Breaking news

New Year Resolutions για το 2024
A

Έχοντας διανύσει ήδη τις τέσσερις πρώτες εβδομάδες του 2024 και ενώ ο Ιανουάριος φτάνει σιγά, σιγά στο τέλος του, πολλοί μπορεί να έχουν θέσεις ήδη από τις πρώτες ημέρες του νέου έτους τα «resolutions» που επιθυμούν να φέρουν εις πέρας αυτή τη χρονιά.

Ωστόσο πιθανότατα, κάνοντας μία μικρή αναδρομή στους περυσινούς στόχους που είχατε θέσει, μαζί με εσάς και εμείς, στοιχηματίζουμε ότι πιθανότατα δεν τα υλοποιήσατε πλήρως ή μπορεί και να μη ολοκληρώσατε εύκολα τα μισά από αυτά. 

Μερικές φορές χρειάζεται μία πιο ρεαλιστική προσέγγιση ιδίως όσον αφορά τα «new year resolutions», καθώς αποτελούν μία λίστα προγραμματισμών και μεγαλεπήβολων στόχων που πιθανότατα θα προκαλέσουν εύκολα άγχος, προσμονή ή ακόμη και μία μικρή δόση απογοήτευσης σε περίπτωση που κάποια από αυτά δεν υλοποιηθούν, αποθαρρύνοντας σας από το να ασχοληθείτε περισσότερο μαζί τους.

Έρευνες έχουν δείξει πως, μόλις τέσσερις στους πέντε ανθρώπους δεν έχουν πετύχει τους στόχους που έχουν βάλει στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, είτε επειδή τα παρατάνε από τις αρχές, είτε επειδή κάποιοι από αυτούς δεν υλοποιούνται σε άμεσο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, είναι συνετό και χρήσιμο να προσπαθείτε ξανά από την αρχή είτε με μία νέα λίστα στόχων και δημιουργικότητας, είτε επιμένοντας σε μερικούς από τους περυσινούς, επειδή κακά τα ψέματα, κάποια resolutions χρειάζονται αρκετό χρόνο προκειμένου να υλοποιηθούν. Έτσι ήρθε η στιγμή εκείνη του νέου έτους, να προγραμματίσετε με πιο οργανωμένο τρόπο μερικά καινούργια resolutions, λαμβάνοντας ιδέες γρήγορης και εύκολης υλοποίησης τους, όσο είναι εφικτό στη σφαίρα του προγράμματος σας.

Πριν περάσουμε στον οδηγό των 5 γρήγορων βημάτων για οργάνωση και επίτευξη των στόχων της νέας χρόνιας πάμε να θυμηθούμε τι σημαίνει ο όρος, «New Year Resolutions».

Ως resolution γενικότερα προσδιορίζεται μία αυθόρμητη απόφαση για την επίτευξη ενός στόχου, συνήθως με γνώμονα το ξεκίνημα μίας νέας χρονιάς, δίνοντας την υπόσχεση υλοποίησης του μέσα στη πάροδο του τρέχοντος έτους. Αυτή η απόφαση μπορεί να είναι είτε για ένα νέο ξεκίνημα, είτε για τη λήξη κάποιας συνήθειας, συνεργασίας ή αντικειμένου το οποίο έχει ορίσει ο εκάστοτε άνθρωπος, κατά την προσωπική του ανασκόπηση, στο τέλος ενός έτος και με την έναρξη ενός νέου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, δείτε 5 απλά και περιεκτικά βήματα για επιτυχημένα new year resolutions ή (έστω μίας μικρής προσπάθειας αναζήτησης μερικών νέων):

1. Αποτυπώστε τα σε ένα φύλλο χαρτί!

Καθίστε και γράψτε στην ατζέντα σας ή στο σημειωματάριο που σημειώνετε τις λίστες με τα ψώνια της εβδομάδας και μερικά από τα new year resolutions. Δεν είναι ανάγκη να το παρακάνετε. Επικεντρωθείτε στα σημαντικότερα για εσάς και σκεφτείτε έστω ένα το οποίο θέλετε να πετύχετε οπωσδήποτε. Κάντε το κτήμα σας, σκεπτόμενοι πόσο σημαντικό είναι για την εξέλιξη της προσωπικότητα σας. Αρκεί να αποτυπώσετε στο χαρτί και μερικούς λόγους για τους οποίους θέλετε να επιτύχετε τον εν λόγω στόχο. Δεν μπορούμε να σας εγγυηθούμε ότι θα τον φέρετε εις πέρας, αλλά το γεγονός ότι θα τον δείτε γραμμένο έστω για λίγο σε ένα κομμάτι χαρτί, θα σας φέρει πιο κοντά στην ιδέα επίτευξης του, χαρίζοντας μερικές πρόσθετες σκέψεις και εικόνες, για το πως θα είστε όντας ένα βήμα πιο κοντά στη πιθανή υλοποίηση του.

2. Εκφράστε τον ενθουσιασμό σας για αυτά

Σκεφτείτε το σημαντικότερο από τους νέους στόχους που έχετε θέσει για το νέο έτος. Φανταστείτε πως θα είναι η ζωή και η καθημερινότητα σας, πετυχαίνοντας τον. Διασκεδάστε και μόνο στην ιδέα της υλοποίησης του. Μοιραστείτε τις σκέψεις που κάνετε γύρω από το στόχο με κάποιο κοντινό σας πρόσωπο. Περπατήστε, πιείτε έναν καφέ και σκεφτείτε ότι είναι μέρος της ζωής σας. Επεξεργαστείτε την πιθανή επίτευξη του τόσο έντονα στο μυαλό σας, έτσι ώστε να νομίζετε πως τον έχετε ήδη πετύχει. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, πιθανότατα θα βρεθείτε νοητικά πιο κοντά σε αυτόν και θα νιώσετε έστω εικονικά όλο εκείνον τον ενθουσιασμό και την ικανοποίηση της επιτυχίας του. Φανταστείτε πως θα είστε ξέροντας ότι στη πορεία έχουν μπει ήδη οι βάσεις και είστε όλο και πιο κοντά σε εκείνον.

3. Φτιάξτε ένα υποτυπώδες πλάνο

Τα πλάνα και προγράμματα, ίσως δεν βοηθάνε πολλούς από εσάς. Μερικές φορές όμως είναι απαραίτητα, όπως και η εν λόγω λίστα, έστω για τους λίγο πιο οργανωτικούς, που επιθυμούν να ρυθμίζουν τις εκκρεμότητες τους με ένα πλάνο. Για αυτό θα ήταν συνετό να ομαδοποιήσετε τους λόγους για τους οποίους θέλετε να επιτύχετε το συγκεκριμένο στόχο, όπως αναφέραμε παραπάνω και να δώσετε στον καθένα από αυτούς, ένα ποσοστό επιτυχίας και αναγκαιότητας επίτευξης του εν λόγω στόχου. Πιθανόν να αποκτήσει μεγαλύτερο νόημα, να δείτε πιο καθαρά ή ακόμη πιο πρακτικά να καταλάβετε πόσο πολύ επιθυμείτε να τον φέρετε εις πέρας. Ακόμη και το αντίθετο να προκύψει, τουλάχιστον θα γνωρίζετε ότι είναι αρκετά νωρίς προκειμένου να τον αντικαταστήσετε με έναν καινούργιο

4. Σκεφτείτε το, δρώντας σθεναρά!

Στο σημείο που βρίσκεστε διαβάζοντας τα βήματα, γνωρίζετε ότι θέλετε σίγουρα να επιτύχετε ένα από τα φρεσκό διατυπωμένα new year resolutions σας. Εεε, μη διστάζετε άλλο, ξεκινήστε το συντομότερο δυνατόν, ακόμη και σήμερα! Σκεφτείτε τι είναι αυτό που μπορείτε να κάνετε μέσα στις επόμενες ώρες προκειμένου να επιτύχετε τον μεγαλεπήβολο στόχο. Κάντε σχετική έρευνα, συζητήστε το με ένα δικό σας πρόσωπο, ενθουσιαστείτε, προσαρμόστε το στην ερχόμενη εβδομάδα και υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι θα είστε ένα βήμα πιο κοντά του μέρα με τη μέρα. Αρκεί να κατανοήσετε τα κίνητρα σας, να αναρωτηθείτε, να κάνετε έρευνα και να βρείτε τη πηγή της έμπνευσης και απόφασης επίτευξης του. 

5. Ικανοποιήστε τον εαυτό σας, γιορτάζοντας για όσα καταφέρατε

Στο σημείο το οποίο πιθανολογούμε ότι έχετε φτάσει, πιθανότατα είστε διατεθειμένοι να πάτε ακόμη παραπέρα προκειμένου να φέρετε εις πέρας έστω ένα με δύο από τα νέα resolutions που θέσατε. Αυτό που αξίζει να επισημάνετε στον εαυτό σας είναι, τα κεκτημένα σας.

  1. Τι είναι αυτό που έχετε κάνει φτάνοντας εδώ;
  2. Νιώθετε ότι καταβάλατε την ανάλογη προσπάθεια;
  3. Θα συνεχίζατε μέχρι την τελική επίτευξη τους;
  4. Επιθυμείτε μήπως να συνεχίσετε με κάτι άλλο;
  5. Εάν ναι, πως θα εμπνεόσασταν ξανά από την αρχή;

Όπως και να έχει ικανοποιήστε τον εαυτό σας, αγκαλιάστε την προσπάθεια και θυμηθείτε την αρχή και το σημείο στο οποίο ήδη βρίσκεστε. Ακόμη και αν πιστεύετε ότι κάπου έχετε χαθεί ή αποτύχει, αυτό και μόνο αποτελεί λόγο για έξτρα προσπάθεια. Εξάλλου η αποτυχία είναι μέρος της επιτυχίας και η φαινομενική στιγμή που μπορεί να αισθάνεστε χαμένοι, μία πιθανή ευκαιρία για αλλαγή κατεύθυνσης. Θυμηθείτε μόνο γιατί ξεκινήσατε και συνεχίστε!

Με πληροφορίες από Thrive Global, Parade και Good House Keeping

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις