Breaking news

ΙΝΤΙΜΕ
A

Φρικτό εργατικό ατύχημα συνέβη στα Χανιά, όπου σήμερα, Δευτέρα, το μεσημέρι, πιάστηκε το χέρι 57χρονου, που εργαζόταν σε βιοτεχνία παρασκευής καλιτσουνιών, σε μηχανή ανοίγματος φύλλου.

Η Πυροσβεστική έσπευσε στο σημείο με τρία οχήματα και επτά υπαλλήλους και πραγματοποίησε τον απεγκλωβισμό του 57χρονου από το μηχάνημα, όπως μετέδωσε τοπικό μέσο.

Στη συνέχεια ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετέφερε τον τραυματία στο νοσοκομείο Χανίων.

 

ατύχημα - Χανιά
neakriti.gr
ατύχημα - Χανιά
neakriti.gr

179 νεκροί και 287 σοβαρά τραυματίες το 2023

Τα εργατικά δυστυχήματα σημείωσαν αρνητικό ρεκόρ στην Ελλάδα, όπως κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ και επεσήμανε ο Ανδρέας Στοϊμενίδης, ο πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ).

Ειδικότερα, το 2023, 179 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους από εργατικά δυστυχήματα και 287 τραυματίστηκαν σοβαρά πανελλαδικά. Ως προς τις κατηγοριοποίηση των θυμάτων συνολικά 60 εργάτες-μισθωτοί έφυγαν από τη ζωή το 2023, 44 αγρότες, 31 εργάτες που υπάγονται στον κατασκευαστικό τομέα και τα εργοτάξια, ενώ ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στους θανάτους που γίνονται από την χρήση γερανών.

Πλείστες ήταν οι περιπτώσεις όπου εργαζόμενοι μη εκπαιδευμένοι ή απλοί βοηθοί χειριστών εργάστηκαν σε γερανούς με τραγικές επιπτώσεις για εκείνους ή για συναδέλφους τους.

Τεράστια η αύξηση των εργατικών δυστυχημάτων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια – Απόλυτο σκοτάδι

Όπως αναφέρει ο κ. Στοϊμενίδης, το 2022, 104 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους από εργατικά δυστυχήματα και 140 τραυματίστηκαν σοβαρά. Ενώ, με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2018, έχασαν τη ζωή τους 46 εργαζόμενοι, το 2019 51 εργαζόμενοι, το 2020 41 εργαζόμενοι και το 2021, 31 εργαζόμενοι.

Συνολικά 179 νεκροί, 54 το Α΄ τετράμηνο του 2023, 69 το Β΄ τετράμηνο και 56 το Γ΄ τετράμηνο του περασμένου έτους. Ιδιαίτερα ανεβασμένος των νεκρών ένστολων και των εργαζόμενων στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας (μέσα σε αυτούς και οι πυροσβέστες) με συνολικά 21 νεκρούς.

Σήμερα είναι αποδυναμωμένη η Επιθεώρηση Εργασίας η οποία πλέον δεν μπορεί να ελεγχθεί κοινωνικά, αλλά μόνο κοινοβουλευτικά, δυσχεραίνοντας περαιτέρω την καταγραφή των εργατικών ατυχημάτων-δυστυχημάτων. Έχει μείνει πλέον 200 εργαζόμενους (από 400 που είχε) με τον νεότερο να είναι 50 ετών.

Πολλοί οι εργαζόμενοι που πεθαίνουν από θερμοπληξία!

Ο πιο αιματηρός μήνας ήταν ο Ιούλιος του 2023 με συνολικά 23 νεκρούς στους χώρους εργασίας και πολλούς εξ αυτών να πεθαίνουν από θερμοπληξία. Ειδικά ένας τομέας που πρέπει να καταγράφεται για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία είναι πλέον και η κλιματική αλλαγή.

Μεταξύ άλλων, ο Ανδρέας Στοϊμενίδης τόνισε ότι οι επαγγελματικές ασθένειες δεν καταγράφονται στην Ελλάδα. 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις