Breaking news

Ακροπολη
A

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών ενημερώνει το κοινό ότι σήμερα, Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που έχει φέρει ο καύσωνας «Κλέων», ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης θα αναστείλει τη λειτουργία του κατά τις μεσημβρινές ώρες, με τελευταία είσοδο στις 12.00 και επανέναρξη λειτουργίας στις 17.00.

Σε λειτουργία θα παραμείνουν ωστόσο οι χώροι της Αρχαίας Αγοράς και του Κεραμεικού, όπου υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης των εκεί Αρχαιολογικών Μουσείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από χτες, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, είχε προαναγγείλει πως θα πρέπει να γίνει  αναστολή του αρχαιολογικού χώρου, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, δεν αποκλείεται ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης να κλείσει και αύριο, μεσημέρι Σαββάτου. 

Συγκεκριμένα η υπουργός είπε: «Θα κλείσει (ο αρχαιολογικός χώρος) και στο Άργος και θα κλείσει και στη Λάρισα, γιατί και εκεί αναμένονται πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Ο στόχος είναι κυρίως για τους χώρους που υπάρχει η επισκεψιμότητα και γι’ αυτό ενδεικτικά η Ακρόπολη μπορεί να λειτουργήσει από το πρωί στις 8:00 που ανοίγει ο αρχαιολογικός χώρος μέχρι τις 12:00, και στη συνέχεια από τις 17:00 μέχρι τις 20:00».

«Μάλιστα, αυτό το οποίο θα καταβάλλουμε ως προσπάθεια -πάντα ανάλογα με τις θερμοκρασίες τις οποίες θα πάρουμε το πρωί της Παρασκευής γύρω στις 8:00 με 9:00, είναι οι άλλοι χώροι της Αθήνας, για παράδειγμα η Αρχαία Αγορά με τη Στοά του Αττάλου, να είναι ανοιχτοί – ώστε οι επισκέπτες μας οι οποίοι είχαν προγραμματίσει την Ακρόπολη τις μεσημεριανές ώρες, να μπορέσουν να σπεύσουν εκεί και να επανέλθουν, είτε να έχει προηγηθεί η επίσκεψη στην Ακρόπολη».

 

Τα έκτακτα μέτρα του υπουργείου Εργασίας λόγω καύσωνα 

Εκτός όμως του υπουργείου Πολιτισμού και το υπουργείο Εργασίας έχει ανακοινώσει μέτρα για την αντιμετώπιση του καύσωνα και την προστασία των εργαζομένων. Στο πλαίσιο των μέτρων για την ασφάλεια των εργαζομένων, το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε:

  • Την υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00 -17:00. Αφορά εκτός από τις υπηρεσίες delivery και τις χειρωνακτικές εργασίες σε εξωτερικό χώρο.
  • Την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου
  • Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης τους από την εργασία
  • Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων
  • Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις