Breaking news

Τέμπη - Πρόταση μομφής: Την ώρα των κεντρικών δελτίων η ομιλία του Κώστα Καραμανλή
A

Στις 19:30 αναμένεται στη Βουλή η ομιλία του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, δηλαδή την ω΄ρα των κεντρικών δελτίων ειδήσεων τοκαναλιών, προκειμένου να απαντήσει στα όσα του καταλογίζει η αντιπολίτευση, τόσο επί της καταγγελλόμενης προσπάθειας συγκάλυψης των ευθυνών για τα Τέμπη, όσο και επί της ουσίας για την επίμαχη Σύμβαση 717, κατά την κοινοβουλευτική συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας. 

Στο κείμενο της πρότασης δυσπιστίας, το οποίο υπογράφουν 83 βουλευτές, γίνεται αναφορά όχι μόνο στα Τέμπη, αλλά και σε θέματα κράτους δικαίου, στις υποκλοπές και στην υπόθεση των emails της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα φυγομάχησε από τη Βουλή, αναγκάστηκε να δώσει το παρών, όπως επίσης και ο Κώστας Καραμανλής που βλέπει τον τελευταίο καιρό να τον «αδειάζουν» εκκωφαντικά γαλάζιοι βουλευτές και όχι μόνο. 

Mιλώντας στην Εξεταστική Επιτροπή για το έγκλημα των Τεμπών, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής απέδωσε τις ευθύνες για το έγκλημα στο ανθρώπινο λάθος και τη μη τήρηση του κανονισμού κυκλοφορίας, αποκλίνοντας από τα όσα κατέθεσαν οι τρεις εμπειρογνώμονες που συνέταξαν το πόρισμα Γεραπετρίτη, οι οποίοι ισχυρίστηκαν πως αν υπήρχε ETCS, το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί, καθώς τα τρένα θα σταματούσαν αυτόματα και δεν θα συγκρούονταν.

Υπενθυμίζεται πως οι συγγενείς των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών έχουν ζητήσει την άρση ασυλίας τόσο του Κώστα Αχ. Καραμανλή όσο και του Χρήστου Σπίρτζη (οποίος έχει ζητήσει την άρση της), για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών τους σχετικά με τη μη εκτέλεση της Σύμβασης 717.

Ακόμη, πριν περίπου δύο εβδομαδες, σε βάρος του Κ. Αχ. Καραμανλή διαβιβάστηκε στη Βουλή πριν από λίγες ημέρες δικογραφία ύστερα από μήνυση τραυματία, που στρέφεται επίσης κατά στελεχών του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ) και κατά στελεχών της Hellenic Train. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δικογραφία σχετίζεται με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και εμπίπτει στο άρθρο 86 του Συντάγματος, αφού το θύμα επιρρίπτει ευθύνες στον κ. Καραμανλή λόγω της μη υλοποίησης της σύμβασης 717.

Ακρίτα: «Είστε κατηγορούμενοι, θα απολογηθείτε» - Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», επιμένει ο Τριαντόπουλος

«Είστε κατηγορούμενοι, εδώ ήρθατε να απολογηθείτε και να λογοδοτήσετε», είπε απευθυνόμενη στα μέλη της κυβέρνησης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Χρήστος Τριαντόπουλος ο οποίος κατήγγειλε μεθοδευμένη προσπάθεια εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου, που βασίζεται σε μια αβάσιμη σεναριολογία, σε fake news και ψέματα.

Βελόπουλος: Ποιος μπήκε παράνομα στο σύστημα καταγραφών του ΟΣΕ; - Αύριο θα αποκαλύψω τρία ονόματα

«Όλοι στη ΝΔ αποδέχονται ότι εμείς στην Ελληνική Λύση ξεκινήσαμε την αποκάλυψη του εγκλήματος στα Τέμπη. Αν δεν υπήρχε η Ελληνική Λύση θα είχε θαφτεί αυτή η ιστορία. Πολλοί είναι εκείνοι που επιχειρούν να καπελώσουν τις αποκαλύψεις αυτές», τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα είπε ότι «έχετε μπερδέψει τον ρόλο σας. Γίνατε δικαστές, εισαγγελείς, βγάζετε ετυμηγορίες». Σημείωσε ότι δεν είναι στα καθήκοντά της κυβέρνησης να ορίζει τι είναι σωστό και τι είναι λάθος και να αποφασίζει ποιος είναι ένοχος και ποιος δεν είναι.

Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι η Ελληνική Λύση, θέλει να πληρώσουν όλοι για το έγκλημα των Τεμπών, προαναγγέλλοντας ότι στην αυριανή ομιλία του στο κοινοβούλιο θα αποκαλύψει νέα στοιχεία.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος απεύθυνε μια σειρά ερωτημάτων για τα πολύνεκρο δυστύχημα. «Ποιος μπήκε παράνομα στο σύστημα καταγραφών του ΟΣΕ τις πρώτες ώρες μετά το συμβάν; Έχω τρία ονόματα. Θα τα καταθέσω αύριοΜήπως μεταξύ αυτών ήταν και ο Χρυσάγης που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Βουλιαγμένης; Ποιοι πήραν τους διαλόγους του σταθμάρχη και έκαναν συρραφή και παραποίησή τους;», ανέφερε.

Καταψηφίζει την πρόταση μομφής ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Κατσιβαρδάς

Θα καταψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Κατσιβαρδάς. Όπως είπε ο προερχόμενος από την ΚΟ Σπαρτιάτες βουλευτής, ο πρόταση δυσπιστίας «δεν θα συμβάλει σε απολύτως τίποτα, τη στιγμή την οποία θεωρώ ότι η πατρίδα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τον κ. Κατσιβαρδά, η πρόταση τον βρίσκει αντίθετο καθώς «παρατήρησα ότι τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συλλήβδην της Αριστεράς να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους και να επιχειρούν υπό τα δικά τους κομματικά οματογυάλια κατ' ουσίαν να σφετεριστούν και να οικειοποιηθούν τον ανθρώπινο πόνο». Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει νωπή εντολή.

Αύριο, Πέμπτη 28 Μαρτίου, η συζήτηση θα επαναληφθεί από τις 9 το πρωί, με στόχο η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία να ξεκινήσει περί τις 8 με 9 το βράδυ. Η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια, θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, κατ’ αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων και θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις