Breaking news

ηλεκτρικές συσκευές
A

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εμπλέκονται στην εκπόνηση του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος, η χρηματοδότηση θα αφορά μέρος του κόστους για την απόσυρση και αγορά κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών, τις πλέον ενεργοβόρες δηλαδή ηλεκτρικές συσκευές στα σπίτια, οι οποίες ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το «φούσκωμα» των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιδότηση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών θα είναι της τάξης του 30-40%, το οποίο όμως θα έχει ταβάνι, όπως για παράδειγμα τα 500 ευρώ ανά νοικοκυριό, προκειμένου να συμμετάσχουν περισσότεροι δικαιούχοι και να μην εξαντληθεί άμεσα ο προϋπολογισμός, ο οποίος σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», θα έχει ύψος άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες - φυσικά πρόσωπα, κατά πάσα πιθανότητα σε οικιακούς καταναλωτές, τους οποίους και θα προτρέπει στην αγορά σύγχρονων και χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης ηλεκτρικών οικιακών συσκευών.

Ποιες συσκευές επιδοτούνται

Το πρόγραμμα θα επιδοτεί σίγουρα την αντικατάσταση των κλιματιστικών, καθώς όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται επιβάρυνση του δικτύου με μεγάλες καταναλώσεις. Μάλιστα, για τον λόγο αυτό, ενδέχεται το πρόγραμμα να καλύπτει παραπάνω από ένα κλιματιστικό για αντικατάσταση.

Το πρόγραμμα επίσης θα αφορά την επιδότηση την αντικατάσταση σε ψυγεία και καταψύκτες. Το σκεπτικό του υπουργείου περιβάλλοντος που καταρτίζει την σχετική προκήρυξη είναι ότι τα ψυγεία είναι συσκευές που είναι μονίμως στην πρίζα και προκαλούν σημαντικό φόρτο στο δίκτυο ενέργειας.

Όσον αφορά τα πλυντήρια ρούχων, δεν έχουν λάβει ακόμα το «πράσινο φως» αλλά εξετάζονται για το πρόγραμμα απόσυρσης και αντικατάστασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, εκτός των επιδοτήσεων θα είναι οι κουζίνες - φούρνοι που αποδεδειγμένα είναι από τις πιο ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές. 

Την άνοιξη η προκήρυξη

Η προκήρυξη του προγράμματος, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», δεν αναμένεται πριν από τον Απρίλιο, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα επιδιώξει να συναντηθεί και με εκπροσώπους της αγοράς ηλεκτρικών οικιακών συσκευών προκειμένου να αποτυπωθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο χρήσιμες λεπτομέρειες για τις επιλέξιμες δαπάνες και τον τρόπο απόδοσης της ενίσχυσης.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις