωσε σε ηλικία 62 ετών ο μουσικός και συνθέτης Άκης Δαούτης.

Ο γνωστός συνθέτης, ο οποίος μετρούσε μεγάλο πλήθος εγχώριων και διεθνών συνεργασιών, έφυγε από τη ζωή, από ανακοπή καρδιάς, χθες Σάββατο 4 Φεβρουαρίου.

Λίγα λόγια για τη ζωή και το έργο του

Ο Άκης (Σωτήριος) Δαούτης (Αθήνα 6 Οκτωβρίου 1960 - 4 Φεβρουαρίου 2023), ήταν Έλληνας συνθέτης και μουσικός, με έργο σε ένα ευρύ φάσμα μουσικών ειδών που δραστηριοποιήθηκε από το 1986, τόσο στον Ελληνικό όσο και στον διεθνή μουσικό χώρο.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σε νεαρή ηλικία ξεκίνησε μαθήματα κλασσικής κιθάρας, ερχόμενος έτσι από νωρίς σε επαφή με την κλασσική μουσική. Το 1979 αποφοίτησε από το Κολέγιο Αθηνών και το 1980 ακολούθησε πανεπιστημιακές σπουδές στην φυσικοχημεία στο Κολλέγιο Γούστερ του Οχάιο στις Η.Π.Α. Παράλληλα ασχολήθηκε ακαδημαϊκά με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα μαθηματικά και τη θεωρία της τζαζ, ενώ συνέχισε τα μαθήματα κλασσικής κιθάρας υπό τον Αντρέϊ Μεντζούκωφ. 

Το 1984 προχώρησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στη φυσικοχημεία στο πανεπιστήμιο του Οχάιο, μελετώντας παράλληλα σύνθεση ηλεκτρονικής μουσικής με τον Μαρκ Φίλιπς.

Το 1986 άρχισε να εργάζεται στο σύστημα της Πολυαγωγίας του Ιάννη Ξενάκη. Έκτοτε δημιουργεί έργα στο σύστημα της Πολυαγωγίας ενώ συμμετέχει και οργανώνει ενεργά δρώμενα που αφορούν το έργο του Ιάννη Ξενάκη.

Το πρώτο του προσωπικό έργο για μαγνητοταινία, Crystal Forest φτιάχτηκε στο σύστημα της Πολυαγωγίας του ΚΣΥΜΕ, έχει ως αρχική πηγή ήχους κρυστάλλων και παρουσιάστηκε το Δεκέμβριο του 1986 στο Γαλλικό Ινστιτούτο παρουσία του Ι. Ξενάκη. Η επόμενη σύνθεση του, Solar Rain βραβεύτηκε με διεθνή διάκριση στο 15ο Φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής, στην Μπουρζ της Γαλλίας και το 1988 το έργο του Into the Light προκρίθηκε από την διεθνή επιτροπή για τις Παγκόσμιες Μουσικές Ημέρες 1988 του Χονγκ Κονγκ.

Ενώ δραστηριοποιείτο στον χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής έγραφε μουσική και τραγούδια σε ύφος Φανκ, Ροκ και Ρέγκε. Παράλληλα, διακρίθηκε για τις ενορχηστρώσεις του για την Ελληνική δισκογραφία, ενώ έγραφε μουσική για θέατρο, διαφημίσεις, ντοκιμαντέρ και κινηματογράφο.

Ανήκε στην ιδρυτική ομάδα του ΕΣΣΗΜ και έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του ΕΣΣΗΜ και του ΚΣΥΜΕ. Από το 2005 ως το 2011 δίδασκε στο τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις