Breaking news

INTIME NEWS
A

Νέα πανελλαδική πανεργατική απεργία προκήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 16 Μαρτίου. Την ερχόμενη Πέμπτη εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ανανεώνουν το «ραντεβού» τους στους δρόμους της χώρας για να διαμαρτυρηθούν για την πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών

Στην απεργία θα συμμετάσχει και η ΟΛΜΕ, η οποία απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής σε μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις, στα μέλη της.

Υπενθυμίζεται ότι στην μεγάλη απεργία της 8ης Μαρτίου, που είχαν κηρύξει η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο, η ΓΣΕΕ απείχε λόγω του ότι είχε προγραμματίσει συνέδριο στο Καβούρι. 

Πλήθος κόσμου ξεχύθηκε στους δρόμους. Εργαζόμενοι, φοιτητές αλλά και συνταξιούχοι ένωσαν τις φωνές και τις δυνάμεις τους, διαδηλώνοντας για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Στάση εργασίας σε λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ 

Στην πανελλαδική απεργία που έχουν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ για την Πέμπτη 16 Μαρτίου θα συμμετάσχουν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ πραγματοποιώντας στάσεις εργασίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του συνδικάτου εργαζομένων του ΟΑΣΑ, θα γίνουν στάσεις εργασίας από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της κυκλοφορίας. 

Ωστόσο, τα δρομολόγια στις γραμμές που έχουν ανατεθεί στα ΚΤΕΛ  αναμένεται να πραγματοποιηθούν κανονικά.

Στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ στις 16 Μαρτίου συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα σωματεία στα μέσα σταθερής τροχιάς, για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση οι συρμοί στις Γραμμές 1, 2, 3 και του Τραμ θα κινηθούν από τις 10:00 έως τις 15:00.

Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, «ενώνοντας τη φωνή των δημοσίων υπαλλήλων με αυτή των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα για να απαιτήσουμε με τη γενική πανεργατική απεργία:

  • να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους.
  • να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος».

Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση η ΑΔΕΔΥ τονίζει: «Το έγκλημα των Τεμπών δε θα συγκαλυφθεί. Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας».

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

Ακολουθεί απόσπασμα από την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

«Γιατί; Ποιοι; Πως;

Η χώρα μας βιώνει μέρες πένθους, μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 57 ανθρώπους, επί το πλείστον νέα παιδιά. Η εθνική τραγωδία στα Τέμπη έχει συγκλονίσει τους πάντες. Παιδιά, νέους, μεγάλους. Διαδηλώσεις, μηνύματα σε τοίχους, σε αυλές σχολείων, σε αίθουσες πανεπιστημίων έχουν κατακλύσει τη χώρα ολόκληρη. Ο καθένας αλλά και όλοι μαζί θέλουμε να εκφράσουμε με το δικό μας τρόπο τη διαχρονική μας απογοήτευση για όσα δεν έγιναν, μα πάνω απ’ όλα την οργή για αυτό που συνέβη στα Τέμπη. Η ΓΣΕΕ, με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του 38ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της, το οποίο διεξάγεται στο Καβούρι Αττικής, αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ΩΡΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, ενώ απέτισε φόρο τιμής στους νεκρούς ξεκινώντας το συνέδριό της με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του συγκλονιστικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Για τους εργαζόμενους όλης της χώρας η διερεύνηση σε βάθος και η απόδοση ευθυνών, καθώς και η λήψη μέτρων για να μη ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, αποτελεί κεντρικό αίτημα της κοινωνίας και βρίσκεται στο επίκεντρο της απεργιακής μας κινητοποίησης. Η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, η μετάθεση ευθυνών και οι τυχόν καθυστερήσεις δε θα επιτρέψουμε να οδηγήσουν στη λήθη. Απαιτούμε να διερευνηθούν σε όλο το εύρος οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι».

Η ΟΛΜΕ συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία

Η ΟΛΜΕ ανακοίνωσε τη συμμετοχή της και καλεί τα μέλη της σε μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023. 

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΟΛΜΕ αναφέρει ότι, «συμμετέχουμε μαζικά στην 24ωρη Πανεργατική Απεργία την Πέμπτη 16/3». Παράλληλα, καλεί όλους να συμμετέχουν στη συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.00 και σε όλες τις απεργιακές συγκεντρώσεις ανά τη χώρα.

Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ για την απεργία

«Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη Πανεργατική ΑΠΕΡΓΙΑ την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 για να απαιτήσουμε μαζί με όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες και το λαό να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δυστύχημα των Τεμπών. Η συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Χαιρετίζουμε τους/τις εργαζόμενους/ες, τους μαθητές και τις μαθήτριές μας και το φοιτητικό κίνημα που συμμετείχαν στις ως τώρα κινητοποιήσεις και καλούμε σε ένταση και συνέχεια του αγώνα. Το δυστύχημα στα Τέμπη δε θα ξεχαστεί! Απαιτούμε και αγωνιζόμαστε να αποκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες της τραγωδίας που ζει ο λαός μας, να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι και να μην κρύβονται πίσω από τα «ανθρώπινα» λάθη. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να σιωπήσουμε και φυσικά δεν το κάνουμε, αντίθετα από την πρώτη στιγμή βγήκαμε στους δρόμους και αγωνιζόμαστε για να πληρώσουν καταρχήν οι ένοχοι και για να μην υπάρξει άλλη τέτοια τραγωδία.

Όλες και Όλοι στον αγώνα.»

  • Θεσσαλονίκη

Κάλεσμα να κλείσουν τα σχολεία τους και να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης 16 Μάρτη, στις 11 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου, απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ άλλων, αναφέρουν:

«Πέμπτη 16/3 κλειστά σχολεία και μαθητική πορεία στην πανελλαδική απεργία! Στις 11 στο άγαλμα Βενιζέλου! Ενώνουμε ξανά τη φωνή μας με τους εργαζόμενους και με τους φοιτητές! Δείχνουμε τη δύναμή μας! Τα κέρδη τους, οι ζωές μας, ως εδώ!».

Εργαζόμενοι ΟΑΣΘ: Συμμετέχουν στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης 16 Μαρτίου 

Tη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η Γ.Σ.Ε.Ε. για την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, γνωστοποιούν με σημερινή τους ανακοίνωση οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ.

Κατά την ημέρα της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, θα κυκλοφορούν 50 λεωφορεία με προσωπικό ασφαλείας, ενώ κανονικά θα εκτελούνται τα δρομολόγια της νυχτερινής γραμμής του Αεροδρομίου (Ν1) και της ειδικής υπηρεσίας εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ.

Οι εργαζόμενοι, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, ζητούν:

  • άμεση και σε βάθος απόδοση ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών,
  • σύγχρονες ασφαλείς, φθηνές δημόσιες συγκοινωνίες,
  • άμεση πρόσληψη οδηγών και τεχνιτών και
  • άμεση προμήθεια καινούργιων λεωφορείων.

ΠΝΟ: Απεργία με δεμένα τα πλοία την Πέμπτη 16 Μαρτίου

Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ την Πέμπτη,16 Μαρτίου, πρόκειται να συμμετάσχει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), όπως αποφασίστηκε κατά τη σημερινή της συνεδρίαση.

Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας, ως αντίδραση για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Η ανακοίνωση της ΠΝΟ

«Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στη σημερινή συνεδρίαση της, αποφάσισε ομόφωνα, την συμμετοχή της Ομοσπονδίας μας στην 24ωρη Πανεργατική απεργία για την τραγωδία στα Τέμπη, που αποφασίστηκε ομόφωνα στις 12-03-2023 από τους αντιπροσώπους του 38ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, η οποία και αρχίζει την 00.01 ώρα της 16-03-2023, ημέρα Πέμπτη, και λήγει στις 24.00 της ίδιας ημέρας.

Η Ομοσπονδία μας προβάλει και υπογραμμίζει, για άλλη μια φορά, την πάγια και σταθερή θέση της για την ασφάλεια των θαλασσίων συγκοινωνιών και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, απαιτώντας την κατάργηση και τροποποίηση του Ν. 4150/2013 σε ό,τι αφορά τις ειδικές – μειωμένες οργανικές συνθέσεις και την ανάγκη για θεσμοθέτηση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου το οποίο και να ανταποκρίνεται στις σημερινές πραγματικές ανάγκες των πλοίων και της ναυτεργασίας ώστε να εξασφαλίζονται πλήρως οι ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και κυρίως η ασφάλεια των πλοίων, των επιβατών και του πληρώματος».

Σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη 15 Μαρτίου όλα τα ΜΜΕ

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) την ερχόμενη Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023.

Η απεργία θα διεξαχθεί από τις 05:00 το πρωί της Τετάρτης 15 Μαρτίουέως και τις 05:00 το πρωί της Πέμπτης 16 Μαρτίου.

Η επίσημη ανακοίνωση

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΠΟΕΣΥ, της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΗΕΜΘ, της ΕΣΠΗΤ, της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε και της ΕΣΗΕΠΗΝ αποφάσισαν σε συνεδρίασή τους την κήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 05:00 το πρωί της Τετάρτης, 15 Μαρτίου 2023, έως τις 05:00 το πρωί της Πέμπτης, 16 Μαρτίου 2023, σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά) στο δημόσιο και  ιδιωτικό τομέα όλων των δημοσιογράφων της χώρας στηρίζοντας το πάνδημο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας να αποδοθούν πραγματικές ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών. 

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας συμμετέχει στην γενική απεργία της 16ης Μαρτίου

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση, αποφάσισε τη συμμετοχή του στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ για την Πέμπτη 16 Μαρτίου, καθώς και στο απεργιακό συλλαλητήριο, στην πλατεία Συντάγματος, στις 11:00π.μ. Υπενθυμίζουμε ότι εκτός της ΓΣΣΕ, απεργία για την ίδια ημέρα έχει προκηρύξει και η ΑΔΕΔΥ. 

Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, δίνουν νέο «ραντεβού» στους δρόμους όλης της Ελλάδας, την Πέμπτη 16 Μαρτίου, διαμαρτυρόμενοι για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. 

Η ανακοίνωση του ΕΚΑ

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Αθηνών:

«Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ύστερα από έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ., αποφάσισε τη συμμετοχή του στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ για την Πέμπτη 16 Μαρτίου, καθώς και στο απεργιακό συλλαλητήριο, στην πλατεία Συντάγματος, στις 11π.μ. Οι ζωές όλων μας μετράνε και οι φωνές δεν πρέπει να σωπάσουν. Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, οι τουλάχιστον 57 νεκροί και οι 4 τραυματίες που δίνουν μάχη στη ΜΕΘ να κρατηθούν στη ζωή, δεν αφήνουν την οργή να κοπάσει. Η κοινωνία, οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές όλης της χώρας, πενθούμε και απαιτούμε απόδοση ευθυνών και διαφάνεια, ώστε όλα όσα απέκρυπταν οι Κυβερνήσεις να βγουν τώρα στο φως. Απαιτούμε να δοθεί τέλος στις παθογένειες και να φροντίσει η πολιτεία για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών. Συλλογικό αίτημα όλων των πολιτών είναι οι υπηρεσίες μετακίνησης, που είναι ζωτικό κοινωνικό αγαθό, να υπηρετούν με ασφάλεια και σεβασμό την υγεία και την ασφάλεια κοινού και εργαζομένων».

Το απεργιακό σποτ του ΠΑΜΕ

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις στη χώρα την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν οριστεί, μέχρι στιγμής, ως εξής:

  • Στην Αθήνα, στις 11.30 π.μ., στα Προπύλαια
  • Στην Θεσσαλονίκη, στις 11 π.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου
  • Στην Πάτρα, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Γεωργίου
  • Στην Λάρισα, στις 11.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία
  • Στο Αγρίνιο, στις 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία
  • Στην Αλεξανδρούπολη, στις 11 π.μ. μπροστά στο Δημαρχείο
  • Στο Αλιβέρι, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ζώντου
  • Στην Αμαλιάδα, στις 9.30 π.μ., στην πλατεία Αγίου Αθανασίου 
  • Στην Άμφισσα, στις 11 π.μ., στην πλατεία Λαού
  • Στο Άργος, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Αγίου Πέτρου
  • Στην Αριδαία, στις 11 π.μ., στην πλατεία Σέτσκου
  • Στην Άρτα, στις 11 π.μ., στην πλατεία Κιλκίς
  • Στην Βέροια, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου
  • Στον Βόλο, στις 12 μ., στον Θόλο του Πανεπιστημίου
  • Στα Γιάννενα, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία
  • Στα Γιαννιτσά, στις 11 π.μ., στην πλατεία ΕΠΟΝ
  • Στα Γρεβενά, στις  12 μ. στην κεντρική πλατεία
  • Στην Δράμα, στις 12 μ. στη κεντρική πλατεία
  • Στην Έδεσσα, στις 11 π.μ., στους Μικρούς Καταρράκτες
  • Στην Ελασσόνα, στις 11.30 π.μ., στην Κεντρική Πλατεία
  • Στην Ζάκυνθο, στις 10 π.μ., στην πλατεία Αγίου Μάρκου
  • Στην Ηγουμενίτσα, στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου
  • Στο Ηράκλειο, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας
  • Στην Θήβα, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία
  • Στην Ιστιαία, στις 12 μ., στην κεντρική πλατεία
  • Στην Ικαρία, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ευδήλου
  • Στην Καβάλα, στις 11  π.μ., στην κεντρική πλατεία
  • Στην Καλαμάτα, στις 10 π.μ. στην πλατεία 23ης Μαρτίου
  • Στην Καστοριά, στις 11.30 π.μ. στην αντιπεριφέρεια
  • Στην Κατερίνη, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία
  • Στην Κέρκυρα, στις 11.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο
  • Στην Κεφαλονιά, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου
  • Στο Κιλκίς, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Ειρήνης
  • Στην Κοζάνη, στις  11.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία
  • Στην Κομοτηνή, στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία
  • Στην Κόρινθο, στις 11.30 π.μ., στα Περιβολάκια
  • Στην Λαμία, στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Πάρκου
  • Στην Λέσβο, στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης στις 11.30 π.μ. και την ίδια ώρα στην Καλλονή στο πάρκο απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο
  • Στην Λευκάδα, στις 11 π.μ., στην πλατεία Αγίου Μηνά
  • Στην Λήμνο, στις 10 π.μ., στο λιμάνι της Μύρινας
  • Στην Λιβαδειά, στις 12μ., στην κεντρική πλατεία
  • Στο Μαντούδι, στις 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία
  • Στη Νάουσα, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία
  • Στη Ναύπακτο, στις 10.30 π.μ. πλατεία Φαρμάκη
  • Στην Ορεστιάδα, στις 11 π.μ. στη κεντρική πλατεία
  • Στον Πολύγυρο, στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου
  • Στην Πρέβεζα, στις 10.30 π.μ., στα παλιά ΚΤΕΛ
  • Στην Πτολεμαΐδα, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία
  • Στον Πύργο, στις 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία
  • Στη Ρόδο, στις 12μ., στο Δημαρχείο
  • Στη Σάμο, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ
  • Στη Σαντορίνη, στις 11.30 π.μ. στην πλατεία των Φηρών
  • Στις Σέρρες, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας
  • Στην Σπάρτη, στις 11.30 π.μ., πάρκο ΟΤΕ
  • Στην Τρίπολη, στις 11 π.μ. στην πλ. Πετρινού
  • Στην Φλώρινα, στις 12 μ., στην πλατεία Μόδη (Κανόνια).
  • Στην Χαλκίδα, στις 12 μ., στην πλατεία Δικαστηρίων.
  • Στα Χανιά, στις 10 π.μ., στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς
  • Στην Χίο, στις 12μ., στην πλατεία Βουνακίου

Στο σημείο αυτό, να επισημανθεί πως αυτές είναι οι πρώτες ανακοινώσεις των απεργιακών συγκεντρώσεων που έχουν οριστεί. Αναμένονται νέες αποφάσεις από Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία. 

 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις