Breaking news

Λεφτά χρήματα και voucher
A

Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας της Χίου, εξιχνίασε τρείς υποθέσεις απάτης λίγο πριν τα Χριστούγεννα, με τη λεία των δραστών να ξεπερνά τα 20.000 ευρώ.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες της ΕΡΤ, σε όλες τις περιπτώσεις οι δράστες κατάφεραν να πείσουν τα θύματα τους, έτσι ώστε να γίνει μεταφορά των χρημάτων σε κάποιο λογαριασμό ή να δοθούν αντίστοιχα τα στοιχεία πρόσβασης στο e-banking.

Η πρώτη υπόθεση απάτης

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι στην πρώτη περίπτωση απάτης έγινε ταυτοποίηση επτά ατόμων για την εμπλοκή τους, με το συμβάν να σημειώνευαι πριν από περίπου 10 μήνες σε βάρος ατόμου.

Στο πλαίσιο παραγγελίας προϊόντων, το θύμα ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με άνδρα αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, ο οποίος υποδυόμενος εκπρόσωπο εμπορικής επιχείρησης, κατάφερε να τον πείσει, εξαπατώντας τον, να καταθέσει σε διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, συνολικά το χρηματικό ποσό των 14.100 ευρώ.

Ενώ πραγματοποιόταν η διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί στους οποίους μεταφέρθηκε αρχικά το παραπάνω χρηματικό ποσό, ανήκουν, κατά περίπτωση, σε δύο εκ των ταυτοποιηθέντων δραστών, ενώ μέρος εκ των αφαιρεθέντων χρημάτων μεταφέρθηκε ακολούθως και σε τραπεζικούς λογαριασμούς των άλλων πέντε ταυτοποιηθέντων δραστών.

Η επικοινωνία με το θύμα της απάτης πραγματοποιήθηκε μέσα από τηλεφωνική σύνδεση που ανήκε σε έναν εκ των δραστών.

Η δεύτερη υπόθεση απάτης

Κατά τη δεύτερη υπόθεση απάτης που εξιχνιάστηκε μετά από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χίου, σημειώθηκε πριν από περίπου εννέα μήνες σε βάρος ατόμου.

Για την εμπλοκή στην υπόθεση αυτή ταυτοποιήθηκαν δύο άτομα σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της απάτης και της παράνομης πρόσβασης σε πληροφοριακό σύστημα.

Με βάση την έρευνα, άτομο αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων επικοινώνησε τηλεφωνικά με την παθούσα, προσποιούμενος υπάλληλο λογιστικού γραφείου και χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την επιστροφή χρημάτων από εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, κατάφερε να αποσπάσει, εξαπατώντας την, στοιχεία πρόσβασης σε ηλεκτρονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς της, από τους οποίους αφαιρέθηκε συνολικά το χρηματικό ποσό των 590 ευρώ.

Σημειώνεται ότι, από την έρευνα προέκυψε επίσης ότι, η τηλεφωνική επικοινωνία με την παθούσα πραγματοποιήθηκε από τηλεφωνική σύνδεση που ήταν δηλωμένη σε στοιχεία αλλοδαπού («αχυράνθρωπος» – ghost person).

Η τρίτη υπόθεση απάτης

Η τρίτη υπόθεση απάτης η οποία ήρθε στην επιφάνεια διαπράχθηκε πριν από ένα τρίμηνο, σε βάρος ατόμου με πρόσχημα το επίδομα market pass.

Για την εμπλοκή στην υπόθεση ταυτοποιήθηκαν δύο άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για το αδίκημα της απάτης.

Όπως αναφέρει η έρευνα, άτομο αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, επικοινώνησε τηλεφωνικά με την παθούσα προσποιούμενος υπάλληλο λογιστικού γραφείου και χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την καταβολή επιδόματος «market pass», κατάφερε να την πείσει, εξαπατώντας την, να καταθέσει σε δύο διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, συνολικά το χρηματικό ποσό των 7.801,91 ευρώ.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις