Breaking news

kn95_maska
A

Οι μάσκες υψηλής προστασίας οι οποίες ενδείκνυται για την καταπολέμηση της νόσου του κορονοϊού εκτός από ανθεκτικότητα και προστασία, έχουν και κάποιους συγκεκριμένους κανόνες χρήσης σχετικά με τη διάρκεια τους, για την απαραίτητη διαφύλαξη των κανόνων υγιεινής.

Σύμφωνα με το iatropedia.gr και το CNN η Dr. Linsey Marr, καθηγήτρια Πολιτικής & Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Virginia Tech έκανε γνωστό πως το «Το υλικό και η διηθητική ικανότητα μιας μάσκας Ν95 ή άλλης παρεμφερούς, δεν φθίνει γρήγορα με τη σωστή χρήση. Εάν την τοποθετούμε και την αφαιρούμε προσεκτικά από τα λάστιχα, διατηρεί για αρκετές ημέρες την προστατευτική ικανότητά της ». 

Συγκεκριμένα όπως εξήγησε η ίδια « Για μία εβδομάδα. Ο κόσμος μιλά για 40 ώρες και νομίζω ότι είναι επαρκείς. Βέβαια θα λερωθούν από το σμήγμα του προσώπου και τα λάστιχα μπορεί να χαλαρώσουν. Θα διατηρούν ακόμα όμως την διηθητική ικανότητά τους ».

Είναι οι μάσκες υψηλής προστασίας μίας χρήσης ; 

O Dr. Erin Bromage, αναπληρωτής καθηγητής Λοιμώξεων & Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης απαντά λέγοντας ότι οι μάσκες υψηλής προστασίας πράγματι είναι μίας χρήσης « Διότι ταξινομούνται ως ιατρικές μάσκες ». Όπως εξηγεί, στους υγειονομικούς χώρους οι εργαζόμενοι αλλάζουν μάσκες πιο συχνά, για να προστατεύσουν τους ασθενείς τους. Όταν όμως οι μάσκες αυτές χρησιμοποιούνται από τον γενικό πληθυσμό, γίνεται για να προστατεύσει κάθε χρήστης τον εαυτό του. Επομένως, « Εάν το κοινό χρησιμοποιεί με σωστό τρόπο τις μάσκες Ν95, μπορεί άνετα να τις χρησιμοποιεί για 2 ή και 3 ολόκληρες μέρες ».

Τι συμβαίνει με τα παιδιά

Το πρώτο βήμα για την σωστή χρήση των εν λόγω μασκών είναι πως κάθε μέλος μίας οικογένειας θα πρέπει να φορά την ανάλογη μάσκα που ταιριάζει στο πρόσωπο του.

Ειδικότερα « Οι μάσκες Ν95 δεν κατασκευάζονται για τα παιδιά. Στα μεγαλύτερα παιδιά, όμως, π.χ. στα 10χρονα, μπορεί να ταιριάζουν οι μάσκες N95 μικρού μεγέθους (small) » τόνισε η Dr. Marr.

Από την άλλη αν βρείτε μάσκες Ν95, KN95 ή  KF94 για παιδιά, βεβαιωθείτε ότι προέρχονται από αξιόπιστη πηγή, συνιστά. «Υπάρχει πρόβλημα με πλαστές μάσκες, οι οποίες δεν παρέχουν την υψηλή προστασία που θα έπρεπε », προειδοποιεί. Μπορεί να χρειασθεί να δοκιμάσετε αρκετές μάσκες υψηλής προστασίας έως ότου βρείτε κάποια που ταιριάζει στο πρόσωπό του παιδιού σας. Αν είναι πολύ μεγάλη, μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε ένα κόμπο στα λάστιχα στήριξης.

Σε κάθε περίπτωση, η μάσκα ταιριάζει καλά όταν δεν αφήνει κενά γύρω-γύρω για να μπαίνει αέρας. Καλή προσαρμογή και πιθανώς μερικές δοκιμές θα χρειαστείτε έως ότου βρείτε μάσκα κατάλληλη και για εσάς τους ίδιους.

Η ασφαλή χρήση της μάσκας

Αξίζει να αναφερθεί ότι πρέπει να προσέχετε πολύ από που πιάνετε τη μάσκα. Δεν πρέπει να αγγίζετε το ύφασμα της, διότι η τριβή μπορεί να μειώσει την διηθητική ικανότητα της. Για να την τοποθετείτε και να την αφαιρείτε, να την πιάνετε από τα ακριανά τμήματα ή καλύτερα από τα λάστιχα στήριξης. Εννοείται, εξ άλλου, ότι δεν θα ανοίξετε πρόσθετες τρύπες στο ύφασμα, πέραν αυτών που ήδη έχει, για να αναπνέετε καλύτερα. Εάν το κάνετε αυτό, έχετε μειώσει κατακόρυφα την προστατευτική δύναμη της μάσκας.

Τι λένε οι ειδικοί για την διάρκεια και τη χρήση της μάσκας

Η Dr. Marr αναφέρει πως η χρήση της σε χώρο με πολυκοσμία, όπως το μετρό, δεν συνιστά λόγο απόρριψης της. Αρκεί βεβαίως να την απολυμάνετε σωστά πριν την επόμενη χρήση. Αν, όμως, την χρησιμοποιήσετε σε χώρο όπου αργότερα μάθετε ότι υπήρχε θετικό κρούσμα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός, τότε καλό είναι να την πετάξετε αμέσως. « Η μάσκα προφανώς έκανε τη δουλειά της, εφ’ όσον δεν μολυνθήκατε και εσείς, εξηγεί ο Dr. Bromage. « Δεν χρειάζεται να την κρατήσετε άλλο, διακινδυνεύοντας να είναι μολυσμένη ».

Αυτό βέβαια μπορεί να συμβεί εν αγνοία σας σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διατηρείτε πάντοτε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από άλλα άτομα. Όσον αφορά στην απολύμανση, κάθε φορά που αφαιρείτε μια μάσκα υψηλής προστασίας, να την κλείνετε σε μια χάρτινη σακούλα. Να την αφήνετε εκεί για μια-δυο μέρες, σε ξηρό περιβάλλον. Αν έχετε τη δυνατότητα, κρεμάστε την σε σημείο όπου το βλέπει ο ήλιος. Τυχόν μολυσμένα σταγονίδια πεθαίνουν μέσα σε λίγες ώρες από την επαφή τους με τον αέρα, λένε οι ειδικοί. Αυτό συμβαίνει ακόμα ταχύτερα όταν οι μάσκες εκτίθενται στον ήλιο. Επομένως, μετά από 48 ώρες, θα μπορείτε να τις ξαναχρησιμοποιήσετε με ασφάλεια.

Αν τυχόν η μάσκα βραχεί, δείχνει βρώμικη, σκιστεί ή υποστεί οποιαδήποτε βλάβη, πρέπει να πεταχτεί αμέσως. Οι καταστάσεις αυτές μπορεί να μειώσουν την απορροφητικότητά της.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις