Breaking news

apografi
A

Εν μέσω πολλών προβλημάτων, μεταξύ των οποίων και οι «αρνητές» της απογραφής, συνεχίζεται η διαδικασία της απογραφής πληθυσμού από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η οποία όπως φαίνεται έχει δώσει μία «άτυπη» παράταση. Ήδη αρκετοί Δήμοι έχουν ανακοινώσει παράταση έως τις 30 Ιανουαρίου, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαδικασία θα παραμείνει ανοικτή έως ότου απογραφούν όλοι οι πολίτες.

Η αυτοαπογραφή του πληθυσμού έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τις 17 Δεκεμβρίου 2021, ωστόσο οι συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία και οι επιφυλάξεις αρκετών πολιτών έχει προκαλέσει καθυστερήσεις και «πονοκέφαλο» στους απογραφείς. Έτσι όλο αυτό το διάστημα η σχετική πλατφόρμα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. παραμένει ανοικτή, χωρίς όμως να υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για παράταση.

Να σημειωθεί ότι οι Δήμοι θεωρούν άκρως σημαντική την απογραφή του πληθυσμού καθώς η κρατική χρηματοδότησης τους εξαρτάται από τον αριθμό του μόνιμου πληθυσμού σε αυτούς.

Πώς μπορείτε να απογραφείτε

Η απογραφή των πολιτών συνεχίζεται με τρεις τρόπους, την αυτοπογραφή, την δια ζώσης απογραφή από τον απογραφέα της περιοχής σας καθώς και την τηλεφωνική απογραφή με τον απογραφέα σας.

Σε αυτήν τη φάση της απογραφής η οποία είναι ακόμη σε εξέλιξη, όσοι δεν ολοκλήρωσαν τη διαδικασία ηλεκτρονικά, έχουν πιθανώς ήδη δεχθεί επίσκεψη από τον απογραφέα της περιοχής τους και ίσως έχουν λάβει κάποιο ειδοποιητήριο για να κάνουν την απογραφή μέσω τηλεφώνου.

Η τηλεφωνική απογραφή προκρίνεται από τις περισσότερες εποπτείες, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού. Επιπλέον, οι πολίτες μπορούν να καλούν στο 211 1212 032 το οποία είναι το τηλεφωνικό κέντρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την αυτοπογραφή του πληθυσμού

Αν το νοικοκυριό επιθυμεί συνέντευξη δια ζώσης, η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου θα γίνει είτε εντός είτε εκτός της κατοικίας, τηρώντας τα ισχύοντα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Στο τέλος της συνέντευξης θα δοθούν και τα Βεβαιωτικά Απογραφής για τα άτομα που θα απογραφούν.

Τέλος, ανοικτή παραμένει ακόμα και η πλατφόρμα για την διαδικασία της αυτο-απογραφής.

Άλλαξαν οι οδηγίες προς τους απογραφείς

«Πονοκέφαλο» προκάλεσε παράλληλα στην διαδικασία η ξαφνική αλλαγή των οδηγιών προς τους απογραφείς. Ενώ αρχικά η ΕΛ.ΣΤΑΤ. τους έδινε την επιλογή «Αρνητής απογραφής», για τους πολίτες που δεν επιθυμούσαν να συμμετέχουν στη διαδικασία, η επιλογή αυτή αφαιρέθηκε πριν λίγες εβδομάδες και αντί αυτού ζητήθηκε από τους απογραφείς να δηλώσουν όσα περισσότερα στοιχεία μπορούσαν να συλλέξουν, από γείτονες ή «με το μάτι» ώστε να ολοκληρωθεί το κάθε τμήμα.

Τέλος, να σημειωθεί ότι άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής το πρόστιμο καθώς και το πώς θα επιβληθεί στους αρνητές της απογραφής. 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις