Breaking news

Κέντρο Αθηνών
A

«Στα σκαριά» είναι νέα αύξηση στα δημοτικά τέλη, πολλών δήμων ολόκληρης της χώρας, για πολλές νέες δημοτικές αρχές έτσι ώστε να καταφέρουν να ισοσταθμίσουν τους προϋπολογισμούς τους.

Συγκεκριμένα, η ΚΕΔΕ σχεδιάζει παράλληλα να προσφύγει στο ΣτΕ και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας, έχει προσφύγει στο δικαστήριο, καθώς σύμφωνα με τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης η παρακράτηση ποσοστού των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων για τις οφειλές των δήμων στην οποία προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών είναι αντισυνταγματική.

Οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι από τη νομοθεσία να καταθέτουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, κατά συνέπεια κάθε αύξηση εξόδων θα πρέπει να συνοδεύεται και από αύξηση εσόδων.

Οι δήμοι που θα προχωρήσουν σε αύξηση των δημοτικών τελών

Ο Δήμος Περιστερίου, ο οποίος αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους της χώρας,  αυξάνει τα δημοτικά τέλη κατά 2,5 εκ. ευρώ το χρόνο. Μεγάλες αυξήσεις έως και 80% ανακοίνωσε και ο Δήμος Αχαρνών και ο Δήμος Ωρωπού, κατά 40%.

Ακόμη σε αυξήσεις στα τέλη ύψους 35% προχωρά και ο Δήμος Θεσσαλονίκης για να μπορέσει να συνταχθεί ο προϋπολογισμός για το 2024, ύστερα από τη διοίκηση Ζέρβα που κατηγορήθηκε για κακοδιαχείριση και άδεια ταμεία. Παράλληλα, σε αύξηση τελών προχωρούν, ο Δήμος Θερμαϊκού 9%, ο Δήμος Βόλβης 10% περίπου, ο Δήμος Θέρμης και ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου 35%.

Ο Δήμος Αθηναίων που αποτελεί και τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, αποφάσισε την οριζόντια μείωση των τελών κατά 5%, όπως επίσης και ο Δήμος Λαγκαδά, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι δημότες του.

Τέλος, οι Δήμοι Ζωγράφου, Διονύσου, Πυλαίας – Χορτιάτη, Αμπελοκήπων – Μενεμένης (μείωση 50% στις κατοικίες αναπήρων – ΑμεΑ, πολυτέκνων, τριτέκνων), Νεάπολης – Συκεών, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου, Παύλου Μελά, Δήμος Δέλτα, αποφάσισαν μηδενική αύξηση στα τέλη για τη φετινή χρονιά.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις