Breaking news

Χιονοπτώσεις στην Αττική
A

Η κακοκαιρία Μπάρμπαρα έχει φτάσει στην χώρα μας από την βόρεια Ευρώπη, με την επέλαση της να «σαρώνει» το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, αλλά και την Αττική.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει αποστείλει νέο μήνυμα μέσω του 112, σε κατοίκους πολλών περιοχών ανά την Ελλάδα, ενώ ανάμεσα τους ήταν και οι φίλαθλοι που παρακολουθούσαν τον αγώνα Davis Cup, στο γήπεδο ΟΑΚΑ, των οποίων τα κινητά ήχησαν σαν συναγερμός στο άκουσμα της ειδοποίησης.

Η Ελλάδα είναι «κομμένη στα δύο» λόγω της κακοκαιρίας με πολλούς πολίτες να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους, παραμένοντας σπίτι και προσπαθώντας, να διατηρήσουν ζεστές θερμοκρασίες, ενόψει του πολικού ψύχους.

Πολλές είναι οι περιοχές της Αττικής στις οποίες το χιόνι, έχει στρωθεί σε δρόμους, παράθυρα, σπίτια και πλατείες. Συγκεκριμένα οι περιοχές Εκάλη, Ροδόπολη, Διόνυσο, Δροσιά, Άγιο Στέφανο, Μελίσσια, Άνοιξη και Σταμάτα, Πάρνηθα, Ωρωπός, Βίλια και Ιπποκράτειο Πολιτεία, έχουν «ντυθεί στα λευκά» εξαιτίας της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα».

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή από χθες Σάββατο (4/02), ενώ οι δήμοι έχουν σε ετοιμότητα τα εκχιονιστικά, έχοντας προμηθευτεί και με τόνους αλλατιού σε περίπτωση που χρειαστεί να απεγκλωβιστούν δρόμοι.

Παράλληλα η κυκλοφορία στη νέα εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας έχει διακοπεί και στα δύο ρεύματα, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που έχουν πλήξει την περιοχή.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει νέο επικαιροποιημένο δελτίο καιρού,  ενώ τα σχολεία της Αττικής θα παραμείνουν κλειστά αύριο, όπως και πολλά εμπορικά καταστήματα, δικαστήρια, βρεφονηπιακοί σταθμοί και λαϊκές αγορές.

Ακόμη απαγορευτικό απόπλου βρίσκεται σε ισχύ από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ αποφασίστηκε οι υπάλληλοι του Δημοσίου να εργαστούν με τηλεργασία αύριο, με προτεινόμενη τηλεργασία και για τον ιδιωτικό τομέα.

Έπεσαν οι πρώτες χιονονιφάδες στο κέντρο της Αθήνας

Οι πρώτες νιφάδες χιονιού άρχισαν να πέφτουν στο κέντρο της Αθήνας, από σήμερα Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, ενώ σε άλλες περιοχές του νομού Αττικής, το χιόνι έχει πέσει πυκνό, σε σπίτια και δρόμους.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, έχει προειδοποιήσει για πυκνές χιονοπτώσεις στην Αττική, μέσα στις επόμενες ώρες και τα ξημερώματα της Δευτέρας (6/02).

Παράλληλα ψυχρές αέριες μάζες έχουν έρθει από βόρεια Ευρώπη στην Ελλάδα, συνθέτοντας ένα πολικό σκηνικό το οποίο έχει φέρει η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», αποτελούμενο από θυελλώδεις ανέμους και μποφόρ έντασης 8 και 9 στα πελάγη.

Το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 03-02-2023/13:00 τοπική ώρα, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Αναλυτικά σύμφωνα με νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων xιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

1) Την Κυριακή (05/02/2023)

α. Στα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Χαλκιδική και τη Θράκη. Τα φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες στη Χαλκιδική και τη Θράκη θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση.

β. Στις Σποράδες, στη Θεσσαλία (ιδιαίτερα στην ανατολική Μαγνησία), στην Εύβοια και στην ανατολική Στερεά. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές και θα σημειωθούν ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

γ. Από το απόγευμα στις Κυκλάδες (κυρίως στα ορεινά) καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης όπου θα είναι κατά περιόδους πυκνές.

δ. Καταιγίδες χιονιού θα εκδηλώνονται στις ανατολικές θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.

ε. Ειδικά για την Αττική πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, εντός του αστικού ιστού. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τη Δευτέρα θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές.

2) Τη Δευτέρα (06/02/2023) κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τη Θράκη, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

3) Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης και στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Πτώση της θερμοκρασίας και θυελλώδεις άνεμοι

Βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας προβλέπεται από βορρά προς νότο της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού παγετού κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν στα πελάγη, οι οποίοι από το απόγευμα της Κυριακής στο Ιόνιο και από την Τρίτη (07/02/2023) στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Οι δρόμοι της Αττικής που θα μείνουν κλειστοί

Ειδικότερα αποφασίστηκε το κλείσιμο των παρακάτω δρόμων: 

  • Στην επαρχιακή οδό Τατοΐου – Αγίου Μερκουρίου από το ύψος της συμβολής της με την οδό Χλόης (πρώην βασιλικά κτήματα) στην Βαρυμπόμπη, ρεύμα κυκλοφορίας προς Άγιο. Μερκούριο.
  • Στην επαρχιακό οδό Μαλακάσας – Αγίου Μερκουρίου από το ύψος της συμβολής της με την οδό Τυρταίου στις Αφίδνες, ρεύμα κυκλοφορίας προς Άγιο Μερκούριο.
  • Στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τη Χ/Θ 5,000 (ΠPATHPIO KAYΣIMΩN REVOIL – ΠPΩHN CYCLON) έως τα όρια του Νομού Αττικής με τον Νομό Βοιωτίας (X/Θ 30,000).

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι έχει διακοπεί λόγω έντονων καιρικών φαινομένων η κυκλοφορία των οχημάτων επί της περιφερειακής οδού Πεντέλης – Νέας Μάκρης (Λεωφόρος Διονύσου), από το ύψος του Γ.Σ.N.A. 414 έως τη θέση “Άγιος Πέτρος”.

Τηλεργασία στο Δημόσιο - Σύσταση και για τον ιδιωτικό τομέα όπου είναι εφικτό

Tηλεργασία πρόκειται να εφαρμοστεί αύριο, Δευτέρα στο Δημόσιο, όπως αποφασίστηκε, στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Παράλληλα, υπάρχει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις όπου αυτό είναι εφικτό, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Ιωάννης Αρτοποιός σε έκτακτη ενημέρωση για την κακοκαιρία.

Κλειστά σχολεία στην Αττική αύριο Δευτέρα (6/02) - Θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση 

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, τα σχολεία σε ολόκληρη την Αττική, λόγω της ισχυρής κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» που πλήττει τις τελευταίες ώρες τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θα παραμείνουν κλειστά, σε ολόκληρη την Αττική.

Με τηλεκπαίδευση πρόκειται να πραγματοποιηθούν τα μαθήματα όσων σχολείων μείνουν κλειστά αύριο Δευτέρα, ενόψει των σφοδρών καιρικών φαινομένων που προκαλεί η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα».

Σε σχετική ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρου Κόπτση, σημειώνονται τα εξής: 

«Αύριο, Δευτέρα 06.02.2023, σε όλες τις περιοχές της χώρας στις οποίες αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων μετά από αποφάσεις Δήμων ή Περιφερειών, θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση. Έχουν ενημερωθεί σχετικά όλοι οι Διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων να μεριμνήσουν ώστε να αποσταλούν εντός της ημέρας στους μαθητές και τις μαθήτριες οι σχετικοί σύνδεσμοι σύνδεσης καθώς και τα προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν την αυριανή ημέρα». 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η περιφέρεια Αττικής, ανακοίνωσε πως όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, καθώς και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, στην Αττική.

Κλειστά και τα εμπορικά καταστήματα - Απαγορεύεται η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier μετά της 18:00

Κλειστά θα παραμείνουν και τα εμπορικά καταστήματα στη βόρεια και βορειανατολική Αττική, αύριο, ενόψει της κακοκαιρίας.

Συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ενημέρωσε το καταναλωτικό κοινό ότι, σε ολόκληρη τη βόρεια και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Αθήνας, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά αύριο, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023.

Αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση άμεσων και επειγουσών αναγκών του καταναλωτικού κοινού κατ' εξαίρεση θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι ώρα 18.00 της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου, τα φαρμακεία, τα καταστήματα τροφίμων και supermarket, τα πρατήρια καυσίμων και τα καταστήματα πώλησης εργαλείων και αλυσίδων χιονιού για τα οχήματα.

Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε ότι, απαγορεύεται από ώρα 18.00 της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier, στις ίδιες περιοχές. Παρακαλούνται οι πολίτες να προσέρχονται στα καταστήματα που θα παραμείνουν κατ' εξαίρεση ανοικτά με ιδιαίτερη προσοχή και μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο.

Ο υπουργός ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης ανέφερε «Λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα προστασίας ως προς το λιανικό εμπόριο».

Φωτογραφίες από χιονισμένες περιοχές της Αττικής

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα και χιόνια
Credit: Nick Paleologos / SOOC
Κακοκαιρία Μπάρμπαρα
Credit: Nick Paleologos / SOOC
Κακοκαιρία Μπάρμπαρα και χιόνια
Credit: Nick Paleologos / SOOC
Χιονοπτώσεις στην Αττική
Credit: Nick Paleologos / SOOC
Χιονοπτώσεις στην Αττική
Credit: Nick Paleologos / SOOC
Χιονοπτώσεις στην Αττική
Credit: Nick Paleologos / SOOC
Χιονοπτώσεις στην Αττική
Credit: Nick Paleologos / SOOC
Χιονοπτώσεις στην Αττική
Credit: Nick Paleologos / SOOC
Διακοπή κυκλοφορίας ενόψει κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα»
Credit: Nick Paleologos / SOOC
Σαρώνει την Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα η κακοκαιρία Μπάρμπαρα
Credit: Giorgos Arapekos / SOOC
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις