Breaking news

Δακτύλιος
A

Μετά την ολοκλήρωση των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, θα επιστρέψει ο Δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Οικονόμου, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM».

Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου είπε, «τις αμέσως επόμενες μέρες, μετά την ολοκλήρωση των αυτοδιοικητικών εκλογών, επιστρέφει και ο Δακτύλιος», ενώ πρόσθεσε πως: «Τα μέτρα πρέπει να επιτηρούνται. Ακριβώς αυτός είναι ο σχεδιασμός που είπαμε και προηγουμένως της αύξησης της δύναμης της Τροχαίας και γενικότερα της Διεύθυνσης εδώ στην Αττική, ανάμεσα στα υπόλοιπα να υποστηρίξει και αυτή τη δραστηριότητα, όσον αφορά στον έλεγχο και στον Δακτύλιο».

Αναφερόμενος στα οχήματα που εξαιρούνται του μέτρου ο υπουργός δήλωσε: «Υπάρχουν βέβαια πάντοτε εξαιρέσεις, όπως αυτοκίνητα σύγχρονης τεχνολογίας που δεν εμπεριέχονται στους περιορισμούς του Δακτυλίου, και αυτό ίσως κάποια στιγμή πρέπει να το δούμε».

«Ο Δακτύλιος όταν εισήχθη», εξήγησε ο κ. Οικονόμου, «δεν έγινε για την κίνηση, αλλά για το νέφος. Έγινε κυρίως για περιβαλλοντικούς λόγους και φτάσαμε στους λόγους της κυκλοφορίας»

«Συνεπώς», πρόσθεσε, «ίσως και εκεί πρέπει κάποια στιγμή να το δούμε αναλόγως. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε επεξεργαστεί σχέδιο για άλλου είδους Δακτύλιο και εφόσον δεν το έχουμε επεξεργαστεί, δεν μπορούμε να το συζητάμε».

Τέλος, κατέληξε λέγοντας πως για να μειωθεί η κίνηση στην Αθήνα και το Λεκανοπέδιο, «χρειάζονται πολλαπλές παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα, χρειάζεται καλύτερη συγκοινωνία, μία αλλαγή κουλτούρας, όπως το να παίρνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο το αυτοκίνητό μας».

Ποιοι δρόμοι περιλαμβάνουν τον Δακτύλιο 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του proson, ως δακτύλιος ορίζεται η περιοχή που σχηματίζουν οι λεωφόροι και οδοί:

«Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπύρου Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Ανδρ. Φραντζή – Λ. Ανδρ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας».

Δακτύλιος

Ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας ισχύει τις εξής ώρες και ημέρες:

  • Δευτέρα έως Πέμπτη: 07:00 - 20:00
  • Παρασκευή: 07:00 - 15:00

Το πρόστιμο

Οι παραβάτες των περιοριστικών αυτών μέτρων, τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 παρ. 6 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, δηλαδή με διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

Ποιοι κυκλοφορούν «ελεύθερα» στο κέντρο

Στον δακτύλιο μπορούν να κινούνται ελεύθερα όλα τα ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικού αερίου εκ κατασκευής και υγραερίου εκ κατασκευής οχήματα, καθώς φυσικά και τα ταξί.

Κανονικά κυκλοφορούν ακόμα, για την είσοδο και έξοδό τους και τα αυτοκίνητα των μονίμων κατοίκων της περιοχής, που περικλείονται από τα όρια του δακτυλίου. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να εφοδιαστούν με ειδική κάρτα εισόδου-εξόδου, η οποία χορηγείται

Μάλιστα, στο νέο Δακτύλιο θα εισέρχονται ελεύθερα, από φέτος τον Οκτώβριο, και όλα τα αυτοκίνητα τα οποία ταξινομούνται για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου 2021 και εφεξής, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 125 γρ./χλμ. 

Οι κάτοχοι των ανωτέρω οχημάτων, για να κυκλοφορήσουν ελεύθερα στον Δακτύλιο, πρέπει να εκδώσουν το ειδικό σήμα μέσω του gov.gr

Υπό το καθεστώς των μονών – ζυγών κινούνται όλα τα υπόλοιπα οχήματα.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις