CLOSE

Breaking news

ΙΝΤΙΜΕ
A

Αστυνομικοί πέταξαν χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης σε διαδηλωτές, στην πλατεία Συντάγματος, όπου είναι συγκεντρωμένοι χιλιάδες φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί, που βροντοφωνάζουν την αντίθεση τους διαδηλώνουν απέναντι στο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα.

Ειδικότερα, άνδρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών για να απωθήσουν τους φοιτητές, ακολούθησαν αψιμαχίες σώμα με σώμα, με τους διαδηλωτές να απομακρύνονται προς τα Προπύλαια. Σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να υπάρχει ένας τραυματίας φοιτητής, τον οποίο μεταφέρουν συμφοιτητές του.

Υπενθυμίζεται ότι φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν δώσει «ραντεβού» σήμερα, Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια της Αθήνας και στην Καμάρας της Θεσσαλονίκης για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα για να πραγματοποιήσουν νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, απαιτώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, που αφορά στην ίδρυση «μη κρατικών» πανεπιστημίων και μέσω του οποίου παρακάμπτεται το άρθρο 16 του Συντάγματος, ενώ ταυτόχρονα διεκδικείται το δικαίωμα σε δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη δημόσια εκπαίδευση. 

Σημειώνεται ότι χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν στους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, αλλά και άλλων πόλεων, με αίτημα να μην «διαβρωθεί» η δημόσια παιδεία

ΙΝΤΙΜΕ
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας

Λόγω του συλλαλητηρίου, σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας έχει προχωρήσει η Αστυνομία.

Έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πανεπιστημίου, ενώ αναμένεται σταδιακά να κλείσουν και οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος, καθώς η πορεία θα κατευθύνεται στη Βουλή.

Η Αστυνομία αναφέρει ότι είναι στα Προπύλαια είναι συγκεντρωμένοι περίπου 2.500 φοιτητές, οι ίδιοι οι διοργανωτές κάνουν λόγο για περισσότερους. Σε κάθε περίπτωση η εικόνα του κέντρου της πόλης που καθημερινά σχεδόν κλείνει από διαδηλώσεις είναι θέμα που απασχολεί τη νέα ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, χωρίς όμως κανείς να τολμά να θίξει την «παράδοση». Την «παράδοση» που θέλει την Αθήνα να είναι κλειστή για τους οδηγούς, κάθε φορά που γίνεται διαδήλωση.
 

ΙΝΤΙΜΕ
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στάσεις εργασίας και συμμετοχή στο συλλαλητήριο από ΟΛΜΕ - ΔΟΕ

Στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο εναντίον της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα, που γίνεται σήμερα, Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου, το παρόν θα δώσουν ξανά οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πλάι στους μαθητές, τους φοιτητές και τους γονείς που διαμαρτύρονται, για το σκοπό αυτό οι ΟΛΜΕ και ΔΟΕ κήρυξαν τρίωρες στάσεις εργασίας.

Η απόφαση της ΔΟΕ

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ ομόφωνα στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και καλεί όλους και όλες τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά στην φοιτητική / πανεκπαιδευτική κινητοποίηση σήμερα, Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου στις 12 στα Προπύλαια (και στις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα). Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των συναδέλφων, προκηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 14.00 και επιπλέον στάση εργασίας για την κάλυψη των εκπαιδευτικών του Ολοήμερου και του διευρυμένου ωραρίου (14.00 – 17.30).

Η απόφαση της ΟΛΜΕ

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ στηρίζει το δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και καλεί όλους και όλες να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση των φοιτητών σήμερα, Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου στις 12 στα Προπύλαια (και σε όλες τις κινητοποιήσεις ανά τη χώρα). Για το λόγο αυτό προκηρύσσουμε στάση εργασίας από τις 11.00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής μέσα από σχετική της ανακοίνωση καλεί με τη σειρά της στην κινητοποίηση της Πέμπτης 1η Φεβρουαρίου στις 12:00 στα Προπύλαια, ενάντια στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αναφέροντας «Το υπουργείο Παιδείας να πάρει πίσω το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ».

ΙΝΤΙΜΕ
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Νέο Πανελλαδικό Φοιτητικό Συλλαλητήριο Πέμπτη 8 Φλεβάρη  στην Αθήνα! 

Το επόμενο Πανελλαδικό Φοιτητικό Συλλαλητήριο που θα γίνει την Πέμπτη 8 Φλεβάρη στην Αθήνα φέρει ως κεντρικό σύνθημα «Όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια! Πτυχία με αξία – δωρεάν σπουδές!».

ΙΝΤΙΜΕ
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ψηφιακά η εξεταστική

Ομόφωνα «ναι» στις εξετάσεις με ψηφιακά μέσα αποφασίστηκε εν τω μεταξύ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο Κρήτης, στα Πανεπιστήμια Πειραιά και Δυτικής Αττικής. Συνεχίζονται εξάλλου οι καταλήψεις περίπου στο 1/3 των τμημάτων, δηλαδή 150 περίπου τμήματα τελούν υπό κατάληψη σε σύνολο 433.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, δεν υιοθετεί τη λύση των διαδικτυακών εξετάσεων, ενώ το υπουργείο Παιδείας ζητά «να εφαρμοστεί ο νόμος».

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων στη χώρα μας.

Ωστόσο, στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι την απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας για εξ αποστάσεως εξετάσεις στα ΑΕΙ, κατακρίνει ο καθηγητής Νίκος Μπελαβίλας, κάνοντας λόγο για προφανή άγνοια, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη είναι «εδώ» και πλέον οι εξετάσεις είναι διαβλητές. Υπενθυμίζουμε ότι το υπουργείο Παιδείας, θέλοντας να παρακάμψει τις σφοδρές αντιδράσεις των φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας για την ίδρυση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας, αποφάσισε να πραγματοποιηθεί η εξεταστική του Ιανουαρίου με εξ αποστάσεως εξετάσεις.

Όμως, όπως αποδεικνύει ο καθηγητής Πολεοδομίας και Ιστορίας της Πόλης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Μπελαβίλας, οι εξ αποστάσεως εξετάσεις είναι πλέον διαβλητές. Μάλιστα, ο κ. Μπελαβίλας έκανε ένα πείραμα με το γνωστό σε όλους εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, στο οποίο έδωσε να θέματα από δύο μαθήματα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τα συμπεράσματα που εξήγαγε και μοιράστηκε στα social media είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά, καθώς το ChatGPT έλυσε σωστά τα θέματα σε πολύ λίγο χρόνο και με αρκετά καλό βαθμό.

Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής αναφέρει πως το ChatGPT έλυσε τα θέματα σε μία από τις δυσκολότερες Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, λαμβάνοντας βαθμό κοντά στο 7- ή 8. Όπως υποστηρίζει ο κ. Μπελαβίλας, με λίγη παραπάνω προσπάθεια, ένας φοιτητής άνετα φτάνει στο άριστα, δηλαδή σε βαθμό 9 ή 10.

Όσον αφορά τις ερωτήσεις κρίσεως, ο καθηγητής σημειώνει ότι το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης γράφει σίγουρα «Άριστα», ενώ αναφέρει πως πέτυχε επίσης και η δοκιμή σε ερώτηση σύγκρισης αρχιτεκτονικών ρευμάτων του 20ου αιώνα.

ΙΝΤΙΜΕ
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις