Breaking news

Τίτλοι τέλους στην Εξεταστική για τα Τέμπη, με απουσία Μητσοτάκη
A

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται σήμερα το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών, που συνέταξε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας. Τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, καθώς θα απουσιάζει από τη συζήτηση, βρισκόμενος στην τελετή παραλαβής τριών ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων.

H συνεδρίαση ξεκίνησε στις 9:30 το πρωί και η συζήτηση επί του πορίσματος θα οργανωθεί με τέσσερις κύκλους ομιλητών βουλευτών κατά αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων τους

Κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία επιχείρησε, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, να μετριάσει τις εντυπώσεις είτε βάζοντας «μπλόκο» σε συγκεκριμένα στελέχη που σύμφωνα με την αντιπολίτευση θα «ενοχοποιούσαν» γαλάζιες πρακτικές, είτε κλείνοντας τη διαδικασία άρον άρον. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι η τελευταία δικογραφία από τον Εισαγγελέα Εφετών της Λάρισας που ήρθε στη Βουλή «κλειδώθηκε» σε μια αίθουσα της Βουλής, προκειμένου όποιος βουλευτής το επιθυμούσε να την… διαβάσει και να συμπεριλάβει στοιχεία που θα έκρινε ότι είναι αναγκαία.

Tο «γαλάζιο» πόρισμα ήταν εξ' αρχής αναμενόμενο, έλεγαν βουλευτές της αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι στη ΝΔ δεν «είδαν» ευθύνες στον Κώστα Καραμανλή, παρά μόνο στον ανθρώπινο παράγοντα, δηλαδή στον μοιραίο σταθμάρχη εκείνης της ημέρας και στο γεγονός ότι (όντως) δεν ακολουθήθηκαν οι Κανόνες Ασφαλείας. Οι μάρτυρες, πάντως, συμφώνησαν πως σε περίπτωση που η τηλεδιοίκηση ήταν ενεργή, τότε το πιθανότερο σενάριο ήταν το δυστύχημα να είχε αποφευχθεί.

«Δεν υπήρξε καμία συγκάλυψη», ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης. «Έχουμε πει ότι υπάρχει σεβασμός στον πόνο, στην οργή, στην αγανάκτηση των συγγενών των θυμάτων. Άρα σε καμία περίπτωση δεν μπαίνουμε σε αντιπαράθεση. Δεν υπάρχει συγκάλυψη. Η αντιπολίτευση το κάνει γιατί στις πλάτες των ανθρώπων χτίζει πολιτικό αφήγημα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ανέφερε ότι «είναι αναμενόμενο ο κ. Μητσοτάκης να αποφύγει να εμφανιστεί αύριο στη Βουλή και να επιλέξει να φυγομαχήσει. Από την πρώτη στιγμή άλλωστε η μόνη του έγνοια ήταν η συγκάλυψη του εγκλήματος και των ευθυνών των μελών της κυβέρνησης του. (…) Τον καλούμε να μην οχυρωθεί πίσω από το νόμο περί ευθύνης Υπουργών και να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, επιτρέποντας έτσι στον φυσικό δικαστή να διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες των υπουργών του κι άλλων πολιτικών προσώπων».

Η Νέα Αριστερά προτείνει την περαιτέρω διερεύνηση με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η ΚΟ Σπαρτιάτες καταγράφει ως αυτονόητη την καταρχήν αρμοδιότητα των Δικαστικών Αρχών, και η ΚΟ Νίκη αποδίδει ευθύνες στον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς 2009-2023.

Η Πλεύση Ελευθερίας, που δεν κατέθεσε πρόταση πορίσματος, ανέφερε διά της προέδρου της Ζ. Κωνσταντοπούλου ότι υπήρξε συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, με εντολή της κυβέρνησης.

Άρση ασυλίας Καραμανλή και Σπίρτζη ζητούν Καρυστιανού και Ασλανίδης

Σημειώνεται, ότι αίτημα άρσης της βουλευτικής ασυλίας του Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη, κατέθεσαν στη Βουλή η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης, γονείς που έχασαν τα παιδιά τους στα Τέμπη.

Οι δύο γονείς που έχασαν τα παιδιά τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, ζητούν συγκεκριμένα την άρση της ασυλίας των πρώην υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, με βάση το πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για τη σύμβαση 717, αλλά και να συμμορφωθεί η Βουλή με τις διατάξεις του πρωτογενούς και παράγωγου δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Βουλή «να σεβαστεί την αρχή της υπεροχής του δικαίου της Ένωσης που επιβάλει να καταστεί αυτοδικαίως ανεφάρμοστη η διάταξη του άρ. 86 Σ, ως εθνικός κανόνας ειδικής μεταχείρισης των μελών της Κυβέρνησης, δεδομένου ότι παρεμποδίζει την εφαρμογή των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ως προς τη διεξαγωγή έρευνας, δίωξης και επιβολής του νόμου για εικαζόμενες αξιόποινες πράξεις των πρ. Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και Κωνσταντίνου Καραμανλή, που σχετίζονται με τη Σύμβαση 717/2014, προς διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ», αναφέρεται χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων στο αίτημά τους.

«Δεν προσδοκούμε να γίνετε λαϊκό δικαστήριο, αλλά να ενσκήψετε με ευθύνη»

Εκπροσωπώντας τους συγγενείς των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών, η Μαρία Καρυστιανού μίλησε στην επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, ζητώντας από τους ευρωβουλευτές να μην γίνουν «λαϊκό δικαστήριο», αλλά να ενσκήψουν «με βαθύ το αίσθημα της ευθύνης» στην υπόθεση, προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως.

Κατά την ομιλία της, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα αιτήματα προς την επιτροπή, ζητώντας να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά, να ζητηθεί για το θέμα γνωμοδότηση από τις επιτροπές LIBE και TRAN και από κάθε άλλη αρμόδια υπηρεσία, να ζητηθεί από την Κομισιόν και τον ERA πλήρη επίσημη ενημέρωση και δημοσιοποίηση του σχετικού υλικού, αλλά και επανεξέταση του πιστοποιητικού ασφαλείας των ελληνικών σιδηροδρόμων, όπως και να διαβιβαστεί η αναφορά στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και να ζητηθεί η κοινοποίηση του πορίσματος για την υπόθεση.

Στο τέλος της συζήτησης, η αντιπρόεδρος της επιτροπής Αναφορών, Γιάνα Τοομ ανακοίνωσε ότι η αναφορά παραμένει ανοιχτή και το θέμα παραπέμπεται στην επιτροπή Δικαιοσύνης και Ελευθεριών και στην επιτροπή Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ παράλληλα ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια ενημερωμένη γραπτή απάντηση. Την απόφαση να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά για το δυστύχημα των Τεμπών, στήριξαν όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις