Breaking news

Διάστημα και αστέρια
A

Σήμερα, Παρασκευή προς αύριο Σάββατο 20 - 21 Οκτωβρίου, αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους στον ουρανό, οι «Ωριωνίδες», μία βροχή από πεφταστέρια που αποτελούν ένα εντυπωσιακό διαστημικό φαινόμενο.

Συγκεκριμένα, οι «Ωριωνίδες» πρόκειται να διαρκέσουν μέχρι μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη, αλλά η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι η κατάλληλη στιγμή για να το απολαύσετε. 

Όπως αναφέρει το Έθνος, πρόκειται για να μετεωρίτες που φαίνονται να προέρχονται από μια περιοχή βόρεια του 2ου φωτεινότερου αστέρα στον αστερισμό του Ωρίωνα, του Μπετελγκέζ.

Στην αρχή αποτελούσαν μετεωροειδή (μικρά σώματα, μικρότερα από αστεροειδείς), που σχηματίστηκαν από τα υπολείμματα του πυρήνα του κομήτη του Halley. Από τότε που αποσπάστηκαν από τον κομήτη, έχουν μείνει σαν ένα στροβιλιζόμενο σύννεφο από συντρίμμια, που ακολουθεί τον κομήτη καθώς εκείνος περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο κάθε 76 χρόνια.

Η συγκεκριμένη βροχή μετεωριτών είναι διάσημη για τους πρώτους μετεωρίτες της, που ταξιδεύουν με περίπου 148.000 μίλια ανά ώρα (66 χλμ./δευτ.) στην ατμόσφαιρα της Γης, σύμφωνα με τη NASA.

Ειδικότερα, έχουν τη δυνατότητα να αφήνουν λαμπερές «ουρές» στο πέρασμά τους που διαρκούν αρκετά δευτερόλεπτα ή και λεπτά. Αυτοί οι ταχύτατοι μετεωρίτες μπορούν επίσης να παράγουν μπάλες φωτιάς, οι οποίες λάμπουν πολύ έντονα για μερικά δευτερόλεπτα πριν σβήσουν.

Τι μπορείτε να κάνετε για να δείτε τις «Ωριωνίδες»

Είναι σχετικά δύσκολο να καταφέρετε να δείτε τις Ωριωνίδες από το μπαλκόνι σας. Για αυτό προτείνετε να βρείτε ένα μέρος το οποίο να έχει χαμηλή φωτορύπανση, να ξαπλώσετε και να περιμένετε να εμφανιστούν.

Συγκεκριμένα η NASA συνιστά τα εξής:

«Ελάτε προετοιμασμένοι με έναν υπνόσακο, μία κουβέρτα ή μία καρέκλα. «Ξαπλώστε ανάσκελα με τα πόδια σας στραμμένα προς νοτιοανατολικά αν βρίσκεστε στο Βόρειο Ημισφαίριο ή προς βορειοανατολικά αν βρίσκεστε στο Νότιο Ημισφαίριο, και κοιτάξτε ψηλά. Σε λιγότερο από 30 λεπτά στο σκοτάδι, τα μάτια σας θα προσαρμοστούν και θα αρχίσετε να βλέπετε τα πεφταστέρια. Να είστε υπομονετικοί – το εντυπωσιακό σόου θα διαρκέσει μέχρι την αυγή, οπότε έχετε αρκετό χρόνο να το δείτε».

«Ακόμη θα χρειαστεί να βρείτε τον αστερισμό του Ωρίωνα στον ουρανό, έτσι ώστε να ξέρετε από πού πρόκειται να εμφανιστούν τα πεφταστέρια. Ο πιο εύκολος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να αναζητήσετε τη ζώνη του Ωρίωνα (Orion’s belt) – τρία αστέρια που είναι αρκετά ομοιόμορφα κατανεμημένα σε μια ευθεία γραμμή.

Ειδικότερα, μόλις βρείτε το μην κοιτάτε απευθείας σε αυτό, αλλά βρείτε μια σκοτεινή περιοχή του ουρανού περίπου 45 έως 90 μοίρες μακριά από αυτό για να εστιάσετε».

Τέλος η NASA τονίζει ότι «Από αυτή την προοπτική, τα πεφταστέρια θα φαίνονται μακρύτερα και πιο εντυπωσιακά».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις