Breaking news

ΙΝΤΙΜΕ
A

Στάση εργασίας προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) για την Παρασκευή 8 Μαρτίου, για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ενώ χαιρετίζει το πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου, που αφορά στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα και καταστρατηγεί τη δημόσια και δωρεάν, ανώτατη εκπαίδευση.

Ειδικότερα, η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, ενώ οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 12 το μεσημέρι και πορεία έως την Πλατεία Συντάγματος.

Σε σχετική ανακοίνωση, το ΕΚΑ σημειώνει ότι: «Τιμούμε τον πολύπλευρο ρόλο της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία. Η γυναίκα ως σύζυγος, μητέρα και εργαζόμενη, αγωνίζεται καθημερινά ενάντια στα στερεότυπα που παραμένουν ριζωμένα στην κοινωνία ακόμη και σήμερα. Δίνει καθημερινό αγώνα για ίσα δικαιώματα, εργασιακές ευκαιρίες, αμοιβές».

«Το ΕΚΑ και το συνδικαλιστικό κίνημα στο σύνολό του είναι και θα είναι στο πλευρό κάθε γυναίκας, που βιώνει εργασιακή επισφάλεια και ανασφάλεια, ανισότητες στις αμοιβές, παραβίαση των δικαιωμάτων της, κακοποίηση και οποιαδήποτε προσβολή της προσωπικότητάς της» τονίζεται.

Παράλληλα, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας χαιρετίζει το πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου ιδιωτικοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ζητώντας την απόσυρσή του. Όπως επισημαίνει, «η ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου συνδυάζεται με την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου. Φέτος, ο αγώνας των γυναικών για έναν κόσμο ισότητας και δικαιοσύνης ενώνεται με τους αγώνες για δημόσια και πραγματική δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας έχει εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια μετά την έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, -μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ.- που απέκλεισε εκπαιδευτικούς φορείς, εκπροσώπους εργαζομένων και ερευνητών.

 

«Όχι» στα ιδιωτικά πανεπιστήμια: Πανελλαδικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 8 Μαρτίου 

«Τώρα είναι η ώρα να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας», δηλώνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας καλώντας στο πανελλαδικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 8 Μαρτίου. Σημειώνεται ότι οι φοιτητές για ένατη, συνεχόμενη εβδομάδα, θα βροντοφωνάξουν ότι: «Δεν θα περάσει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ», καταγγέλλοντας ότι το νομοσχέδιο αυτό εμπορευματοποιεί και υπονομεύει τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση.

Από σήμερα ξεκινά νέος γύρος Γενικών Συνελεύσεων και καταλήψεων σε όλες τις σχολές. Για την προετοιμασία της πανελλαδικής κινητοποίησης, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι διοργανώνουν πολύμορφες δράσεις, εξορμήσεις σε σχολεία και γειτονιές.

«Θα βουλιάξουμε την Αθήνα με την πανελλαδική κινητοποίηση. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι πανελλαδικά, όλοι οι φορείς της πανεπιστημιακής και πανεκπαιδευτικής κοινότητας, εργατικά σωματεία, μαθητές θα γίνουμε ορμητικό ποτάμι όσο στη Βουλή θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο που διαλύει τις σπουδές, το μέλλον και την προοπτική μας», τονίζεται στο δελτίο Τύπου από τον Συντονισμό Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας που έγινε την Πέμπτη. Ήδη αποφάσεις συμμετοχής στο πανελλαδικό συλλαλητήριο έχουν λάβει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Πάτρας και των Ιωαννίνων.

Ιδιωτικά ΑΕΙ: 528 πανεπιστημιακοί υπογράφουν εναντίον τους

528 υπογραφές πανεπιστημιακών έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής το κείμενο το οποίο προειδοποιεί για την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι πανεπιστημιακοί, όπως και οι συνταγματολόγοι, αντιδρούν και ενημερώνουν ότι δεν θα αφήσουν να ιδρυθούν πανεπιστημιακές εταιρείες ή παραρτήματα ξένων ιδρυμάτων στην Ελλάδα παρακάμπτοντας τη συνταγματική επιταγή.

Δηλώνουν ότι ως δημόσιοι λειτουργοί θα προσφύγουν σε όλα τα επίπεδα και ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, αν αυτό νομοθετηθεί. Και το κείμενο καταλήγει: Δυστυχώς η χώρα μας έχει ήδη μία, την πρώτη μετά τη δικτατορία, διεθνή καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για παραβίαση των βασικών συνταγματικών αρχών. Δεν θα αφήσουμε να προστεθεί άλλη μία.

Το κείμενο συγκέντρωσε μέσα σε δύο ημέρες από τη σύνταξή του, περισσότερες από 500 υπογραφές πανεπιστημιακών. Ο κατάλογος παραμένει ανοικτός. Οι τελικές υπογραφές θα κατατεθούν στη δημόσια διαβούλευση για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Δείτε ΕΔΩ το κείμενο.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις