Breaking news

Φάρμακα και φαρμακεία
A

Αυξάνονται σταδιακά οι ελλείψεις φαρμάκων το τελευταίο διάστημα, καθώς οι φαρμακοποιοί αντιμετωπίζουν διαρκώς προβλήματα στη δουλειά τους.

Στη λίστα των φαρμάκων που αντιμετωπίζουν έλλειψη περιλαμβάνονται αναλγητικά, παιδικές αντιβιώσεις, παιδικά εμβόλια, αντιεπιληπτικά, ενέσιμη ινσουλίνη, φάρμακα για τη θεραπεία του θυροειδούς, αγχολυτικά, οφθαλμικές αλοιφές, κρέμες κορτιζόνης, καθώς και εισπνεόμενα φάρμακα.

Η αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρικάλων Βανέσσα Λαζαροπούλου, δήλωσε ότι, «Κάθε μέρα ξυπνάμε και λέμε ποιο θα είναι το επόμενο ελλειπτικό που θα ψάχνουμε σαν κρυμμένο θησαυρό».

Ακόμη πρόσθεσε ότι, «Πολλά φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη. Ακόμα κι όταν τα παραλαμβάνουμε σε πολύ λίγα κομμάτια, κι αυτό έλλειψη είναι για εμάς. Δεν μπορούμε να καλύψουμε από τους 10 ασθενείς που θα έρθουν και τους 10, μπορεί να καλυφθεί μόνο ο ένας. Είναι δύσκολο να καλύψουμε τη φαρμακευτική πορεία του ασθενούς».

Σημειώνεται ότι, συχνά όταν ένας φαρμακοποιός έχει στη διάθεση του ένα φάρμακο που δεν χρειάζεται, το δίνει σε συναδέλφους του, ενώ όταν το φάρμακο βρίσκεται σε έλλειψη, επικοινωνεί με τον ιατρό του ασθενούς για να βρεθεί εναλλακτική λύση.

Οι σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν ισχύουν και για πολλά παυσίπονα φάρμακα, ειδικά για ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, καθώς και σε παιδικές αντιβιώσεις.

Οι εν λόγω ελλείψεις αποτελούν πραγματικό πρόβλημα, τόσο για την παροχή αποτελεσματικής φαρμακευτικής φροντίδας, αλλά και επειδή αναγκάζουν τους επαγγελματίες του χώρου να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις