Breaking news

χειρουργείο
A

«Ιδιωτικοποιείται το ΕΣΥ. Θεωρούμε ότι το μέτρο (σ.σ. των απογευματινών χειρουργείων) ακυρώνει τη θεμελιώδη σύσταση του ΕΣΥ που είναι η δωρεάν περίθαλψη με ισότιμη πρόσβαση» τόνισε σήμερα, Κυριακή, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλης Γιαννάκος, αναφερόμενος, στα απογευματινά, επί πληρωμή, χειρουργεία.

Μιλώντας στο mega, ο κ. Γιαννάκος είπε ότι: «Θεωρούμε ότι το μέτρο αυτό ακυρώνει τη θεμελιώδη σύσταση του ΕΣΥ που είναι η δωρεάν περίθαλψη με ισότιμη πρόσβαση. Έχουμε ένα από τα πιο ιδιωτικά συστήματα στην Ευρώπη. Το 40% είναι ιδιωτικές δαπάνες  Θα έπρεπε να συζητάμε πώς θα στελεχώσουμε και πώς θα χρηματοδοτήσουμε το ΕΣΥ. Μετατρέπουμε τα νοσοκομεία σε σούπερ μάρκετ προϊόντων υγείας με συγκεκριμένο κατάλογο. Είναι βέβαιο ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα λειτουργήσουν σε βάρος των πρωινών λόγω της έλλειψης προσωπικού. Όσοι έχουν χρήματα βρίσκουν απογευματινό χειρουργείο σε μία βδομάδα. Ο υπουργός υγείας πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση (σ.σ. εφαρμογή απογευματινών, επί πληρωμή χειρουργείων) για να πετύχει το μέτρο. Το μέτρο αυτό, με την έλλειψη προσωπικού, δεν μπορεί να πετύχει».

Ακόμα, αναφέρθηκε στις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, λέγοντας ότι: «Υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό. Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, αναισθησιολόγους και νοσηλευτές. Στην Θεσσαλονίκη έχουμε 70 αίθουσες ανεπτυγμένες στα νοσοκομεία, και λειτουργούν οι 43. Στο Ιπποκράτειο κάναμε μεταμοσχεύσεις τις προάλλες με δανεικό προσωπικό από το ΑΧΕΠΑ».

«Στο Παπαγεωργίου θα γίνουν τέσσερα απογευματινά χειρουργεία την Τρίτη, λειτουργούν οι εννέα χειρουργικές αίθουσες στις 14 και θα γίνονται 10-15 χειρουργεία την εβδομάδα. Σύνολο περίπου 50 απογευματινά χειρουργεία τον μήναΣτο Παπαγεωργίου εκκρεμούν 9.000 χειρουργεία, με εννέα αίθουσες να λειτουργούν στις 14 που έχει», επεσήμανε.

Σχετικά με τα νοσοκομεία στα νησιά, όπου υπάρχουν τεράστια ζητήματα, ανέφερε ότι: «Δεν μπορείς να προσελκύσεις υγειονομικό προσωπικό με αυτούς τους μισθούς, με αυτές τις συνθήκες. Υπάρχει εργασιακή εξάντληση. Αν λοιπόν θέλουμε να προσελκύσουμε υγειονομικό προσωπικό στα νησιά, θα πρέπει να αυξήσουμε τους μισθούς. Με 1.500 ευρώ και 800 νοσηλευτής, όταν ο ιδιωτικός τομέας προσφέρει πολύ περισσότερα, ειδικά το εξωτερικό, φεύγουν οι γιατροί μας, φεύγουν οι νοσηλευτές. Και ένας να προσλαμβάνεται στο σύστημα, είναι επιτυχία. Γιατί μπορεί να είναι γιατρός, αναισθησιολόγος ή χειρουργός σε ένα νησί και να σώζει ζωές. Εμείς προσπαθούμε να λειτουργήσουμε το σύστημα με λεφτά των ασθενών, ωστόσο, αυτό είναι δουλειά του κράτους».

Την ίδια στιγμή, αναφέρθηκε και στην παράμετρο της εργασιακής εξάντλησης, που κάλλιστα, μπορεί να οδηγήσει σε ιατρικό λάθος. «Έχω επιστολή των συναδέλφων του Ιπποκρατείου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, που μιλάνε για εργασιακή εξάντληση και κίνδυνο λαθών. Όταν υπάρχει οικονομική ανάγκη και κάποιοι από εμάς μπουν στα απογευματινά χειρουργεία, ποιος μπορεί  να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρχουν από την κούραση ιατρικά και νοσηλευτικά λάθη» είπε. 

Αναφορικά με τις προσλήψεις, είπε ότι: «Ξεκινάνε οι προκηρύξεις τώρα και τελειώνουν στο ΑΣΕΠ σε πέντε χρόνια. Η προκήρυξη του 2019, ακόμη δεν ολοκληρώθηκε και έχουμε ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού. Ακόμα και προσλήψεις να έχουμε σε πέντε χρόνια, καθώς αργούν οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ, έρχεται το επικουρικό προσωπικό που κάνει αιτήσεις με  αυξημένη μοριοδότηση και γίνεται μόνιμο. Άρα, δεν έχουμε ουσιαστική ενίσχυση με νέο προσωπικό στο σύστημα. Ένας γιατρός από ένα νοσοκομείο, πάει σε άλλο νοσοκομείο».

Για τη δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ, να εργάζονται με «μπλοκάκι», είπε πως: «Θέλω να σας θυμίσω ότι το 2013, ο κ. Γεωργιάδης, ως υπουργός Υγείας, πήρε τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, τα ενέταξε στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και τους γιατρούς που δεν επέλεξαν να είναι με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, τους απέκλεισε από το σύστημα. Είναι βασικό πράγμα η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των ιατρών στο ΕΣΥ. Ιδιωτικοποιείται το σύστημα. Αυτό αλλοιώνει μία αρχή του συστήματος υγείας». 

Η κλιμακωτή «ταρίφα» των απογευματινών χειρουργείων

Πολύ μικρή επέμβαση: 300 €

Παράδειγμα: Καταρράκτης, εξαγωγή δοντιού – αποκατάσταση, αρθροσκόπηση

Μικρή επέμβαση: 500 €

Παράδειγμα: Βουβωνοκήλη, λιθοτριψία

Μεσαία επέμβαση: 900 €

Παράδειγμα: Αφαίρεση χολής, διάφραγμα, αμυγδαλές, καισαρική

Μεγάλη επέμβαση: 1.200 €

Παράδειγμα: Σκωληκοειδεκτομή, δισκοκήλη, αρθροπλαστική γονάτου

Βαρειά επέμβαση: 1.600 €

Παράδειγμα: Θυρεοειδή, βηματοδότη αρθροπλαστική ισχίου

Εξαιρετικά βαριά επέμβαση: 2.000 €

Παράδειγμα: Μεταμοσχεύσεις, Bypass, βαλβίδα

Πρόσθετη επιβάρυνση: Στη συμμετοχή ασθενούς

  • Εξετάσεις αίματος – ούρων: 1 € ανά παραπεμπτικό
  • Απεικονιστικές εξετάσεις: 3 ανά παραπεμπτικό
  • Έναρξη χρέωσης: Από 1η Απριλίου 2024
  • Αφορά:

Ασφαλισμένους ΕΟΠΥΥ

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις