Breaking news

Χειρουργική επέμβαση
A

Πιλοτικά και με επεμβάσεις ελεγχόμενες ως προς τη σοβαρότητα τους, αναμένεται να ξεκινήσουν τα απογευματινά χειρουργεία την 1η Μαρτίου στα δημόσια νοσοκομεία.

Τα απογευματινά χειρουργεία που θα κοστίζουν από 300 έως 2000 ευρώ για τους ασθενείς, θα ξεκινήσουν από κλινικές σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής αλλά και της Βόρειας Ελλάδος. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης απέφυγε να αναφερθεί σε ποια ακριβώς νοσοκομεία, ώστε όπως είπε να αποφύγουν το συνδικαλιστικό bullying. Και αυτό διότι οι συνδικαλιστές γιατροί αντιδρούν στον νέο θεσμό επί πληρωμή, θεωρώντας ότι δημιουργούνται ασθενείς δύο ταχυτήτων στο ΕΣΥ, των εχόντων και των μη εχόντων.

Πάντως, ακόμη και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν γνωρίζει ακόμη τι προβλήματα θα παρουσιαστούν στην έναρξη του νέου θεσμού.
Οι δύο δικλείδες ασφαλείας άλλωστε που θα επιχειρηθεί να εφαρμοστούν, δεν φαίνεται να μπορούν να έχουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Τα δύο «όπλα» που θα τεθούν σε ισχύ – κατά τον Άδωνι Γεωργιάδη – είναι ο έλεγχος της τήρησης της σειράς προτεραιότητας μέσω της ενιαίας λίστας χειρουργείων αλλά και ο έλεγχος της τήρησης του αριθμού των πρωινών δωρεάν επεμβάσεων. Στην περίπτωση που θα πέφτει ο μέσος όρος των πρωινών χειρουργείων θα αφαιρείται η άδεια από την κλινική να πραγματοποιεί απογευματινά χειρουργεία.

Τα δύο μεγάλα αγκάθια

Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτά τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.Ένας βασικός κίνδυνος που θεωρείται πιθανό να προκύψει με βάση και τους συνδικαλιστές είναι να ζητούνται χρήματα κάτω από το τραπέζι από τους ασθενείς που θα επιλέγουν τα απογευματινά χειρουργεία. Άλλωστε τα ποσά για τους χειρουργούς δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλα ενώ ταυτόχρονα θα φορολογούνται.

Στην περίπτωση αυτή είναι άγνωστο εάν και πότε θα καταγγέλλονται αυτά τα περιστατικά από τους ασθενείς, καθώς ο φόβος της ακύρωσης μίας ιατρικής διαδικασίας, αποτελεί πάντα έναν αποτρεπτικό παράγοντα. Ταυτόχρονα θεωρείται πιθανό να αυξηθούν και τα φακελάκια αφού κρίνεται πως πολλοί χειρουργοί θα επιλέξουν να εργαστούν το πρωί με φακελάκι το οποίο μάλιστα θα είναι και αφορολόγητο.Συνεπώς, ο φαύλος κύκλος της διαφθοράς στο ΕΣΥ όχι μόνο δεν θα μειωθεί αλλά μπορεί να αυξηθεί κιόλας.

Οι φορολογημένες αμοιβές

Ενδεικτικά οι αμοιβές των γιατρών θα κυμανθούν ως εξής:

  • Σε μία επέμβαση χολοκυστεκτομής, η αμοιβή για το συντονιστή διευθυντή ή καθηγητή είναι στα 550 ευρώ και η αμοιβή του αναισθησιολόγου 350 ευρώ.
  • Στις βαριές επεμβάσεις, αρθροπλαστική ισχίου, η αμοιβή για το συντονιστή για κάθε χειρουργείο ή καθηγητή είναι στα 750 ευρώ και στον αναισθησιολόγο 400 ευρώ.
  • Στις εξαιρετικά βαριές επεμβάσεις η αμοιβή του συντονιστή διευθυντή είναι 1.000 ευρώ και του αναισθησιολόγου 450 ευρώ και αντίστοιχα οι αμοιβές των νοσηλευτών που θα συμμετάσχουν στα απογευματινά χειρουργεία και του λοιπού προσωπικού είναι υψηλότερες από τη συμμετοχή στα απογευματινά ιατρεία του νοσοκομείου.

Όμως τα χρήματα αυτά φορολογούνται και πολύ μικρότερα ποσά θα φτάνουν στις τσέπες των γιατρών. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι γιατροί που θα συμμετέχουν στα απογευματινά χειρουργεία θα πρέπει να πληρώνουν επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ 13,37% διότι αυξήθηκε το εισόδημα τους. Αυτό σημαίνει ότι η αμοιβή του χειρουργού μετατρέπεται από 550 ευρώ σε 476,5 ευρώ και του αναισθησιολόγου από 350 ευρώ σε 303 ευρώ. Επιβαρυντικός θα είναι και ο επιπλέον φόρος εισοδήματος.

Τα παραπάνω ποσά θα φορολογηθούν και με 36% που είναι ο φόρος που αντιστοιχεί στο κλιμάκιο 30.000- 40.000 ευρώ. Ο μεν χειρουργός θα πληρώσει άλλα 171,5 ευρώ, μειώνοντας την αμοιβή του στα 305 ευρώ και ο αναισθησιολόγος θα έχει επιπλέον φόρο 109 ευρώ και καθαρή αμοιβή 194 ευρώ. Στην περίπτωση μάλιστα που ξεπεράσουν την κλίμακα των 40.000 ευρώ τότε οι επιπλέον αμοιβές θα φορολογούνται με 44%.

Διαβάστε επίσης:

Δάκρυσε ο Γιώργος Νταλάρας: «Εγώ μια άλλη Ελλάδα ονειρεύτηκα, δεν είναι χώρα αυτή»

Πέθανε ο θρύλος του γερμανικού ποδοσφαίρου Αντρέας Μπρέμε

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις