Breaking news

ΙΝΤΙΜΕ
A

«Κανείς μη μισθωτός, κάτοχος ΑΜΚΑ, που έχει οφειλές στον ΕΦΚΑ, δεν θα χάσει την ασφαλιστική του ικανότητα στο δημόσιο σύστημα υγείας», διαμήνυσε σήμερα, Παρασκευή, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Πάνος Τσακλόγλου.

Σημειώνεται ότι, βάσει τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας, περίπου 400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, που έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, μένουν χωρίς ασφαλιστική ικανότητα. Οι οφειλέτες μη μισθωτοί έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις δημόσιες δομές υγείας αλλά δε δικαιούνται δωρεάν συμμετοχή στις εξετάσεις και στα φάρμακα όταν επισκέπτονται ιδιώτη γιατρό.

Ο κ. Τσακλόγλου, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, κ. Γιώργου Μουλκιώτη, με θέμα την «απώλεια της ασφαλιστικής ικανότητας για εκατοντάδες χιλιάδες μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες) από 1η Μαρτίου 2024», τόνισε ότι: «Κανένας κάτοχος ΑΜΚΑ δε χάνει την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβασή του στο δημόσιο σύστημα υγείας, για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, καθώς το δημόσιο σύστημα υγείας, τόσο τα νοσοκομεία όσο και οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της χώρας, συμπεριλαμβανομένων  και αυτών που δεν έχουν ασφαλιστική ικανότητα λόγω οφειλών». 

Ακόμα, σημείωσε ότι: «Οι ανασφάλιστοι πολίτες στο παρελθόν δεν είχαν πλήρη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, παρά μόνο μέσω οιονεί προνοιακών διαδικασιών όπως τα επείγοντα περιστατικά, κάτι που άλλαξε το 2014, επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη, δίνοντας τους πλήρη και ελεύθερη πρόσβαση τόσο σε νοσοκομειακή όσο και σε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, καθώς και φαρμακευτική κάλυψη».  
 
«Στα χρόνια της πανδημίας του κορονοϊού, δόθηκε πράγματι κατ’ εξαίρεση η δυνατότητα στους ανασφάλιστους νόμιμους κάτοικους της χώρας για πρόσβαση και σε ιδιωτικές δομές υγείας, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας καθώς και για την αποσυμφόρηση των δημοσίων νοσοκομείων ώστε να μην διευκολυνθεί η διάδοση του κορονοϊού. Η χώρα σήμερα έχει επανέλθει σε κανονικότητα και το ίδιο πρέπει να ισχύσει και με την ασφαλιστική ικανότητα, να παύσουν δηλαδή οι ρυθμίσεις που εξίσωναν ουσιαστικά όσους δεν πληρώνουν τις εισφορές τους με όσους τις πληρώνουν» είπε.  
 
Στη συνέχεια ο υφυπουργός Εργασίας κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε στις κατηγορίες που καλύπτει η τροπολογία που ψηφίστηκε και δίνει παράταση της  ασφαλιστικής ικανότητας στους πληγέντες από φυσικές καταστροφές την προηγούμενη χρονιά, στους πληγέντες από τις πυρκαγιές του 2018 και στους εργαζόμενους στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στην ναυτικοεπισκευαστική ζώνη Περάματος και στα ναυπηγεία Ελευσίνας. 

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην υπουργική απόφαση που ψηφίστηκε από τον τότε υπουργό Υγείας, κ. Πλεύρη, λέγοντας ότι: «Με αυτή την απόφαση, έχει ληφθεί πρόνοια για δύο μεγάλες ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού και συγκεκριμένα για τα παιδιά και νέους κάτω των 8 ετών και για άτομα με αναπηρία 80% και άνω ή 67% και άνω με συγκεκριμένες παθήσεις, καθώς και σε ασθενείς με ειδικές παθήσεις, τα φάρμακα των οποίων χορηγούνται με μηδενική συμμετοχή. Οι ευάλωτες αυτές ομάδες έχουν ελεύθερη συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπειών και διαγνωστικών εξετάσεων από τους ιδιώτες ιατρούς ανεξαρτήτως ασφαλιστικής ικανότητας».  
 
Στη συνέχεια ο κος. Τσακλόγλου υπενθύμισε ότι: «Η πληρωμή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης δεν είναι σε καμία περίπτωση ούτε εθελοντική, ούτε α λά καρτ». 

«Το ασφαλιστικό πακέτο είναι ενιαίο για να εξασφαλίζεται τόσο το δικαίωμα στην παροχή υπηρεσιών υγείας, όσο και στη συνταξιοδότηση» ανέφερε, ενώ, όπως εξήγησε, «ένα σύστημα στο οποίο ο ασφαλισμένος επιλέγει ποιες εισφορές θα πληρώνει κάθε φορά, χάνει τον υποχρεωτικό του χαρακτήρα, οδηγώντας σε δυσκολίες πληρωμής των σημερινών συντάξεων αλλά και σε χαμηλότερες μελλοντικές συντάξεις για όσους δεν πληρώνουν». 
 
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ, τα οποία παρέθεσε ο υφυπουργός Εργασίας, «περίπου 170 χιλιάδες μη μισθωτοί χρωστούν κάτω από 500 ευρώ και άλλες 110 χιλιάδες μεταξύ 500 και 2.000 ευρώ, τους οποίους κάλεσε από το βήμα της Βουλής, έστω και τώρα, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους αυτές σε 24 δόσεις προκειμένου να αποκτήσουν άμεσα ασφαλιστική ικανότητα».  Ο κ. Τσακλόγλου, κάλεσε τους οφειλέτες από το βήμα της Βουλής, έστω και τώρα, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 24 δόσεις προκειμένου να αποκτήσουν άμεσα ασφαλιστική ικανότητα.

Κλείνοντας, ο κος. Τσακλόγλου τόνισε ότι: «Κανένας δεν μένει εκτός ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης λόγω οφειλών. Αντίθετα, όλοι διατηρούν την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβασή τους στο δημόσιο σύστημα υγείας ενώ υπάρχουν και ειδικές επιπρόσθετες προβλέψεις για ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες».  

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις