Breaking news

Αστέρια στον ουρανό και γαλαξίας
A

Είναι ευρέως γνωστά ως red sprites ή αλλιώς «κόκκινα ξωτικά» και έκαναν την εμφάνιση τους πρόσφατα στον ουρανό ως ένα εντυπωσιακό κεραυνικό φαινόμενο, το οποίο αιχμαλωτίστηκε από τον φωτογραφικό φακό στη Λιβαδειά, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου.

Συγκεκριμένα, ο μετεωρολόγος ανέφερε ότι ουσιαστικά πρόκειται για μεγάλες ηλεκτρικές εκκενώσεις, οι οποίες συμβαίνουν σε μεγάλο υψόμετρο, πάνω από τα σύννεφα και ανάμεσα στα 50-90 χιλιόμετρα από το έδαφος.

Οι πρώτες εικόνες του φαινομένου, φαίνεται να καταγράφηκαν το 1989 από το πανεπιστήμιο της Minnesota και από τότε έχουν φωτογραφηθεί και βιντεοσκοπηθεί χιλιάδες φορές, από φωτογράφους και αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Διαβάστε επίσης: Κακοκαιρία: Διπλό κεραυνικό «Red Sprite» πάνω από την Ικαρία

Σημειώνεται ότι, η διάρκεια τους είναι ακόμη μεγαλύτερη από αυτή της αστραπής, που διαρκεί μόλις μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου και έχουν το 1/10 της ταχύτητας του φωτός. 

Προκειμένου να καταγραφούν τα «κόκκινα ξωτικά» πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλες, αλλά και πολύ συγκεκριμένες συνθήκες.

Ο ίδιος τονίζει ότι, «Θα πρέπει να μπορούμε να δούμε καθαρά μία καταιγίδα σε απόσταση 150 - 500 χιλιόμετρα, με κεραυνούς θετικού φορτίου μεταξύ εδάφους και σύννεφων.

Ο ουρανός πρέπει να είναι σκοτεινός χωρίς φωτορύπανση και ο εξοπλισμός να είναι ευαίσθητος στον κόκκινο φωτισμό».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις