Breaking news

Η κατάθλιψη συνδέεται με τις τηγανιτές πατάτες
A

Οι τηγανητές πατάτες μπορεί να μονοπωλούν στις προτιμήσεις των περισσότερων ως ένα fast food, στο οποίο κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί, μια και αποτελούν το "απόλυτο" συνοδευτικό για σχεδόν κάθε γεύμα.

Από την άλλη είναι αρκετά γνωστό ότι αποτελούν και έναν από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου παχυσαρκίας, υψηλής αρτηριακής πίεσης και άλλων επιπτώσεων στη σωματική υγεία.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί μία νέα έρευνα η οποία συνδέει τις τηγανητές πατάτες με ζητήματα ψυχικής υγείας.

Συγκεκριμένα μια ερευνητική ομάδα στην Χανγκτσόου της Κίνας, παρατήρησε ότι, η μεγάλη κατανάλωση τηγανητών τροφών και κυρίως τηγανητών πατατών συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο 12% αυξημένου άγχους και 7% υψηλότερου κίνδυνου κατάθλιψης. Τα εν λόγω ποσοστά έχουν παρατηρηθεί περισσότερο σε άνδρες και συγκεκριμένα τους νεότερους.

Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες που μετέδωσε το CNN, τα τηγανητά φαγητά, αυξάνουν τόσο τον κίνδυνο παχυσαρκίας, υψηλής αρτηριακής πίεσης και άλλων επιπτώσεων για την υγεία. Στο μεταξύ οι ερευνητές επισήμαναν, ότι τα συγκεκριμένα πορόσματα χρειάζονται μεγαλύτερη έρευνα, καθώς δεν έχει καταστεί σαφές εάν τα τηγανητά φαγητά μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα ψυχικής υγείας ή αν πραγματικά οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα τείνουν να στρέφονται προς τα συγκεκριμένα τρόφιμα.

Η μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε μόλις χθες Δευτέρα, στο περιοδικό PNAS, είχε ως αποτέλεσμα την αξιολόγηση 140.728 ανθρώπων, σε διάστημα 11,3 χρόνων. Αρχικά και αφότου εξαιρέθηκαν οι συμμετέχοντες που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη, ανιχνεύθηκαν συνολικά 8.294 περιπτώσεις άγχους και 12.735 περιπτώσεις κατάθλιψης, σε όσους συμμετέχοντες κατανάλωναν τηγανητά φαγητά, ενώ οι τηγανητές πατάτες βρέθηκαν να έχουν 2% του κινδύνου κατάθλιψης, συγκριτικά με το τηγανητό λευκό κρέας. 

Παράλληλα παρατηρήθηκε ότι οι περισσότεροι που κατανάλωναν συχνά μία μερίδα τηγανητού φαγητού ήταν νέοι άνδρες, ενώ μία άλλη μελέτη είχε δείξει ότι το fast food Και γενικότερα η κακή διατροφή, παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση της κακής κατάστασης της ψυχικής υγείας.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις