Breaking news

Ιδιωτικά ΑΕΙ: Ψηφίζεται αύριο το νομοσχέδιο - «Βουλιάζει» η χώρα από τις κινητοποιήσεις
A

Προς ψήφιση τίθεται σήμερα, Παρασκευή 8 Μαρτίου στη Βουλή το νομοσχέδιο - έκτρωμα του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, για την εισαγωγή των ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις, τόσο από φοιτητές όσο και από πανεπιστημιακούς, με τους φοιτητές να «απαντούν» με πανελλαδικά συλλαλητήρια στο «αγκάθι» για την ανώτατη εκπαίδευση.

Το νομοσχέδιο το οποίο έρχεται να κατακερματίσει το θεσμό της Δημόσιας Παιδείας, έχει περάσει ήδη από την επιτροπή Μορφωτικών της Βουλής, που στην επί της αρχής ψηφοφορία, η ΝΔ ψήφισε «υπέρ» του νομοσχεδίου, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά, η ΚΟ Σπαρτιάτες, και η ΚΟ Νίκη ψήφισαν «κατά», ενώ η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας εξέφρασαν την επιφύλαξή τους. Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου -Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» και περιλαμβάνει συνολικά 205 άρθρα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, όπως καταγγέλλουν πανεπιστημιακοί, το «το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή είναι χειρότερο από αυτό που αναρτήθηκε για διαβούλευση». Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δηλαδή, προσπάθησε να περάσει «υπογείως» και αθέατα σκόπιμες αλλαγές, αφού το νομοσχέδιο που κατατέθηκε περιέχει σημαντικές διαφορές σε σχέση με αυτό που αναρτήθηκε στη διαβούλευση. 

Υπό κατάληψη 207 τμήματα πανεπιστημίων

Σχεδόν ένα στα δύο Τμήματα των ΑΕΙ πανελλαδικά, τελούν σήμερα υπό κατάληψη: τα 207 από τα 433 Τμήματα, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 47% του συνόλου. Προκειμένου να μην χαθεί το εξάμηνο, οι εξετάσεις διεξάγονται διαδικτυακά.

Οι καταληψίες συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους ενάντια στην ψήφιση του νόμου για την ίδρυση «μη κρατικών» πανεπιστημίων.

528 πανεπιστημιακοί υπογράφουν εναντίον τους

528 υπογραφές πανεπιστημιακών έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής το κείμενο το οποίο προειδοποιεί για την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι πανεπιστημιακοί, όπως και οι συνταγματολόγοι, αντιδρούν και ενημερώνουν ότι δεν θα αφήσουν να ιδρυθούν πανεπιστημιακές εταιρείες ή παραρτήματα ξένων ιδρυμάτων στην Ελλάδα παρακάμπτοντας τη συνταγματική επιταγή.

Δηλώνουν ότι ως δημόσιοι λειτουργοί θα προσφύγουν σε όλα τα επίπεδα και ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, αν αυτό νομοθετηθεί. Και το κείμενο καταλήγει: Δυστυχώς η χώρα μας έχει ήδη μία, την πρώτη μετά τη δικτατορία, διεθνή καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για παραβίαση των βασικών συνταγματικών αρχών. Δεν θα αφήσουμε να προστεθεί άλλη μία.

Το κείμενο συγκέντρωσε μέσα σε δύο ημέρες από τη σύνταξή του, περισσότερες από 500 υπογραφές πανεπιστημιακών. Ο κατάλογος παραμένει ανοικτός. Οι τελικές υπογραφές θα κατατεθούν στη δημόσια διαβούλευση για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Δείτε ΕΔΩ το κείμενο.

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας

Παρά την κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος– η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Ν.Δ. απέρριψε τα αιτήματα αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά και η Νίκη. Σημειώνεται ότι υπέρ της αντισυνταγματικότητας τάχθηκαν το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛΛ. και η Πλεύση Ελευθερίας.

Ωστόσο δεν υπήρξε ανταπόκριση στο κάλεσμα του επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, σε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση σχετικά με το εκτρωματικό νομοσχέδιο.

Οι «κρυφές» αλλαγές

Υπενθυμίζεται πως στο εν λόγω νομοσχέδιο πέρασαν κάτω από το τραπέζι και ορισμένες «κρυφές» αλλαγές. Συγκεκριμένα,  πιο σημαντική αλλαγή στο κείμενο του νομοσχεδίου φαίνεται να είναι ότι οι ιδρυτές θα έχουν κέρδη από τα πανεπιστήμια, αλλά δεν θα μπορούν να τα μεταφέρουν σε άλλους, που σημαίνει ότι η κυβερνητική προπαγάνδα ότι τα πανεπιστήμια αυτά δεν θα είναι μη κερδοσκοπικά, δεν ισχύει.

Δεν υπάρχει η ρητή συμπερίληψη των «ιδρυτών» στην απαγόρευση. Ξεκάθαρα, δηλαδή, τα κέρδη θα μπορούν να παίρνουν τον ίσιο δρόμο για τ’ αφεντικά τους. Χωρίς περι-στροφές. Παράδειγμα, αν ένα ξένο πανεπιστήμιο ιδρύσει «παράρτημα» με πλειοψηφική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του ΝΠΠΕ (όπως επιβάλλεται, με βάση το νομοσχέδιο), τότε είναι δυνατή η διανομή εσόδων μέσω μεταφοράς κερδών στο μητρικό ίδρυμα, σύμφωνα με την efsyn.gr. 

Η δεύτερη αλλαγή, στο κομμάτι της υποτιθέμενης αυστηρής επιλογής των μητρικών ιδρυμάτων, υπερβαίνει τα ίδια τα μαθηματικά. Συνδυάζει την αφαίρεση των ύποπτων όρων όπως «συμφωνίες πιστοποίησης (validation) και δικαιόχρησης (franchising)» (που παραπέμπουν στα κολέγια) με την προσθήκη του νέου όρου «εκπαιδευτική συμφωνία» (άρθρο 132).

Την ίδια στιγμή κρατάει… μυστικά τα κριτήρια με τα οποία (υποτίθεται ότι) η ΕΘΑΑΕ θα πιστοποιεί τα ΝΠΠΕ και θα δίνει τη σύμφωνη γνώμη της για την αδειοδότησή τους από τον υπουργό Παιδείας. Πολλαπλό το όφελος. Όχι μόνο συγκαλύπτεται αλλά και διευκολύνεται περαιτέρω η ανωτατοποίηση των κολεγίων, ενώ υποβαθμίζεται εν γένει ο ρόλος της ΕΘΑΑΕ με σκοπό τη διευκόλυνση παντός ενδιαφερομένου!

Σημαντική η αναφορά αφ’ ενός ότι η «εκπαιδευτική συμφωνία» είναι «δεσμευτική», γεγονός που σημαίνει ότι το μητρικό ίδρυμα έχει τον πλήρη έλεγχο, και αφ’ ετέρου ότι μπορεί αυτή να συνάπτεται μεταξύ του αρμόδιου οργάνου του μητρικού πανεπιστημίου με φυσικό πρόσωπο ή ένωση προσώπων (στο ίδιο άρθρο).

Κλιμακώνονται οι φοιτητικές κινητοποιήσεις

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται την σήμερα, κατά της ψήφισης του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά ΑΕΙ, που έχει τεθεί προς συζήτηση στη Βουλή, απευθύνουν μαθητικοί και φοιτητικοί σύλλογοι, αλλά και εκπαιδευτικοί. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων.

 Οι αντιδράσεις κατά των ιδιωτικών Πανεπιστημίων αναμένεται να κορυφωθούν σήμερα, ημέρα ψήφισης του νόμου, με όλους τους αντιδρώντες να έχουν εκφράσει την επιθυμία τους για μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες, ενώ συνεχίζονται και οι καταλήψεις.

Ο Συντονισμός Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας, σε σχετική του ανακοίνωση, επισημαίνει πως «συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στο νομοσχέδιο, με την πανελλαδική πορεία των Φοιτητικών Συλλόγων, στις 8 Μαρτίου».

Καταγγέλλει πως το νομοσχέδιο «προωθεί την περαιτέρω διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης» και τονίζει πως «η ίδρυση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων οδηγεί στην πλήρη διάλυση των πτυχίων μας και την υποβάθμιση των δημοσίων ΑΕΙ».

«Θα βουλιάξουμε την Αθήνα με την πανελλαδική κινητοποίηση των συλλόγων και θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους τη δημόσια – δωρεάν εκπαίδευση. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι πανελλαδικά, όλοι οι φορείς της πανεπιστημιακής και πανεκπαιδευτικής κοινότητας, εργατικά σωματεία, μαθητές, συλλογικότητες θα γίνουμε ορμητικό ποτάμι όσο στη Βουλή θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο που διαλύει τις σπουδές, το μέλλον και την προοπτική μας» επισημαίνει, επίσης.

Στους δρόμους και οι εκπαιδευτικοί

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνουν σωματεία εκπαιδευτικών. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ προκηρύσσει για σήμερα 3ωρη στάση εργασίας, από τις 8:00 έως τις 11:00 π.μ. συμπληρωματικά στη στάση εργασίας (11:00 π.μ. έως λήξη ωραρίου) που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

Επιπλέον, η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και η συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, συμπίπτει με την ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια.

Να βγουν στους δρόμους αύριο οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους φοιτητές, τους πανεπιστημιακούς, τους γονείς και τους μαθητές ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, καλεί τους δασκάλους η ΔΟΕ, η οποία κήρυξε προς τον σκοπό αυτόν 3ωρη στάση εργασίας.

Με απεργιακές κινητοποιήσεις, σήμερα και αύριο, στήριξη και συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, σύλλογοι διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού των πανεπιστημίων απορρίπτουν το νομοσχέδιο, στο πλαίσιο της ομόφωνης απόφασης της Ομοσπονδίας των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ).

Με στάση εργασίας σήμερα, Πέμπτη, από τις 11 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου, απεργία αύριο Παρασκευή και συμμετοχή στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης συνεχίζει να βρίσκεται δίπλα στον αγώνα των φοιτητικών συλλόγων.

Στο πλευρό των φοιτητών και εργαζόμενοι

«Η Εκπαίδευση των παιδιών μας δεν είναι κόστος. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία - πτυχία με αξία. Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια τώρα να αποσυρθεί!», δηλώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και τονίζει: «Την Παρασκευή 8 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια δίνουμε μαζικό "παρών". Εργαζόμενοι και συνδικάτα μαζί με τους φοιτητές, τους μαθητές δίνουμε τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων και στην καταστολή».

Τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 π.μ., έως τις 15:00, προκηρύσσουν το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η ΑΔΕΔΥ. Τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα αξιοποιούν την τετράωρη στάση εργασίας και καλούν στις 12:00 στα Προπύλαια, στηρίζοντας το πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις