Breaking news

Έρχεται free pass για διαιτολόγους
A

«Έρχεται» νέο πρόγραμμα το οποίο θα προσφέρει δωρεάν πρόσβαση σε διαιτολόγους και διατροφολόγους για όσους το έχουν ανάγκη.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί ένα νέο σχέδιο του υπουργείου Υγείας, με στόχο τη μείωση της παχυσαρκίας και της υπερβαρότητας.

Σύμφωνα με την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Τα Νέα», οι δωρεάν υπηρεσίες αντιμετώπισης της παχυσαρκίας του υπ. Υγείας θα δίνουν, τόσο πρόσβαση σε διαιτολόγους, αλλά και φαρμακοθεραπεία χωρίς οικονομικό κόστος.

Το νέο πρόγραμμα

Το νέο πρόγραμμα που σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας, θα έχει ως στόχο την αναζήτηση ενός συνόλου γιατρών τόσο από το δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον νευραλγικό τομέα της πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Για τον εν λόγω σκοπό δρομολογείται ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα γίνεται στους γιατρούς σχετικά με το πως να προσεγγίζουν ασθενείς όταν θίγουν το ευαίσθητο θέμα, πως θα αξιολογούν τον κίνδυνο, αλλά και η σχετική καθοδήγηση των ανθρώπων προκειμένου να βελτιώσουν τις διατροφικές συνήθειες στην καθημερινότητα τους.

Το δωρεάν πρόγραμμα διαιτολόγων και διατροφολόγων, πρόκειται να ακολουθήσει το μοντέλο του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», κατά το οποίο θα δημιουργηθεί σχετική ιστοσελίδα με συμβεβλημένους διαιτολόγους και τον εκάστοτε θεράποντα ιατρό, να ορίζει σχετικό ραντεβού εκδίδοντας παραπεμπτικό.

Το κόστος θα καλύπτεται από το κράτος, ενώ παράλληλα το ίδιο σχέδιο θα προβλέπει και την πρόσβαση των πολιτών σε δωρεάν φαρμακοθεραπεία, κατά την οποία θα ισχυούν αυστηρά κριτήρια, ανάλογα με το δείκτη σώματος που ορίζει τη νοσογόνο παχυσαρκία και συνδέεται με σοβαρά νοσήματα.

Η παχυσαρκία

Κάθε χρόνο η νοσοκομειακή δαπάνη του δημόσιου συστήματος υγείας για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας (και των συνδεόμενων με αυτή νοσημάτων) υπερβαίνει τα 650 εκατομμύρια ευρώ.

Για κάθε ένα ευρώ που επενδύεται στην πρόληψη της παχυσαρκίας με μέτρα τεκμηριωμένης αποτελεσματικότητας, περίπου έξι ευρώ επιστρέφουν στην κοινωνία σε όρους οικονομικού οφέλους.

Η συνολική οικονομική επιβάρυνση από την παχυσαρκία στη χώρα μας ανέρχεται σε ποσοστό περίπου 2,4% του ΑΕΠ ετησίως.

Στη χώρα μας μόνο το 30,3% του γενικού πληθυσμού έχει κανονικό βάρος, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις το 2020 η παιδική παχυσαρκία στα κορίτσια έφτασε το 12% το 2020, και εκτιμάται ότι θα φτάσει το 18% του πληθυσμού το 2035. Αντίστοιχα στα αγόρια άγγιξε ποσοστό του 19% το 2020 και εκτιμάται ότι θα φτάσει το ποσοστό του 27% το 2035.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις