Breaking news

INTIME NEWS
A

Κλειστά θα είναι αύριο, Τρίτη 4 Ιουλίου η πρεσβεία και το προξενείο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) στηv Αθήvα, το γενικό πρoξεvείο στη Θεσσαλονίκη και όλα τα αμερικανικά δημόσια γραφεία στην Ελλάδα, λόγω της Ημέρας Ανεξαρτησίας.

Η Ημέρα της Ανεξαρτησίας είναι η ομοσπονδιακή αργία που τιμά τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, η οποία επικυρώθηκε στις 4 Ιουλίου 1776, ιδρύοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Η Αμερικανική Επανάσταση

Ως Αμερικανική Επανάσταση ορίζεται ο 8ετής πόλεμος που είχε πραγματοποιηθεί ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και των 13 αποικιών της από το 1775 μέχρι το 1783. Όλα είχαν ξεκινήσει από την βαριά φορολογία την οποία επέβαλλαν τότε οι Βρετανοί στις αμερικανικές αποικίες, γεγονός που προκαλούσε την έντονη δυσφορία των κατοίκων οι οποίοι επεδίωξαν την απελευθέρωσή τους, αρχικώς, από την οικονομική κηδεμονία τους. Κάπως έτσι, οι Αμερικανοί σταμάτησαν να αγοράζουν τσάι και μάλιστα πέταξαν τεράστια φορτία τσαγιού στο λιμάνι της Βοστώνης στις 16 Δεκεμβρίου 1773. Οι Άγγλοι αντέδρασαν άμεσα στέλνοντας 4.000 στρατιώτες για να καταλάβουν την πόλη θέλοντας να κρατήσουν την επανάσταση ζωντανή. Από την πλευρά της η Γαλλία έστειλε οικονομική ενίσχυση στους επαναστατημένους Αμερικανούς καθώς και Γαλλικά στρατεύματα. Εν τέλει ο αγγλικός στρατός «κατέρρευσε» στη Βιρτζίνια στις 19 Οκτωβρίου 1781.

Η ανεξαρτησία της 4 Ιουλίου

Κάπως έτσι η Αγγλία υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει τις 13 αποικίες στη «Συνθήκη των Βερσαλλιών» στις 3 Σεπτεμβρίου 1783 ως ανεξάρτητο κράτος, με το όνομα πλέον «Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής». Το σύνταγμα του κράτους, το οποίο ισχύει κατά βάση μέχρι σήμερα, συντάχθηκε το 1787 ανακηρύσσοντας τη χώρα ένωση πολιτειών και βασίστηκε στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Τι σημαίνει πρακτικά κάτι τέτοιο; Ότι η κεντρική κυβέρνηση αποφασίζει για τόσο για την οικονομία, όσο και για την άμυνα και την εξωτερική πολιτική ενώ οι πολιτείες ρυθμίζουν μόνες τους ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης, δικαιοσύνης, εκπαίδευσης και αστυνόμευσης. Με το νέο σύνταγμα, η νομοθετική εξουσία ασκείται από το Κογκρέσο μέσω της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων ενώ κάθε πολιτεία εκπροσωπείται στη Γερουσία από δύο γερουσιαστές, ανεξαρτήτως του πληθυσμού της.

Η δικαστική εξουσία ορίστηκε ανεξάρτητη και αιρετή και η εκτελεστική εξουσία ασκείται από τον Πρόεδρο, που εκλέγεται κάθε τέσσερα χρόνια από ένα σώμα εκλεκτόρων και μπορεί να επανεκλεγεί μόνο μία φορά. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που εκλέχτηκε το 1789 ήταν ο Τζορτζ Ουάσινγκτον.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις